1000 zł zwrotu czy odliczamy?

Wybrane tematy:
Deputat węglowy zaświadczenie o dochodach Emerytura w marcu Potrącenie nadpłaty świadczenia uzupełniającego proszę sprawdzcie Śmierć zarządcy co dalej?
ODPOWIEDZ
mirka
Praktykant
Zajmuję się: dodatki mieszkaniowe
Kontakt:

1000 zł zwrotu czy odliczamy?

Post autor: mirka »

czy zwrot 1000 zł na dziecko z PIT z urzędu skarbowego liczymy do dochodu we wniosku o dodatek mieszkaniowy?
Madzik05
Referent
Zajmuję się: prawa lokatorów, dodatki mieszkaniowe i energetyczne, najem
Kontakt:

Re: 1000 zł zwrotu czy odliczamy?

Post autor: Madzik05 »

PYTANIE: Pod koniec czerwca otrzymałam zwrot podatku związany z wychowywaniem trójki dzieci. W lipcu złożyłam wniosek o dodatek mieszkaniowy. Dołączyłam do niego zaświadczenie o dochodach i inne dokumenty, w których była uwzględniona także informacja o zwrocie podatku w związku z korzystaniem z ulgi prorodzinnej w wysokości 3435,24 zł. Odmówiono mi prawa do dodatku. Czy to jest zgodne z prawem?

ODPOWIEDŹ: Tak

WYJAŚNIENIE: Pojęcie dochód, którym posługuje się ustawa o dodatkach mieszkaniowych, zostało zdefiniowane autonomicznie dla celów realizowanych na jej podstawie. Można zatem stwierdzić, że jeśli zwrot podatku dochodowego w związku z korzystaniem z ulgi prorodzinnej nastąpił w okresie trzech miesięcy, z których ustala się dochody, to jest do nich zaliczany i powinien być brany pod uwagę przy ustalaniu prawa do dodatku mieszkaniowego.
W sytuacji gdy z tego tylko powodu określonej osobie nie przyznano dodatku mieszkaniowego, to może ona odczekać kilka miesięcy, tak aby miesiąc, w którym przyznano jej nadpłatę, nie był brany pod uwagę przy przyznawaniu prawa do niego. Jeśli wówczas złoży wniosek i będzie spełniała pozostałe warunki wymagane do przyznania dodatku mieszkaniowego, to będzie mogła go otrzymać. Jest to pocieszające dla naszych czytelników, chociaż w przypadku osób ubiegających się o ten typ pomocy nawet drobne kwoty mają istotne znaczenie.

Składając wniosek w lipcu czytelniczka musiała wykazać dochody uzyskane w kwietniu, maju i w czerwcu. Otrzymanie zwrotu podatku w czerwcu spowodowało odmowę przyznania prawa do dodatku mieszkaniowego. Nie oznacza to jednak bezpowrotnego zaprzepaszczenia szans na otrzymanie tego świadczenia. Wystarczy poczekać do października. Wówczas będą brane pod uwagę jej dochody uzyskane w lipcu, sierpniu i wrześniu. Dochody otrzymane w czerwcu nie będą w ogóle uwzględniane i nie będą stanowiły przeszkody do przyznania jej dodatku mieszkaniowego.

Podstawa prawna

• Art. 3 ustawy z 21 czerwca 2001 r. o dodatkach mieszkaniowych (Dz.U. z 2001 r. nr 71, poz. 743 z późn. zm.). " -------------CYTAT Z INTERNETU
Maxima
VIP
Zajmuję się: DM DE
Kontakt:

Re: 1000 zł zwrotu czy odliczamy?

Post autor: Maxima »

Myślę że większość z nas stosuje się do zasady, ze zwrot podatku nie jest dochodem. Ale kazdy robi jak uważa
ODPOWIEDZ