2 świadczenia z fa w rodzinie, dochód - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 23 cze 2017, 13:33

Witam, mam taka sytuację:
Jest rodzina patchworkowa: dziecko pana X + pan X + dziecko pana X i pani Y + pani Y+ dziecko pani Y. Państwo XY nie są małżeństwem, on jest w trakcie rozwodu z żona, ona rozwiedziona z byłym. Pan X składa wniosek o FA, dłużniczka jest żona. Pani Y pobierała FA w innej gminie w roku bazowym, dużnikiem był były mąż. Teraz będzie składała mi wniosek o FA bo zamieszkała z panem X. Traktuje ich jako rodzinę 5 osobową bo wszystkie dzieci są na ich utrzymaniu. W jego wniosku wliczam do dochodu świadczenia z FA pani Y z roku bazowego, czy też nie? No w w jej wniosku sprawa jasna, pan X nie miał w bazowym świadczeń z fa.
małpka
Praktykant
Od: 23 cze 2017, 13:09
Zajmuję się: PS/FA

Napisano: 23 cze 2017, 14:05

W oświadczeniu do FA o dochodzie nieopodatkowanym nie wliczamy świadczeń z FA!!!! wyłącznie otrzymane alimenty na dzieci !!!
TOTKO
Stażysta
Od: 17 maja 2017, 9:17
Zajmuję się: FA

Napisano: 23 cze 2017, 15:26

No teoretycznie tak... ale spotkałam się z odmiennym zdaniem osoby będącej w pewnym sensie autorytetem w dziedzinie....i zaczełam miec watpliwości czy jeśli to jest świadczenie innej osoby w rodzinie wnioskodawczy to czy aby napewno....
małpka
Praktykant
Od: 23 cze 2017, 13:09
Zajmuję się: PS/FA

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x