500 + i orzeczenie o niepełnosprawności

Wybrane tematy:
Komunikat w sprawie nowych wniosków 500+/ŚW/ŚR w CAS Wzory Decyzji 500+ jak rozpisujecie podatek z US? Jak usprawnić koordynację? Zwalić robotę na gminy... alimenty, od kiedy wyplata - dylematy odnośnie art 19 ust. 4 inspektor ds. świadczeń wychowawczych
ODPOWIEDZ
women25
Praktykant
Zajmuję się: świadczenie wychowawcze 500 +
Kontakt:

500 + i orzeczenie o niepełnosprawności

Post autor: women25 »

Witam
System powinien przyznać 500 + od maja a przyznaje od czerwca ponieważ wniosek na komisję o niepełnosprawności złożony był w maju więc powinien przyznać od maja nie wiem co jest źle podpowiedzcie.

Zgodnie z art. 18 ustawy o pomocy państwa w wychowywaniu dzieci pkt. 3

Jeżeli w okresie trzech miesięcy, licząc od dnia wydania orzeczenia o niepełnosprawności lub orzeczenia o stopniu niepełnosprawności, zostanie złożony wniosek o ustalenie prawa do świadczenia wychowawczego uzależnionego od niepełnosprawności, prawo to ustala się, począwszy od miesiąca, w którym złożono wniosek o ustalenie niepełnosprawności lub stopnia niepełnosprawności.
Awatar użytkownika
Edysia185
Starszy referent
Zajmuję się: SR
Kontakt:

Re: 500 + i orzeczenie o niepełnosprawności

Post autor: Edysia185 »

W kwietniu miałam wniosek tego typu, powinnam przyznać od lutego i jak dobrze pamiętam to chyba ręcznie dodawałam marzec i luty... Program też chyba przyznawał od kwietnia... Dokładnie nie pamiętam jak to było...
women25
Praktykant
Zajmuję się: świadczenie wychowawcze 500 +
Kontakt:

Re: 500 + i orzeczenie o niepełnosprawności

Post autor: women25 »

dzięki za odpowiedź
w kwietniu też miałam takie wnioski i system przyznawał mi tak jak powinno być a teraz nie chce więc zrobię to ręcznie.
ODPOWIEDZ