800 zł netto na osobę?

Wybrane tematy:
Komunikat w sprawie nowych wniosków 500+/ŚW/ŚR w CAS Wzory Decyzji 500+ jak rozpisujecie podatek z US? Jak usprawnić koordynację? Zwalić robotę na gminy... alimenty, od kiedy wyplata - dylematy odnośnie art 19 ust. 4 inspektor ds. świadczeń wychowawczych
ODPOWIEDZ
MarKur

800 zł netto na osobę?

Post autor: MarKur »

Mówi się, że nie może przekroczyć 800 zł netto na osobę, ale jaka faktycznie brana jest pod uwagę kwota?

Przychód z PIT minus koszty uzyskania przychodu = dochód. Czy tą kwotę bierze się pod uwagę?
Czy powinny być jeszcze odjęte składki i podatek...?
Gość

Re: 800 zł netto na osobę?

Post autor: Gość »

tak odjąć trzeba składki zdrowotne 9% i składki społeczne oraz podatek dochodowy
MarKur

To koleżanka wprowadziła mnie w błąd, bo mówiła, że przyjmuje się kwotę z PIT - dochód.

Czy jednorazowy dochód też jest wliczany, czy to jest tzw. dochód utracony?
- miałam umowę zlecenie - przez dwa dni musiałam coś wykonać;
- raz w roku otrzymuję drobną kwotę za bycie członkiem w zarządzie (tam nie ma umowy, ale PIT dostaję). A co w przypadku jak przestanę być członkiem?
Natalia.św

Post autor: Natalia.św »

jednorazowa wypłata jest traktowana jako utracony dochód
MarKur

A wypłacona "nagroda" (poza miesięczną wypłatą dwa razy w roku otrzymałam nagrodę)?
Pieniądze z ZFŚS (też dwa razy w roku przed świętami)?
Trzynasta pensja?
Zwrot z PIT? :)

Przepraszam za to "100 pytań do" :)
Gość

Post autor: Gość »

Po twoich wpisach widzę że za wszelką cenę chcesz się zmieścić w kryterium :shock:
Natalia.św

Post autor: Natalia.św »

jeśli podejmujesz nową pracę to zależy co pracodawca ujmie w zaświadczeniu.Jeśli pracujesz u tego samego pracodawcy to dochód liczony jest z urzędu skarbowego, więc trzynaste pensje, nagrody itd są wliczone.
ODPOWIEDZ