Emp@tia - oświadczenie o sumie kontrolnej

  
Strona 1 z 4    [ Posty: 40 ]

Moderator: heiland

Napisano: 07 maja 2014, 12:07

Mam pytanie dotyczące przeprowadzania wywiadów przy pomocy OTM. Instrukcja mówi że po przeprowadzeniu wywiadu klient ma podpisać oświadczenie o sumie kontrolnej wywiadu środowiskowego które to oświadczenie będzie równoważne z podpisaniem wywiadu. Oświadczenie to podobno stanowi załącznik do wywiadu środowiskowego zgodnie z Rozporządzeniem o wywiadzie środowiskowym. Na ta chwilę brak takiego załącznika bo ma to być dopiero nowelizowane ale pracownicy socjalni już zaczynają chodzić do klientów z tymi laptopami. U nas właśnie zaczynamy. Pan z MPiPS stwierdził że takie oświadczenie musimy sobie sami stworzyć bo na ta chwile ministerstwo ma ale nie da. I tutaj mam pytanie. Jak sobie radzicie. Stworzyliście sami takie oświadczenie? Na pewno sporo ośrodków już to robi. Przynajmniej tak to jest propagowane że Empatia idzie pełną parą :) Proszę o jakąś pomoc.
Baltar


Napisano: 07 maja 2014, 12:17

A kto z MPiPS powiedział że ma ale nie da?
Tomek
SYGNITY
Starszy inspektor
Posty: 5040
Od: 04 kwie 2007, 11:01
Kraków, Polska

Napisano: 07 maja 2014, 13:11

Rozmawiałem z Panem Tadeuszem Paprzyckim. Dostałem odpowiedź że ministerstwo ma już przygotowane takie oświadczenie ale to wymaga procedury legislacyjnej. Ale Ośrodki mają moc prawną do tworzenia wewnętrznych dokumentów i mogą sobie same stworzyć. Czy Sygnity coś takiego może ma?
Baltar

Napisano: 07 maja 2014, 13:15

Niestety dotąd również nie otrzymaliśmy wzoru takiego formularza, mimo że też poruszaliśmy ten temat na spotkaniu w MPiPS z Wykonawcą CZIZS.
Tomek
SYGNITY
Starszy inspektor
Posty: 5040
Od: 04 kwie 2007, 11:01
Kraków, Polska

Napisano: 07 maja 2014, 13:41

Wiec mamy przestać testować ten system? Skoro nie ma na razie dokumentów? Czy Sygnity może podać konkretne Ośrodki które już korzystają z tego systemu? Bo lista zamieszczona na stronie Empatii jest troche na wyrost bo na 10 Ośrodków do jakich dzowniłem i to do dużych miast zaden jeszcze nie zaczął korzystać z tego projektu.
Baltar

Napisano: 07 maja 2014, 13:50

@Baltar, nie mamy żadnych innych informacji, niż te o których piszesz.
Podłączanie się jednostek do Emp@tii nie jest realizowane przez nas, tylko przez Administratorów Wojewódzkich, którzy typują Ośrodki do podłączenia. Do nas zwracają się jedynie Ośrodki, jeśli mają z tym jakiś problem. Mieliśmy pare zgłoszeń odnośnie współpracy z terminalami, ale dotyczyły błędnie wpisywanego hasła czy loginu, adresa serwera itd. Ja nie spotkałem się dotąd z informacją, jak sobie radzą te Ośrodki z podpisem.
Tomek
SYGNITY
Starszy inspektor
Posty: 5040
Od: 04 kwie 2007, 11:01
Kraków, Polska

Napisano: 07 maja 2014, 15:06

Jestem po podłączeniu naszego ops, żadnych problemów! Dodani użytkownicy, systemy dziedzinowe i terminale mobilne. Wykonałem w systemie dziedzinowym zlecenie wywiadów, na terminalach je wykonano i żadnych problemów. Pozostają tylko kwestie formalne i prawne np. jak to faktycznie ma wyglądać z z podpisami beneficjentów i etc!
winad

Napisano: 08 maja 2014, 9:33

winad pisze:Jestem po podłączeniu naszego ops, żadnych problemów! Dodani użytkownicy, systemy dziedzinowe i terminale mobilne. Wykonałem w systemie dziedzinowym zlecenie wywiadów, na terminalach je wykonano i żadnych problemów. Pozostają tylko kwestie formalne i prawne np. jak to faktycznie ma wyglądać z z podpisami beneficjentów i etc!


i chodzicie na wywiady z terminalem?
pozdrawiam
Tomek
SYGNITY
Starszy inspektor
Posty: 5040
Od: 04 kwie 2007, 11:01
Kraków, Polska

Napisano: 08 maja 2014, 11:26

Wczoraj odbył się pierwszy wywiad z użyciem terminala mobilnego. Fakt że od strony technicznej to wszystko działa. Samo wprowadzenie aktualizacji wywiadu u klienta też nie jest specjalnie skomplikowane gdy jest przygotowana cześć adresowa po zaczytaniu zlecenia wywiadu z SD. Sądzę że gorzej będzie przy wprowadzeniu pełnego wywiadu u klienta.
Po zczytaniu wywiadu z terminala do SD jest możliwość bardzo ładnego wydruku. Tutaj duży plus dla Sygnity.
Ale pojawia się kolejna mam wrażenie niedopracowana kwestia. Ten nieszczęsny numer kontrolny. Nie ma o nim ani śladu na wydruku wywiadu. Nie rozumiem idei tego numeru. Nie pojawia się na wydruku wywiadu. Wiec jaki ma sens dołączanie tego oświadczenia do wywiadu skoro nie można go połączyć. Jest możliwość sprawdzenia w systemie dziedzinowym sumy kontrolnej wczytanego wywiadu ale kolejne modyfikacje wywiadu w SD nie zmieniają już jej.
Czyli otrzymujemy komplet dokumentów. Druk niepodpisanego przez klienta wywiadu środowiskowego drukowanego z systemu dziedzinowego plus świadczenie (którego druku jeszcze nie ma) podpisane przez klienta z jakąś kosmiczną sumą kontrolną która nijak się ma do druku wywiadu.
Sama długość sumy kontrolnej już może powodować wiele błędów z jej przepisywaniem na oświadczenie.
Baltar

Napisano: 08 maja 2014, 11:46

@Baltar

Numer kontrolny tworzy wykonawca CSIZS po stronie Oprogramowania Terminalu - Pomost go nie tworzy, ani nawet nie zna algorytmu go tworzącego - Wykonawca CSIZS go nie udostępnia. Z tego powodu nie mamy wpływu na jego długość. Po odebraniu wywiadu udostępniamy ten mumerek pod menu na oknie odebranych wywiadów przeprowadzonych na terminalu.

Niestety nie możemy tego numeru umieścić na wydruku wywiadu, gdyż wydruk jest zgodny z kwestionariuszem wywiadu określonym w rozporządzeniu, a to nie dopuszcza dodania tam numeru. Skądinąd mamy sygnały że są pracę nad zmianami w rozporządzeniu o wywiadzie, zobaczymy co z tego wyjdzie.

Wywiad który odbierasz w Pomoście jest dokumentem elektronicznym i jako taki nie podlega zmianie - nie dasz rady go z Pomostu zmienić - możesz tylko wydrukować lub wyświetlić w przeglądarce PDF, i ewentualnie zapisać do pliku PDF. Jest to odpowiednik wywiadu papierowego, przeprowadzanego w tradycyjny sposób.

Natomiast jak jesteś w Pomoście na liście odebranych wywiadów z teminalu, to masz przycisk "Wczytaj" i to jest odpowiednik ręcznego przepisania tradycyjnego wywiadu do Pomostu. Po wczytaniu, tak samo jak po ręcznym przepisaniu wywiadu z papieru - masz możliwość dokonania korekty wywiadu już w Pomoście - w oknie teczki rodziny, ale nie zmienia to oryginału zapisanego na liście wywiadów odebranych z terminalu. Podobnie jak zmiana wywiadu w Pomoście nie zmienia Ci oryginału papierowego, pod którym podpisał się klient. Dlatego suma kontrolna nie zmienia się. Możesz sobie zrobić taki test, zmień cokolwiek na wywiadzie już wczytanym do teczki rodziny, a potem wejdź na okno listy wywiadów odebranych z terminalu i daj przeglądaj lub drukuj - nie będzie tam zmiany dokonanej już po wczytaniu. Dlatego suma kontrolna się nie zmienia.

mam nadzieję że wyjaśniłem to w miarę jasno - w razie wątpliwości pisz jeszcze
Tomek
SYGNITY
Starszy inspektor
Posty: 5040
Od: 04 kwie 2007, 11:01
Kraków, Polska

Następna

  
Strona 1 z 4    [ Posty: 40 ]




NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]