2 pytanka - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]

Napisano: 07 gru 2015, 15:14

1. Czy przyłączamy lub wszczynamy w przypadku dłużników którzy są za granicą i FA był wypłacany na podstawie Sądu Okręgowego?
2. Chodzi o podpis przyłączenia w następującej sytuacji: Kierownik GOPS ma upoważnienie od Wójta na podstawie naszej ustawy i ma również upoważnienie od Wójta do udzielania pełnomocnictw adwokatom i radcom prawnym w sprawie miedzy innymi egzekucji sądowej. Więc kierownik dał pełnomocnictwo jednemu z naszych radców. Czy może podpisać wniosek o przyłączenie nasz kierownik? dołączymy wówczas tzw dokument umocowania czyli ksero 3 upoważnień czyli : od wójta z art. 12 i 8b, od wójta do udzielania pełnomocnictw i to samo pełnomocnictwo, i wszystkie za zgodność poświadczy ten radca?

Pomóż, zamotałam się.
Elmer proszę pomóż

Napisano: 07 gru 2015, 15:17

1. Nie
2. Prawo Parkinsona
nowapa
Podinspektor
Od: 16 gru 2014, 11:47
Zajmuję się:

Napisano: 07 gru 2015, 15:20

1. Tak mówił na szkoleniu Pan z ministerstwa.
2.Co to znaczy?
Elmer proszę pomóż

Napisano: 07 gru 2015, 15:28

Parkinson wskazał również, że biurokracja jako taka wykazuje tendencję do rozrastania się na własne potrzeby (wszak każdemu potrzeba kogoś niższego stopniem do pomocy oraz poprawy samopoczucia, że ktoś znajduje się jeden szczebel pode mną na drabinie zwanej administracją). Twierdzenie to nazywa się czasem aksjomatem Parkinsona i opiera się ono na dwóch tezach:

1. Urzędnik pragnie pomnażać podwładnych, nie rywali.

2. Urzędnicy wytwarzają pracę sobie nawzajem.
nowapa
Podinspektor
Od: 16 gru 2014, 11:47
Zajmuję się:

Napisano: 07 gru 2015, 15:39

Nowapa, dziękuję. Jeśli byś zechciała odpowiedzieć na moje pytanie to byłabym wdzięczna. Ja sobie tych upoważnień nie wymyśliłam dla swoich potrzeb. One po prostu są.
Elmer proszę pomóż28

Napisano: 07 gru 2015, 15:48

dobrze, że jestem łysy bo włosy by mi dęba stanęły.
Wójt upoważnił kierownika do upoważnienia radcy do postępowania w sprawie egzekucji?
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 07 gru 2015, 15:51

Właśnie tak. Tylko to upoważnienie było zupełnie do czegoś innego, to znaczy nie do naszej egzekucji o dłużników.
Elmer pomóż proszę

Napisano: 07 gru 2015, 15:57

szok.
Niech się podpisuje i dajesz jedno upoważnienie wójta (jak komornik je w ogóle chce) na podstawie naszej ustawy.
Ja nie daję żadnych upoważnień i komornik się nie burzy, prowadzi egzekucję. Miałem tylko jeden zwrot (komornik z Polski), chciał upoważnienie indywidualne, przesłałem mu ogólne i na razie milczy
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 07 gru 2015, 15:58

Twoje słowa:
KPC - od art. 1081 oraz

Art. 87. § 1. Pełnomocnikiem może być adwokat lub radca prawny, a w sprawach własności przemysłowej także rzecznik patentowy, a ponadto osoba sprawująca zarząd majątkiem lub interesami strony oraz osoba pozostająca ze stroną w stałym stosunku zlecenia, jeżeli przedmiot sprawy wchodzi w zakres tego zlecenia, współuczestnik sporu, jak również rodzice, małżonek, rodzeństwo lub zstępni strony oraz osoby pozostające ze stroną w stosunku przysposobienia.KPC

No i moja szefowa ma pełnomocnictwo do udzielania pełnomocnictw adwokatom i radcom prawnym, i takie pełnomocnictwo dała właśnie radcy.
Elmer pomóż proszę

Napisano: 07 gru 2015, 15:59

ale twoja szefowa nie jest wierzycielem, wierzycielem jest wójt/burmistrz. Gdyby on upoważnił radcę to ok.
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x