Proszę,mam problem z klientką, matka złożyła wniosek na początku zasiłkowego na fa i sr (2 córki i ona w składzie rodziny), decyzja przyznająca dwa świadczenia na jedna z córek. Teraz sytaucja sie zminiła, konflikt rodzinny matka nie mieszka z córek, Teraz jedna z dziewczyn wyprowadziła się i nie ma jej w składzie podobnie i matka a 18 latka chce sama na siebie złozyc na fa i śr bez matki i siostry w składzie rodziny czy tak można, moim zdaniem nie ale potwierdzcie mnnie. Matka i siostra potwierdzaja ta sytuację.
Alimenty i świadczenia z FA są zawsze dla dziecka. Rodzic jest tylko przedstawicielem ustawowym. Więc gdy dziewczyna osiągnęła pełnoletnośc niejako z automatu powinna sama pobierac FA. Technicznie czyność przywiezienia i złożenia wniosku może dokonac ktokolwiek inny-może matka. Pełnoletnia córka może też matkę upoważnić do odbioru świadczenia. Co do zasady jednak świadczenia są dla niej i ona pobiera
Skład rodzinny-kierujesz się definicja ustawową a tam słowa nie ma o wspólnym zamieszkiwaniu. Jednym słowem wspólne czy osobne zamieszkiwanie nie ma znaczenia.
Tak ale bardziej tu chodzi o dochód matki tak wywnioskowałam bo wtedy jak zostaja we dwie (siostra wykluczona, która pracuje) dochód powoduje przekroczenie i tak sobie myslę ,że mamusia kombinuje,żeby córka była sama i wtedy jest bez dochodu. Jeżeli chodzi o wniosek to wiem że może ona sama na siebie, chodfzi mi o skład rodziny
Tak jest. Definicja rodziny ze słowniczka ustawowego. matka musi być wpisana bez względu gdzie mieszka. Chyba,ze ma również zasądzone alimenty od matki.
A jeżeli ma własne dziecko to wpisuje siebie, dziecko, ojca dziecka i SWOJĄ MATKĘ wraz z jej dziećmi i nowym mężem?? Przypomnę, że składa na siebie, a nie na dziecko.
???