40% należne oww na co u Was przeznaczacie? - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 2 z 2    [ Posty: 17 ]

Napisano: 09 sty 2018, 11:38

Takiej oficjalnej nie, ale chyba coś się świeci bo na niektórych planach kontroli pojawiły się działania wobec dłużników. Podejrzewam, że urzędy wojewódzkie będą przy okazji sprawdzać na co idą te środki. Szczególnie jak działania wobec dłużników są liche, albo ich całkowicie brak:)
Kto pyta, nie błądzi.
MartaW
Awatar użytkownika
Referent
Od: 18 kwie 2016, 12:09
Zajmuję się: wszystkim

Napisano: 10 sty 2018, 12:40

U nas z tego co odzyskamy wypłacają sobie na koniec roku nagrody w urzędzie. Dodam, że my nie jesteśmy w urzędzie. :lol: O dodaniu organowi to nikt nie słyszał, jak kiedyś powiedzieliśmy delikatnie że można by nas wspomóc, to się popukali w głowę. Jak się zmieniły przepisy dot podziału tej kwoty (w pierwszej kolejności odsetki do skarbu państwa) to dzwonili z pretensjami, że czemu nie przesyłamy kasy :lol: Kontrole nie wiedzą jak to ugryźć, był i nik i rio i wszyscy święci. Problem w tym, że organ nie musi tego przeznaczyć na koszty postępowania. Bo w przepisie jest tylko, że "w szczególności" - no to u nas jest na to co nie szczególne. :D
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 10 sty 2018, 13:04

Wszystko składa się w jedną całość. Z obsługi na 500+ i ŚR finansowane jest co się tylko da w ops, bo jak pójdzie z tej kasy, to zejdzie ze środków własnych wydatek. I tak w sprawozdaniach raportujemy, że z obsługi na 500+ finansujemy dwóch pracowników. A fizycznie i w praktyce tylko jeden i to na pół etatu zajmuje się 500+, a na drugie pół FA i ŚR.
Mnie wkurza tylko fakt, że w urzędzie siedzą kawę piją. My mamy pachy spocone, a przychodzi co do czego, to zarabiamy mniej bo tak - bo w ops muszą mieć mniej i tyle.
Kto pyta, nie błądzi.
MartaW
Awatar użytkownika
Referent

Napisano: 10 sty 2018, 13:09

MartaW pisze:bo w ops muszą mieć mniej i tyle.
Nie dość, że przez te opsy "nieroby" biorą kasę to jeszcze trzeba utrzymywać całą machinę która tym "nierobom" tą kasę wypłaca. No to się tnie jak tylko można, a czasem nawet bardziej - taki trend. Za 40-50 lat się pewnie odwróci :lol:
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 10 sty 2018, 13:44

Jest jedno dobre rozwiązanie, podobne do tego które funkcjonuje w Urzędach Skarbowych....

Powinni jakiś % odzyskanych pieniędzy z 40% przeznaczać na dodatek dla pracownika prowadzącego postępowanie wobec dłużników alimentacyjnych. Wtedy polepszyłaby się ściągalność (bynajmniej u mnie) ;)
heiland
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 04 sty 2013, 20:46
Zajmuję się: ŚR, FA, ŚW, ZFŚS

Napisano: 10 sty 2018, 13:51

heiland pisze:Jest jedno dobre rozwiązanie, podobne do tego które funkcjonuje w Urzędach Skarbowych....

Powinni jakiś % odzyskanych pieniędzy z 40% przeznaczać na dodatek dla pracownika prowadzącego postępowanie wobec dłużników alimentacyjnych. Wtedy polepszyłaby się ściągalność (bynajmniej u mnie) ;)
Masz rację, po moich działaniach zwroty dłużników zwiększyły się o 100 proc.
Kto pyta, nie błądzi.
MartaW
Awatar użytkownika
Referent

Napisano: 10 sty 2018, 13:56

heiland pisze:Jest jedno dobre rozwiązanie, podobne do tego które funkcjonuje w Urzędach Skarbowych....

Ogólnie ktoś z szefów powinien chyba przeczytać jakiś podręcznik od zarządzania, ja poległem na tłumaczeniu, że wynagrodzenie i nagroda ma również rolę motywacyjną, co działa w obie strony, w sensie, że zbyt niska pensja albo nagrody dzielone po równo bez względu na nakłady pracy działają odwrotnie czyli demotywująco. Gdzie tam w urzędzie takimi bzdurami by się ktoś przejmował. Robić i nie zadawać pytań!
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Strona 2 z 2    [ Posty: 17 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x