40+ - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 2    [ Posty: 20 ]

Napisano: 09 sty 2024, 13:32

witam. mam pytanie odnośnie pobierania 40+ dla osób z Ukrainy. Pani przyjechała do polski w czasie wojny teraz wynajmuje mieszkanie. przyjechał do niej mąż z Ukrainy i pobierają teraz na niego 40+ pan jest niepełnosprawny w stopniu znacznym. Moje pytanie czy te 40+ wliczam do dochodu?
Gosia1979
Referent
Od: 08 mar 2020, 23:51
Zajmuję się: DM

Napisano: 09 sty 2024, 13:46

Gosia1979 pisze:
09 sty 2024, 13:32
witam. mam pytanie odnośnie pobierania 40+ dla osób z Ukrainy. Pani przyjechała do polski w czasie wojny teraz wynajmuje mieszkanie. przyjechał do niej mąż z Ukrainy i pobierają teraz na niego 40+ pan jest niepełnosprawny w stopniu znacznym. Moje pytanie czy te 40+ wliczam do dochodu?
pierwsze słyszę...a co to za 40+ i dlaczego ja tego nie mam ;) :lol:
:-)
VIP
Od: 20 mar 2017, 12:49
Zajmuję się: DM, DE

Napisano: 09 sty 2024, 13:56

:-) pisze:
09 sty 2024, 13:46
Gosia1979 pisze:
09 sty 2024, 13:32
pierwsze słyszę...a co to za 40+ i dlaczego ja tego nie mam ;) :lol:
hehe oni tak to nazywająale to jest to swiadczenie 40 zł na dzień.
Gosia1979
Referent

Napisano: 09 sty 2024, 14:41

Pytanie, jakie się pojawiają - ( bo napisane bardzo ogólnie)
1. czy osoba co składająca wniosek to osoba , na którą pobierane jest 40 za dzień ze statusem UKR? ,
2. czy ta osoba kogoś kwateruje i pobiera 40 na osoby z Ukrainy ???

W przypadku pierwszym - osoba, na którą jest świadczenie 40 za dzień - nie ma prawa składać wniosku o dodatek mieszkaniowy, ona ma zapewnione wyżywienie i zakwaterowanie i jest automatycznie wykluczona z dodatku mieszkaniowego

W przypadku drugim - jeśli osoba składająca wniosek kwateruje osoby z Ukrainy i pobiera na nich świadczenie - to to świadczenie nie jest zaliczane do dochodu ( to jest zwolnione od podatku)

- jednak pojawia się inne pytanie - czy kwaterowane osoby nie mieszkają pod wskazanych adresem na który jest skladany wniosek - też to jest niedopuszczalne czy kwateruje pod innym adresem , ale w takim przypadku jaki jest inny tytuł prawny( jeśli istnieje ) jeśli kwateruje gdzieś te osoby ( musi opisać, że przeznaczył na zakwaterowanie i nie może zbyć nieruchomości bo zachodzi rażąca dysproporcja...) ???

Wstępnie zrozumiałam, że Pani pobiera na męża pod tym samym adresem - absolutnie nie ma prawa do dodatku - u nas było nienależnie pobrany dodatek - nie może składać świadczenia na osobę na która pobiera 40 - zaprzecza temu Ustawa o konflikcie zbrojnym...wywiad Ci wszystko powie
R.M.
Praktykant
Od: 10 cze 2020, 10:54
Zajmuję się: DM/KDR/UKRAINA/stypendia

Napisano: 09 sty 2024, 15:04

R.M. pisze:
09 sty 2024, 14:41
1. czy osoba co składająca wniosek to osoba , na którą pobierane jest 40 za dzień ze statusem UKR? ,

W przypadku pierwszym - osoba, na którą jest świadczenie 40 za dzień - nie ma prawa składać wniosku o dodatek mieszkaniowy, ona ma zapewnione wyżywienie i zakwaterowanie i jest automatycznie wykluczona z dodatku mieszkaniowego

W przypadku drugim - jeśli osoba składająca wniosek kwateruje osoby z Ukrainy i pobiera na nich świadczenie - to to świadczenie nie jest zaliczane do dochodu ( to jest zwolnione od podatku)

- jednak pojawia się inne pytanie - czy kwaterowane osoby nie mieszkają pod wskazanych adresem na który jest skladany wniosek - też to jest niedopuszczalne czy kwateruje pod innym adresem , ale w takim przypadku jaki jest inny tytuł prawny( jeśli istnieje ) jeśli kwateruje gdzieś te osoby ( musi opisać, że przeznaczył na zakwaterowanie i nie może zbyć nieruchomości bo zachodzi rażąca dysproporcja...) ???

Wstępnie zrozumiałam, że Pani pobiera na męża pod tym samym adresem - absolutnie nie ma prawa do dodatku - u nas było nienależnie pobrany dodatek - nie może składać świadczenia na osobę na która pobiera 40 - zaprzecza temu Ustawa o konflikcie zbrojnym...wywiad Ci wszystko powie
no tak moze napisałm zbyt ogólnie. Pani (ukrainka) wynajmuje mieszkanie ma umowę na siebie. Jakiś czas temu przyjechał do niej maz z ukrainy i na niego pobiera to 40 zł. mieszkaja razem pod tym samymym adresem. Pan pracuje na umowę zlecenie.
Gosia1979
Referent

Napisano: 09 sty 2024, 15:41

hmmm...ciekawa kwestia z tym 40+ ...a który artykuł tej ustawy mówi o tym, że nie mogą pobierać dodatków mieszkaniowych? bo ostatnio sporo przychodzić zaczęło do mnie po dodatek i zaczynam sie zastanawiać...
VIP

Napisano: 10 sty 2024, 11:20

R.M. pisze:
09 sty 2024, 14:41

Też jestem ciekawa, z jakiego artykułu wynika wyłączenie z możliwości otrzymania dodatku mieszkaniowego. Też pierwsze o tym słyszę. :shock: :shock: :shock:
KatarzynaCh.
Praktykant
Od: 02 sie 2023, 19:07

Napisano: 10 sty 2024, 11:56

z naszej ustawy to wynika- żeby dostać dodatek mieszkaniowy należy ponosić koszty związane z utrzymaniem lokalu mieszkalnego.
Świadczenie 40 zł jest przyznawane na podstawie wniosków za okres faktycznego zapewniania, na własny koszt, zakwaterowania i wyżywienia ukraińskim uchodźcom (więc z założenia kosztów utrzymania nie mają, bo te koszty bierze na siebie osoba, która pobiera świadczenie 40 zł).
RudaMaruda
Praktykant
Od: 12 lis 2019, 14:54
Zajmuję się: Dodatkami mieszkaniowymi

Napisano: 10 sty 2024, 12:02

ale jezeli ukrainiec wynajmuje mieszkanie, ma umowe najmu i w umowie zapis, ze pokrywa czynsz i inne opłaty...to chyba należy się :?
VIP

Napisano: 10 sty 2024, 12:11

w naszej ustawie nigdzie nie ma artykułu mówiącego o tym, że obywatel Ukrainy bądź innego państwa nie może złożyć wniosku. Wszyscy muszą spełnić kryteria ustawowe- to jedyny wymóg, katalogu dochodów nie ma 40 - więc wydaje mi się, że liczyć tego nie powinniśmy
RudaMaruda
Praktykant
Od: 12 lis 2019, 14:54
Zajmuję się: Dodatkami mieszkaniowymi

Strona 1 z 2    [ Posty: 20 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem