500+ a zasiłek celowy na leki dla dziecka - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 2    [ Posty: 20 ]

Napisano: 06 cze 2016, 11:19

Witam
mam pewien dylemat, rodzina otrzymuje 500 na dwoje dzieci, jedno z nich ma astmę i potrzebuje stałych leków,i zwraca się jak zwykle do nas, czy w takim razie te 500 jest przeznaczone na leki dla dziecka czy ten wydatek nie p[okrywa się z 500 i mam jej przyznać.
wybaczcie za swoją dygresję ale mam już dosyć 500+, Ci ludzie nigdy nie zrozumieją i nie nauczą się samodzielności, a Pani minister namawia ich do odwołań, to jest masakra co zaczyna się dziać, najchętniej w ogóle powołałabym się na dysproporcję i odmawiała pomocy, a do tego jeszcze kontrola wydatkowania i zamiana na rzeczówke, czy ktoś z Was wie na czym ma to polegać, bo ja nie mam pojęcia.
pozdrawiam
kaska 40

Napisano: 06 cze 2016, 11:58

W zasadzie to tak powinno być ,że te 500 powinna ta kobieta przeznaczyć na leczenie dziecka a wczesniej nie mając 500 to za co kupowała leki
500 zł nie wlicza się do dochodu i osoby które nagminnie korzystały z pomocy tak łatwo z niej nie zrezygnują moi klienci doskonale o tym wiedza
Iza1

Napisano: 06 cze 2016, 12:23

jestem przerażona całą tą sytuacją, i zupełnie nie wiem jak do tych ludzi traktować, przecież nie możemy ich aż tak rozbestwiać, może powinniśmy jakiś wspólny front obrać, juz nie wiem, bo czuje się bezsilna w tej sytuacji jak podejrzewam wielu z Was, może jakieś pismo do ministerstwa, ???
kaska 40

Napisano: 06 cze 2016, 12:28

A co zrobisz trzeba tylko sprawdzać cześciej te rodziny i patrzeć ,że zamiast innych rzeczy potrzebnych dziecko kupuje się np plazmę 50 calową ,tablety aże dom wymaga remontu ,malowania ale plazma wisi
Iza1

Napisano: 06 cze 2016, 13:48

No i git. Boli Was, że my leżymy i mamy, a wy harujecie za grosze. Ja mam państwowego ok. 5 tys. (500+, alimenty, rodzinne) oraz dodatek mieszkaniowy i obiadziki, kolonie dal dzieci, cełówki i nie zamierzam z tego rezygnować, a do pracy żadną siłą mnie nie wygonicie, bo nigdzie tyle nie zarobię - a za 1.500 zł nie będę się nawet zniżać :lol: :D :P
korzystająca od lat

Napisano: 06 cze 2016, 14:02

korzystająca od lat pisze:No i git. Boli Was, że my leżymy i mamy, a wy harujecie za grosze. Ja mam państwowego ok. 5 tys. (500+, alimenty, rodzinne) oraz dodatek mieszkaniowy i obiadziki, kolonie dal dzieci, cełówki i nie zamierzam z tego rezygnować, a do pracy żadną siłą mnie nie wygonicie, bo nigdzie tyle nie zarobię - a za 1.500 zł nie będę się nawet zniżać :lol: :D :P
BRAWO!!!!!!!!!! właściwa postawa Matki Polki -pogratulować! I nikt nie zamierza cię gonić. My normalni od dawna wiemy, ze darmozjada nie zmusisz do wysiłku, darmy trud.
molenka

Napisano: 06 cze 2016, 14:04

Nie mają wstydu ci, co jeszcze przychodzą żebrać do nas, choć tak się teraz wzbogacili 500 plus. Ale na to jest przyzwolenie prawne, im przepisy to zagwarantowały, dają im prawo do odwoływan i nieustannego ciągnięcia. A co mają powiedzieć ci, co też mają dzieci na utrzymaniu (uczace się!), a nie dostali, bo głupio to wszystko jest zrobione! Są dzieci lepsze i gorsze w naszym kraju.
Persefona

Napisano: 06 cze 2016, 14:07

Drogie koleżanki! Jak macie tylko możliwość to tym z 500 plus dawać kontrakciki, użyteczne, bo skoro jeszcze z 500 plus nie usamodzielnili się, to trzeba nad nimi popracować, bo to skandal!!!
Brygidka

Napisano: 06 cze 2016, 14:27

molenka pisze:
korzystająca od lat pisze:No i git. Boli Was, że my leżymy i mamy, a wy harujecie za grosze. Ja mam państwowego ok. 5 tys. (500+, alimenty, rodzinne) oraz dodatek mieszkaniowy i obiadziki, kolonie dal dzieci, cełówki i nie zamierzam z tego rezygnować, a do pracy żadną siłą mnie nie wygonicie, bo nigdzie tyle nie zarobię - a za 1.500 zł nie będę się nawet zniżać :lol: :D :P
BRAWO!!!!!!!!!! właściwa postawa Matki Polki -pogratulować! I nikt nie zamierza cię gonić. My normalni od dawna wiemy, ze darmozjada nie zmusisz do wysiłku, darmy trud.
no i czytając to ręce opadają, szkoda że pani minister czy premier nie poczytają sobie takich wpisów, brak słów.
kaska 40

Napisano: 06 cze 2016, 14:34

Kaśka! Czy ty myslisz, że pani minister uwaza, ze niepracujący z 500 plus będą teraz po wzbogaceniu się intensywnie szukać roboty? Przecież tym bardziej nie będą.
Persefona

Strona 1 z 2    [ Posty: 20 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x