500+ kilka pytań chyba prostych - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]

Napisano: 15 mar 2016, 20:35

niedlugo mam przejsc na stanowisko do 500+ i potrzebuje Waszej pomocy:
1. czy alimenty/FA wliczamy do 500+?
2. czy jeśli ojciec/mąż przebywa w placowce zapewniającej calodowbowe utrzymanie to wliczamy go do skladu rodziny i jego dochod do 500+?
3. czy jesli dziecko jest w pieczy zastępczej to czy wliczamy go do skladu rodziny?
4. czy jesli matka wnioskuje tylko na 2 dziecko to musi dolaczyc wyrok sadu jesli ma zasadzone alimenty?
5. czy w wyjątkowej sytuacji mozna wyplate 500 zl zastapic formą rzeczowa jesli zachodzi podejrzenie, ze pieniadze mogly by zostac zmarnotrawione?
6. czy niepelnoletnie ale w zwiazku małżenskim dziecko mozna wliczyc do skladu rodziny i wnioskowac na to dziecko o 500+?
7. czy ktos inny oprócz rodziców np. dziadkowie (rodzice nie interesuja sie dziecmi ale nie sa pozbawieni praw) moze wnioskowac o 500+?
8. czy 500+ moze pobrac na dzieci MOPS/GOPS jesli ma pod opieką rodzine, w której rodzice mogliby zmarnotrawic pieniadze?
i jeszcze kilka ogólnych:
9. czy na odwolanie od decyzji jest 14 dni?
10. ile czasu ma organ na wydanie zaświadczenia na wniosek klienta 7 czy 14?
11. czy w razie koniecznosci organ moze wezwac do uzupelnienia brakow telefonicznie (wiem, ze tak sie robi ale czy to jest zgodne z przepisami)?
joana

Napisano: 15 mar 2016, 20:54

Proponuje jeszcze raz przestudiować ustawę. Na niektóre pytania odpowiedz w niej jest zawarta.
Ubi ius incertum, ibi ius nullum. – gdzie prawo niepewne, tam nie ma prawa
m&m
Podinspektor
Od: 16 gru 2014, 14:42
Zajmuję się:

Napisano: 15 mar 2016, 21:06

m&m pisze:Proponuje jeszcze raz przestudiować ustawę. Na niektóre pytania odpowiedz w niej jest zawarta.
a mozesz odpowiedziec chociaz na te na ktore znasz odpowiedz?
joana

Napisano: 15 mar 2016, 21:57

1. czy alimenty/FA wliczamy do 500+?
tak
2. czy jeśli ojciec/mąż przebywa w placowce zapewniającej calodowbowe utrzymanie to wliczamy go do skladu rodziny i jego dochod do 500+?
nie
3. czy jesli dziecko jest w pieczy zastępczej to czy wliczamy go do skladu rodziny?
nie wlicza się
4. czy jesli matka wnioskuje tylko na 2 dziecko to musi dolaczyc wyrok sadu jesli ma zasadzone alimenty?
na samo drugie bez dochodu nie ma takiej potrzeby
5. czy w wyjątkowej sytuacji mozna wyplate 500 zl zastapic formą rzeczowa jesli zachodzi podejrzenie, ze pieniadze mogly by zostac zmarnotrawione?
można ale najpierw wywiad
6. czy niepelnoletnie ale w zwiazku małżenskim dziecko mozna wliczyc do skladu rodziny i wnioskowac na to dziecko o 500+?
Nie przysługuje i nie wlicza sie
7. czy ktos inny oprócz rodziców np. dziadkowie (rodzice nie interesuja sie dziecmi ale nie sa pozbawieni praw) moze wnioskowac o 500+?
Nie, tylko rodzice, opiekun faktyczny i opiekun prawny
8.
czy 500+ moze pobrac na dzieci MOPS/GOPS jesli ma pod opieką rodzine, w której rodzice mogliby zmarnotrawic pieniadze?
nie moze, patrz odp.5
i jeszcze kilka ogólnych:
9. czy na odwolanie od decyzji jest 14 dni?
tak
10. ile czasu ma organ na wydanie zaświadczenia na wniosek klienta 7 czy 14?
7 dni
11. czy w razie koniecznosci organ moze wezwac do uzupelnienia brakow telefonicznie (wiem, ze tak sie robi ale czy to jest zgodne z przepisami)?
Może i może, ale jak osoba nie zgłosi sie nie ma podkładki, że była wzywana.

A tak na marginesie, to ja nie jestem pracownikiem swiadczeń, tylko waszym klientem.
m&m
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 16 mar 2016, 0:08

ja tez nie pracuje przy 500+. dziekuje za wyczerpujaca odpowiedz.
joana

Napisano: 16 mar 2016, 0:25

Nie to, ze kłamczucha, to jeszcze musi z niej być niezła matka agregatka.
m&m
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 16 mar 2016, 11:19

ad. 1 alimenty wliczamy ale nie te z FA tylko od dłużnika lub komornika
eMGie
Podinspektor
Od: 06 wrz 2013, 12:13
Zajmuję się:

Napisano: 16 mar 2016, 11:54

Zapomniałam, że to kolejne darmowe pieniążki dla mamusiek, które nie mogą podjąć pracy, żeby ich nie stracic.
m&m
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 16 mar 2016, 12:06

te z fa też wliczamy jako nieopodatkowane
moniami

Napisano: 16 mar 2016, 13:04

eMGie pisze:ad. 1 alimenty wliczamy ale nie te z FA tylko od dłużnika lub komornika
Załącznik nr 2 dochody nieopodatkowane z roku bazowego to m.in.:
- alimenty na rzecz dzieci;
....
− zaliczka alimentacyjną określoną w przepisach o postępowaniu wobec dłużników alimentacyjnych oraz zaliczce
alimentacyjnej,
− świadczenia pieniężne wypłacane w przypadku bezskuteczności egzekucji alimentów.
Kociniak Kałamasz

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x