1 zł za 1 zł - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 6    [ Posty: 57 ]

Napisano: 17 gru 2015, 14:03

ładnie od początku do końca trzeba będzie pisać co przekroczyło ile, ile świadczeń o ile pomniejszono i ile będzie wypłacane co miesiąc....
Zjem Ci Chleb
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 07 lip 2009, 15:01
Zajmuję się: PS/FA/AOON/OW/ŚW

Napisano: 17 gru 2015, 14:07

Sko mi wskaże palcem, to się wyprodukuję. Moim marzeniem jest zobaczyć przy tablicy jak liczą ten syf te tęgie głowy, co to powymyślały. Szczyt kretynizmu i plątaniny. Ustawodawca przeszedł sam siebie. Wyczyścili już ministerstwo ze specjalistów, czy na zwolnienia pouciekali?
west
Starszy referent
Od: 11 gru 2014, 9:25
Zajmuję się:

Napisano: 17 gru 2015, 14:20

Zjem Ci Chleb pisze:ładnie od początku do końca trzeba będzie pisać co przekroczyło ile, ile świadczeń o ile pomniejszono i ile będzie wypłacane co miesiąc....
Dlatego my przygotowaliśmy takie rozwiązanie żeby nasze oprogramowanie Was wspierało i pokazywało to wszystko ładnie - przypominam że opis jest udostępniony tutaj, tych którzy jeszcze nie przeczytali zachęcam - już ponad 250 osób ściągnęło - https://public.sygnity.pl/forums//viewto ... 20&t=20384

pozdrawiam
Tomek
SYGNITY
Starszy inspektor
Od: 04 kwie 2007, 11:01
Zajmuję się: pracuje w fabryce Pomostu :)

Napisano: 17 gru 2015, 14:30

a co z ezarem?
zakrecona

Napisano: 17 gru 2015, 15:08

SYGNITY pisze:
Zjem Ci Chleb pisze:ładnie od początku do końca trzeba będzie pisać co przekroczyło ile, ile świadczeń o ile pomniejszono i ile będzie wypłacane co miesiąc....
Dlatego my przygotowaliśmy takie rozwiązanie żeby nasze oprogramowanie Was wspierało i pokazywało to wszystko ładnie - przypominam że opis jest udostępniony tutaj, tych którzy jeszcze nie przeczytali zachęcam - już ponad 250 osób ściągnęło - https://public.sygnity.pl/forums//viewto ... 20&t=20384

pozdrawiam
Witam, a co mam zrobić, gdy wyświetla mi się komunikat, że nie mam uprawnień do przeglądania tego pliku?
~Ewa

Napisano: 17 gru 2015, 15:10

~Ewa pisze: Witam, a co mam zrobić, gdy wyświetla mi się komunikat, że nie mam uprawnień do przeglądania tego pliku?
Witam również, tak jak napisałem:

P.S. Przypominamy, że aby mieć dostęp do załączników trzeba zarejestrować Użytkownika na naszym forum - jest to bezpłatne i nie jest związane z żadnymi zobowiązaniami wobec nas - ponadto zajmuje naprawę chwilę, więc zachęcamy.

Od udostępnienia tego dokumentu kilkadziesiąt osób się zarejestrowało na nasze forum. Na ops.pl niestety niedozwolone jest załączanie dokumentów PDF i Administracja na razie nie odblokuje - pytałem.
pozdrawiam
Tomek
SYGNITY
Starszy inspektor

Napisano: 18 gru 2015, 10:48

jestem zalogowana i nie mogę otworzyć pliku jak to zrobic proszę o podpowiedź
ewa06
Stażysta
Od: 23 kwie 2014, 10:00
Zajmuję się:

Napisano: 18 gru 2015, 11:12

ewa06 pisze:jestem zalogowana i nie mogę otworzyć pliku jak to zrobic proszę o podpowiedź
@Ewa06, ale nie tu tylko na naszym forum musisz się zarejestrować.

P.S. Zamieściłem wczoraj nową interpretację MPiPS pod podanym linkiem - zachęcam do poznania ...
Tomek
SYGNITY
Starszy inspektor

Napisano: 18 gru 2015, 11:28

Pozwolę sobie się zapytać, dlaczego o zastosowaniu zasady zł za zł ma decydować data zatwierdzenia decyzji? Przecież prawo do świadczeń powstaje w miesiącu złożenia wniosku a decyzja w sprawie świadczeń rodzinnych jest decyzją deklaratoryjną a nie konstytutywną. Przepis przejsciowy mówi, że do świadczen, do których prawo powstało przed dniem wejścia w życie ustawy stosuje się przepisy dotychczasowe.
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 18 gru 2015, 11:54

Tom. pisze:Pozwolę sobie się zapytać, dlaczego o zastosowaniu zasady zł za zł ma decydować data zatwierdzenia decyzji? Przecież prawo do świadczeń powstaje w miesiącu złożenia wniosku a decyzja w sprawie świadczeń rodzinnych jest decyzją deklaratoryjną a nie konstytutywną. Przepis przejsciowy mówi, że do świadczen, do których prawo powstało przed dniem wejścia w życie ustawy stosuje się przepisy dotychczasowe.
@Tom - dziękuje za uwagę, była to jedna z pierwszych rzeczy o którą pytaliśmy MPiPS. Załączam pytanie i odpowiedź:

Pytanie:

Wniosek o zasiłek rodzinny złożony w grudniu 2015, decyzja wydawana w styczniu 2016 (obowiązuje już mechanizm „złotówka za złotówkę”), rodzina ma przekroczone kryterium dochodowe.

Czy w tej sytuacji należy przyznać świadczenia na grudzień wg starych zasad, a od stycznia 2016 r. przyznać świadczenia w oparciu o nowy mechanizm „złotówka za złotówkę”? tj. powinna zostać wydana decyzja przyznająca od stycznia 2016 r. zasiłek rodzinny wraz z dodatkami, pomniejszony o kwotę przekroczonego kryterium dochodowego, na grudzień świadczenia nie należą się z powodu przekroczenia kryterium dochodowego – zgodnie z dotychczasowymi zasadami, obowiązującymi do 31.12.2015.

Odpowiedź MPiPS

Zgodnie z art. 2 ustawy z dnia 15 maja 2015 r. o zmianie ustawy o świadczeniach rodzinnych
(Dz. U. z 2015 r. poz. 995) „w sprawach o świadczenia rodzinne, do których prawo powstało przed dniem wejścia w życie niniejszej ustawy, do ustalania prawa do świadczeń rodzinnych za ten okres stosuje się przepisy dotychczasowe.”

W związku z tym, w przypadku gdy wniosek o zasiłek rodzinny został złożony w grudniu 2015 r., natomiast decyzja na podstawie tego wniosku jest wydawana w styczniu 2016 r., to ustalając prawo do świadczeń rodzinnych za grudzień należy zastosować przepisy dotychczasowe, a ustalając prawo do świadczeń rodzinnych od stycznia 2016 r. nowe przepisy czyli w przypadku przekroczenia dochodu nowe brzmienie art. 5 ust. 3.

pozdrawiam
Tomek
SYGNITY
Starszy inspektor

Strona 2 z 6    [ Posty: 57 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x