14 tydzień ciązy decyzja przynająca - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 2    [ Posty: 14 ]

Napisano: 17 lut 2015, 12:24

U mnie babka poszła do lekarza w 22 tygodniu, dałam odmowę, SKO uchyliło do ponownego rozpatrzenia, bo babka napisała. że nie miała typowych objawów jak każda kobieta w ciąży. I ja mam teraz to zweryfikować - "zbadać" szczegółowo wszystkie okoliczności braku opieki medycznej od 10 tygodnia. Masakra jakaś, nakazują opierać się na wykładni celowościowej art. 15 b ust. 5, chyba ponownie dam odmowę, niech SKO samo przyzna.
bogusik

Napisano: 17 lut 2015, 12:55

Wykładnia celowościowa jest taka, że pewne badania przeprowadza się właśnie między 10 a 14 tygodniem ciąży i dlatego trzeba być pod opieką medyczną co najmniej od 10 tygodnia. Ten 10 tydzień się nie wziął z powietrza. I może to ma być mobilizacja dla kobiet, żeby się jednak postarały i były na wizycie u lekarza najpóźniej w 10 tygodniu. A że ktoś przez 5 miesięcy nie miał objawów ciąży? To faktycznie niech już SKO przyznaje, bo czego ja mam od tej kobiety żądać na udowodnienie, że ona nie wiedziała, że jest w ciąży?
Zofia

Napisano: 17 lut 2015, 15:54

Zofia pisze:Wykładnia celowościowa jest taka, że pewne badania przeprowadza się właśnie między 10 a 14 tygodniem ciąży i dlatego trzeba być pod opieką medyczną co najmniej od 10 tygodnia. Ten 10 tydzień się nie wziął z powietrza. I może to ma być mobilizacja dla kobiet, żeby się jednak postarały i były na wizycie u lekarza najpóźniej w 10 tygodniu. A że ktoś przez 5 miesięcy nie miał objawów ciąży? To faktycznie niech już SKO przyznaje, bo czego ja mam od tej kobiety żądać na udowodnienie, że ona nie wiedziała, że jest w ciąży?
Możesz wziąć oświadczenie, koniecznie pod odpowiedzialnością karną. Koniecznie niech strona w treści protokołu wskaże że nie ma żadnych dowodów potwierdzających brak świadomości co do ciąży. A potem i tak daj odmowę. :D
Protokół powinien Cię uchronić przed spuszczeniem sprawy do ponownego rozpatrzenia, bo wyczerpałaś środki dowodowe - masz wszystko czym dysponuje strona, a lekarz choćby chciał nie może Ci udzielić jakichkolwiek informacji o pacjencie.
Sądy może incydentalnie będą przyznawać, ale nie wierzę że będą to robić kolegia.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 19 lut 2015, 15:00

No właśnie, i tak dam odmowę. Żeby chociaż przepis był sformułowany: w celu ochrony zdrowia kobiet w ciąży i ich nienarodzonych dzieci zalecane jest, aby kobieta pozostawała pod regularną opieką medyczną przez cały okres ciąży, w szczególności od 10 tygodnia ciąży, a nagrodą za to jest przyznanie jednorazowej zapomogi. Fakt pozostawania pod opieką medyczną należy potwierdzić stosownym zaświadczeniem.
A tu tymczasem mamy przepis: Zapomoga przysługuje, jeżeli kobiet pozostawała pod opieką medyczną nie później niż od 10 tygodnia ciąży do porodu.

Czy naprawdę przy każdym przepisie w naszej kochanej ustawie trzeba się zastanawiać "co ustawodawca miał na myśli"???
Zofia1

Strona 2 z 2    [ Posty: 14 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x