Cześć mam pytanie co do najczęsciej zadawanych odpowiedzi plik FAQ do tego pytania:
Czy uprawnienia wynikające z programu przysługują maturzystom?
Tak.
Zgodnie z § 2 ust. 6 rozporządzenia uprawnienia wynikające z programu przysługują
dziecku, które osiągnęło pełnoletność, jeżeli kontynuuje naukę w szkole lub szkole wyższej,
odpowiednio do końca roku szkolnego lub akademickiego, w którym jest planowane
ukończenie nauki w danej placówce, zgodnie z terminem wskazanym w zaświadczeniu ze 8
szkoły lub szkoły wyższej o planowanym terminie ukończenia nauki w danej placówce, nie
dłużej jednak niż do ukończenia 25. roku życia.
Jeżeli zatem osoba w wieku powyżej 18 roku życia zdawała w maju maturę, to
uprawnienia będą jej przysługiwać do 31 sierpnia (do końca roku kalendarzowego). Osoba
taka powinna dostarczyć zaświadczenie potwierdzające pobieranie nauki ze szkoły, w której
zdawała maturę. W przypadku gdy po ukończeniu nauki w szkole ponadgimnazjalnej osoba
taka została przyjęta w tym samym roku kalendarzowym na studia wyższe, uprawnienia
wynikające z programu przysługują także za wrzesień tego roku kalendarzowego (i dłużej
przez czas nauki do ukończenia 25. roku życia)
Chodzi mi tutaj o to ze np. przychodzi do mnie rodzic, który ma dziecko uczące się w II klasie liceum ale które już skończyło 18 lat, więc również dostarcza mi zaświadczenie ze szkoły, szkoły maksymalnie wydaja zaświadczenia do 31.08. nie wydaja do wrzesnia.
Rozważmy 2 sytuacje:
1)to dziecko już w 2 klasie wie ze będzie kontynuowało po maturze naukę na studiach wyższych
2)nie będzie się uczyło dalej
Zgodnie z tą odpowiedzią z FAQ, jezeli będzie:
1) kontynuowało nauke to ma uprawnienia również za wrzesień ale skąd my mamy wiedzieć ze ten ktoś nie zmieni zdania albo skąd wziąc taka podstawe ze termin ważności ma być wpisany wrzesniowy, czy poprostu bezpośrednio po upływie 31.08 jak wie ze jest przyjety na studia to sklada nowy wniosek?
2)Zaś jesli nie uczyc sie dalej normalnie przysługuje mu do 31.08.
Czy może ktoś wyjaśnić mi jak to jest z tym wrześniem?