jak liczycie spłaty dłużnika- chodzi mi o zwrot zatrzymanego prawa jazdy, dłużnik ma zasądzone na 1 dziecko 700,00 zł, my wypłacamy 500,00 zł. Więc jeśli dłużnik będzie spłacał 350 zł na konto komornika przez 6 miesięcy to możemy złożyć wniosek do starosty o zwrot zatrzymanego prawa jazdy? I czy najpierw dłużnik musi do nas wnioskować o to żebyśmy zwrócili się do starosty o zwrot tego prawa jazdy?
50% zasądzonych - czyli minimum 350 - jest ok
u mnie był i kazałam sobie napisać wniosek - normalnie to chyba nawet można wszcząć postępowanie z urzędu... ustawa tego nie reguluje
hm...od wpłaconej kwoty komornik sobie potraci koszty no i odsetki wiec nie bedzie to realizacja obowiazku alimentacyjnego w kwocie nie nizszej niz 50% zasadzonych alimentów...musi wpłacać więcej
wpłacił do komornika 50% a to na jakie cele komornik to przekaże juz nas nie powinno dotyczyć, nie masz napisane w ustawie - ile wpłynie na twoje konto OPS - ale czy spłaci 50% \"zasądzonych\"
ty tez nie zawsze wypłacasz zasądzone - tylko kwote ustwaową - więc ja nie doszukiwał bym się drugiego dna tylko brała 50% wpłaty dokonanej u komornika
ja sie nie doszukuje drugie dna, tylko badam czy dłużnik przez okres ostatnich 6 miesięcy wywiązywał się w każdym miesiącu ze zobowiązań alimentacyjnych w kwocie nie niższej niż 50% kwoty bieżąco ustalonych alimentów - wywiązywać się rozumiem jako płacic conajmniej 50 % zasadzoncyh alimentów a nie wpłacac do komornika conajmniej kwotę równą 50% kwoty zasadzonych alimentów - a to nie to samo
Mi komornik z Działdowa wskazała ze te 50 % to jest ta kwota to co wpłaca do komornika bezpośrednio bez odejmowania tych kosztów i wogóle, bo zaznaczyła że mogłoby to być krzywdzące