500 na pierwsze dziecko obietnice - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 31 z 36    [ Posty: 357 ]

Napisano: 21 mar 2019, 11:14

Mnie się nie podoba jedna rzecz a mianowicie informacje zamiast decyzji przy świadczeniach wypłacanych co miesiąc w ogromnych ilościach. Tak wiem jest to zmiana wprowadzająca usprawnienie i mniejsza papierologia. Natomiast wprowadzając informację oraz braku obowiązku jej doręczenia bo nie będzie podanego maila to jak strona zostanie pouczona o NP i o tym, że ma nam cokolwiek zgłaszać. We wniosku była pouczona ?? Dobrze znamy jak to wygląda w odwołaniach i WSA. Decyzję dostawał każdy i były pouczenia o tym by wszystko zgłaszać (co wiele razy nas ratowało). Nie wprowadzają takich zmian do nienależnie pobranych świadczeń jaka była przy 300+ i uważam, że informacje będą działały na naszą niekorzyść. Będzie trudniej odzyskać NP. Tak wiem nie będzie ich aż tyle ale nadal to zostaje tak samo jak koordynacja. Dalej skoro będą informacje to pewnie przerzucą podpisywanie takich dokumentów na pracowników i wszelka odpowiedzialność spadnie na pracowników. W końcu każdy tak zajebiście zarabia by się ubezpieczyć od takich błędów... Do tej pory u mnie kierownik podpisujący decyzję sprawdzał teczki czy się wszystko zgadza bo on za to brał odpowiedzialność. Teraz ta kontrola przez zwierzchnika zostanie pewnie ograniczona. Dodatkowo będzie natłok spraw w tym okresie zasiłkowym nie daj, że ktoś się coś pomyli coś źle przyzna, niby ma być prościej ale jednak może się tak zdarzyć. Na kogo wtedy spadnie odpowiedzialność ? A Koordynacja ? "Panie" co to jest skąd miałam wiedzieć, że jak mój były jest za granicą to mam to zgłosić ? Przypominam dalej w 500+ w nienależnie zostaje sformułowanie świadome wprowadzenie w błąd organu... 300+ jednorazowe mnie tak nie bolało ale przyznanie 500+ do 2021 r. już mnie boli. Może wyolbrzymiam i przesadzam ale nie jestem do tej zmiany przekonany.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 21 mar 2019, 11:23

Też bym sobie życzyła, żeby w końcu oprzeć wydatkowanie środków z obsługi o jakiś kompetentny przepis. W moim OPS pokaźna część pokaźnego wynagrodzenia głównego księgowego jest księgowana w środki na obsługę 500+ i drugie tyle w środki na obsługę ŚR. Nas nigdy nie było stać na zatrudnienie drugiej osoby do świadczeń. Chociaż otrzymujemy nieco ponad 100 tys. rocznie na obsługę, a mój etat z kosztami pracodawcy to niecałe 50 tys. Wciąż słyszałam argument, że nie ma kasy...

Definicja pracownika merytorycznego i określenie wysokości środków z przeznaczeniem na jego obsługę to ukłon w stronę naszej pracy, wiedzy i chęci do nauki. Szczególnie, że my niejednokrotnie nie zarabiamy nawet tyle co strajkujący aktualnie nauczyciel z podobnym do nas stażem pracy. Nie mamy łatwo... pracujemy w końcu na ustawach (sama ustawa o świadczeniach rodzinnych w LEX - blisko 12 tys. orzeczeń sądowych), które albo są bublami prawnymi, albo do stosowania przepisów zawartych w nich zawartych nie mogą być zatrudniani ludzie ze średnim wykształceniem, albo nawet po studiach niepokrewnych z administracją, czy prawem.
Kto pyta, nie błądzi.
MartaW
Awatar użytkownika
Referent
Od: 18 kwie 2016, 12:09
Zajmuję się: wszystkim

Napisano: 21 mar 2019, 12:40

Iks pisze:Mnie w zasadzie też się podoba bo upadnie koronny argument, że "wy pracujecie tylko 4 miesiace w roku", natomiast obawiam się o utrzymanie obecnego poziomu wynagrodzeń w związku ze zmniejszeniem % dotacji na koszty obsługi. :x
@Iks, a jak szacujecie, ile procentowo dzieciaków Wam dojdzie? Liczbę rodzin niepobierających świadczeń na pierwsze dziecko w swojej gminie znasz. Jeśli chodzi o jedynaków, to w skali kraju uprawniony jest podobno 1 na 4. Mi w mojej gminie wychodzi prawie 40% jedynaków pobierających dziś świadczenie, a i tak szacowane koszty przy planowanym 0,85% będą, nieznacznie bo nieznacznie, ale jednak wyższe od obecnych 1,5%. I ciągle zachodzę w głowę czy coś źle liczę, czy moja gmina jest wyjątkowa na tle pozostałych.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 21 mar 2019, 13:44

kronos79 pisze: a jak szacujecie, ile procentowo dzieciaków Wam dojdzie?
Wg moich szacunków dojdzie między 30% a 40% świadczeń, czyli teraz mamy ~1,1 mln miesięcznie * 1,5% to daje 16,5K na obsługę, a po zmianie będzie jakieś ~1,485 mln miesięcznie * 0,85% = 12,7K miesięcznie. Generalnie im biedniejsza gmina tym więcej świadczeń na pierwsze dziecko już wypłaca, więc wzrost liczby świadczeniobiorców w jakimś Pcimiu Opolskim (bez urazu dla Pciomiów, sam mieszkam i pracuję w takim) będzie niższy niż wzrost w Wa-wie czy Sopocie. Taka dobra ta zmiana, że biedniejsze gminy (w których i tak się bardzo mało zarabia) kolejny raz dostaną po tyłku, a raczej realizatorzy zadań zleconych z tych gmin.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 21 mar 2019, 13:54

my teraz mamy około 300 tyś miesięcznie świadczeń, czyli koszty 4500 , prognoza ile może nam dojść - 50 tys więcej, czyli 350 000 miesięcznie - czyli koszty 4200 do końca roku, później 2870 , będzie bida z nędzą .
"Jeżeli płacicie ludziom za to, że nie pracują, a każecie im płacić podatki, gdy pracują, nie dziwcie się, że macie bezrobocie."

Milton Friedman
Pani M.
Referent
Od: 24 maja 2015, 13:26
Zajmuję się: ŚW/FA/ŚR/DM/DE/KDR

Napisano: 21 mar 2019, 13:58

Ciekawe czy ministerstwo to brało w ogóle pod uwagę, czy po prostu założyli, że wszędzie wzrost będzie średnio taki sam. :D
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 21 mar 2019, 14:03

Iks pisze:Ciekawe czy ministerstwo to brało w ogóle pod uwagę, czy po prostu założyli, że wszędzie wzrost będzie średnio taki sam. :D
Uważam, że brało czytając uzasadnienie projektu " Wprowadzony zostanie w pełni zautomatyzowany sposób ustalania uprawnienia (w pełni rozwinięte oprogramowanie do realizacji zadaniawraz z automatycznymi usługamipobierania danych z rejestrów publicznych)."
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 21 mar 2019, 14:07

No to rozwiązali kwestię ewentualnego strajku :lol: Tylko ciekawe czy osoby które od przyszłego roku dostaną wypowiedzenia/obniżkę etatu/pensji etc. będą się mocno starać żeby w tym roku obrabiać wnioski.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 21 mar 2019, 14:10

W pełni zautomatyzowany - to oznacza, że wniosek złożony przez Empatię sam się wczyta do programu, sam zweryfikuje wszystkie dane, przyzna świadczenie i wyśle informację. A papierowy też się sam wprowadzi automatycznie. Po prostu postawi się działający 24h na dobę komputer i pracownik nie będzie potrzebny.
Wodociągi Kieleckie w sposób wzorcowy usuwają awarie, w sposób błyskawiczny. Jesteśmy w czołówce krajowej, a nawet światowej. Liczba awarii z roku na rok maleje.
Zofia
Podinspektor
Od: 19 lut 2015, 12:39
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 21 mar 2019, 14:10

kronos79 pisze:Zmiana okresu zasiłkowego jest zmianą wyczekiwaną i bardzo dobrą. Nie wiem skąd się biorą Wasze wątpliwości.
Wnioski elektroniczne/bezdochodowe od lutego, od kwietnia papierowe. Tak naprawdę do końca maja wszystko powinno być zrobione. Czerwiec i ew. lipiec na urlopy, bo wpływają tylko elektroniczne wnioski, a tych sami przyznacie, jeśli idzie o zasiłki rodzinne i fundusz nie ma wiele, poza tym póki co w lipcu nie działa weryfikacja dochodów za rok ubiegły. Zostaje tylko dobry start, który też nie będzie szczególnym wyzwaniem jeśli nie nakłada się z 500+.
Mi się to rozwiązanie podoba bardzo.
Mi by się pomysł podobał gdybym miałw wzrost wypłat o 50 %, a tak ja albo koleżka z rodzinnych poleci w po najbliższym okresie zasiłkowym ze stołka, bo po co trzymać 2 etaty, jak wniosków jest tylko na styk na wypłaty, a teraz jedna wyrobi się ze wszystkim, jak rozłożyli okres zasiłkowy
więc nie wiem czym tu się cieszyć
Pracownicy socjalni zaczęli strajk, ale czy tam ktoś mówi o tym że my za ten strajk najbardziej oberwiemy, pozwalniają 500-setki, będzie na podwyżkę dla pracowników socjalnych, a dziewczyny z rodzinnego wszystko obskoczą, bo co strajk w okresie świdczeniowym, a ilu pracowników socjalnych pracuje jako pracownik socjalny i zajmuje się wszystkim przy 500+, moi pracownicy socjalni przez 3 lata byli na 2 wywiadach z 500
Ania@
Stażysta
Od: 16 mar 2017, 13:30
Zajmuję się: ŚW

Strona 31 z 36    [ Posty: 357 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x