20/20/60 czy 40/60 - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 3 z 10    [ Posty: 100 ]

Napisano: 24 wrz 2015, 8:36

My w pomocy społecznej mamy podobny problem, wprowadzono od 1 października nowe kryteria dochodowe i część ośrodków zarzeka się że jeśli wydaje decyzję we wrześniu przyznając świadczenia od 1 października to ma być nowa wysokość kryterium i świadczenia (bo świadczenie jest przyznane na okres w którym obowiązuje nowe kryterium), a część że ma być stara, bo na dzień wydania decyzji obowiązuje stara.

No i mimo że MPiPS się wypowedziało:

„W przypadku Rozporządzenia "w sprawie zweryfikowanych kryteriów dochodowych oraz kwot świadczeń pieniężnych z pomocy społecznej" nigdy nie było okresu przejściowego, gdyż jest on potrzebny tylko w przypadku, gdy stare zasady mają obowiązywać w nowym okresie.

W omawianym przypadku wydawana decyzja (lub raczej decyzje) powinny przyznawać świadczenia za okres do 30.09.2012 na starych zasadach, a za okres od 1.10.2012 na nowych zasadach zgodnie z obowiązującymi w tych okresach kryteriami - ponieważ sprawa obejmuje dwa okresy świadczeniowe, różniące się kryteriami i wysokością świadczeń .

Zgodnie z takimi decyzjami powinny być też wykazywane dane o realizacji przyznanych świadczeń w zbiorach centralnych i sprawozdaniach.”

to i tak tych drugich ośrodków to nie przekonało.

pozdrawiam
Tomek
SYGNITY
Starszy inspektor
Od: 04 kwie 2007, 11:01
Zajmuję się: pracuje w fabryce Pomostu :)

Napisano: 24 wrz 2015, 8:43

Elmer pisze:zgoda, ale wprowadzenie zapisu o podziale 60/40 bez przepisu przejściowego nie daje ci możliwości przesłania jakiejkolwiek wpłaty 20% do OWD. Z prostej przyczyny - brak do tego podstawy prawnej.
Wiem, BDMB znajdzie w swojej ustawie jakiś zapis, tylko, żę nie znajdzie żadnego zapisu, który umożliwia stosowanie tego przepisu.
Wiem, moja księgowa też siedzi i klnie że musi to zmieniać, ale nie ma wyjścia. Za to za chwilę będzie prościej :D
Moim zdaniem brak podstawy prawnej przeksięgowania przypisu z OWW na OWD. Chyba, że źle rozumiem charakter tych należności.
Jako księgowi rozumiemy te należności tak, że są one należne komuś. Jeśli coś jest komuś należne w pewnej kwocie to zmiana przepisów nie kasuje tej należności. Przynajmniej nie powinna. Przyznaj że nie potrzeba do tego przepisów przejściowych. Ja rozumiem to tak, że przy każdej zapłacie świadczenia z funduszu naliczamy należności. I w tym momencie je dzielimy.
Nie znam tak dokładnie przepisów ale tak na logikę mi wychodzi.
Wes
Stażysta
Od: 16 cze 2015, 14:04
Zajmuję się:

Napisano: 24 wrz 2015, 8:47

potrzeba przepisu, który umożliwi ci przesłanie pieniędzy do OWD.
Obecnie nie ma takiego przepisu.
Zgodziłbym się z tobą, gdyby był obowiązek przekazywania tych 20% zaraz po wypłacie świadczenie. Obowiązek ten powstaje jednak nie w momencie powstania zadłużenia (wypłaty świadczenia), ale w momencie wpłaty przez dłużnika.

PS. skąd wynika u księgowych całkowita niechęć do zmiany przypisu i wiara w święty przypis?
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 24 wrz 2015, 9:04

Powiedzcie mi czy ja czegoś nie doczytałam, czy moja księgowa już całkiem ześwirowała. Ona i jej koleżanki po fachu na forum wpadły na pomysł że wszystkie zwroty dłużników które były od 2008r. trzeba przeksiegować na obowiązujący przepis 60/40 :roll:
Gochaaa

Napisano: 24 wrz 2015, 9:13

Elmer pisze:potrzeba przepisu, który umożliwi ci przesłanie pieniędzy do OWD.
Obecnie nie ma takiego przepisu.
Zgodziłbym się z tobą, gdyby był obowiązek przekazywania tych 20% zaraz po wypłacie świadczenie. Obowiązek ten powstaje jednak nie w momencie powstania zadłużenia (wypłaty świadczenia), ale w momencie wpłaty przez dłużnika.

PS. skąd wynika u księgowych całkowita niechęć do zmiany przypisu i wiara w święty przypis?
Zgodziłbym się z tobą gdyby "kwoty należności" z ust. 4 = "kwoty otrzymane z tytułu zwrotu należności" z ust.11.
Mi się wydaje, że "kwoty należności" z ust. 4 = "należności" z ust. 1.
I mogę odwrócić twoje twierdzenie. Obecnie nie ma takiego przepisu, żeby przesyłać 40% zwrotów do OWW.

Chociaż zastanawiam się teraz na przypadkiem gdy dłużnik wg. starych przepisów zmienił miejsce zamieszkania.
Jeśli 20% przesyłane byłyby po zmianie miejsca zamieszkania do gminy w której aktualnie mieszka dłużnik to wtedy byłoby na twoim.
To sugerowałoby, że podział na bp i OWW dokonuje się w momencie zwrotu należności.

I to jest dla mnie problem. Bo ta należność jest inna niż normalne należności.
Wes
Stażysta
Zajmuję się:

Napisano: 24 wrz 2015, 9:19

"Obecnie nie ma takiego przepisu, żeby przesyłać 40% zwrotów do OWW."
jest
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 24 wrz 2015, 9:19

Gochaaa pisze:Powiedzcie mi czy ja czegoś nie doczytałam, czy moja księgowa już całkiem ześwirowała. Ona i jej koleżanki po fachu na forum wpadły na pomysł że wszystkie zwroty dłużników które były od 2008r. trzeba przeksiegować na obowiązujący przepis 60/40 :roll:
Chyba chodzi o przypisy należności a nie wpłaty.
Być może tu jest różnica między księgowymi a nie księgowym że wy nie bierzecie pod uwagę, że myśmy te 20% księgowali jako należności innych gmin.
Dla was nie ma problemu. Jest podział 60/40 - super! Mniej roboty.
Wes
Stażysta
Zajmuję się:

Napisano: 24 wrz 2015, 9:20

Elmer pisze:"Obecnie nie ma takiego przepisu, żeby przesyłać 40% zwrotów do OWW."
jest
Zacytuj
Wes
Stażysta
Zajmuję się:

Napisano: 24 wrz 2015, 9:27

proszę bardzo:
Art. 27. 1. Dłużnik alimentacyjny jest zobowiązany do zwrotu organowi właściwemu wierzyciela należności w wysokości świadczeń wypłaconych z funduszu alimentacyjnego osobie uprawnionej, łącznie z ustawowymi odsetkami.

4. 40% kwot należności stanowi dochód własny gminy organu właściwego wierzyciela, o którym mowa w ust. 3a, a pozostałe 60% tej kwoty oraz odsetki stanowią dochód budżetu państwa.
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 24 wrz 2015, 9:50

Elmer pisze:proszę bardzo:
Art. 27. 1. Dłużnik alimentacyjny jest zobowiązany do zwrotu organowi właściwemu wierzyciela należności w wysokości świadczeń wypłaconych z funduszu alimentacyjnego osobie uprawnionej, łącznie z ustawowymi odsetkami.

4. 40% kwot należności stanowi dochód własny gminy organu właściwego wierzyciela, o którym mowa w ust. 3a, a pozostałe 60% tej kwoty oraz odsetki stanowią dochód budżetu państwa.
"40% kwot należności". Należności z ust. 1. Bardzo dobrze. Ale czy tu jest napisane, co zrobić z "kwotami otrzymanymi z tytułu zwrotu należności"? Nie. O tym mówi ust. 11.
Ty utożsamiasz "kwoty należności" z ust. 4 z "kwotami otrzymanymi z tytułu zwrotu należności" z ust. 11. Tu się różnimy w interpretacji.
Równie dobrze "kwoty należności" mogą oznaczać należności które są naliczane w momencie wypłaty świadczeń.

Rozumiesz o co mi chodzi?
Wes
Stażysta
Zajmuję się:

Strona 3 z 10    [ Posty: 100 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem