A Mazurkiewicz? - Świadczenia rodzinne

Strona 3 z 6    [ Posty: 56 ]

Napisano: 11 cze 2014, 12:55

i to ZDO w brzmieniu na dzien 31.12.2012. a wczesniej ustalone prawo mieli do SP osoby tez i sobie by brali ciagle by im nei zabrali bo spełniali wymogi np z 2010 roku ale tych z 31.12.2012 juz nie....

i
1986

Napisano: 11 cze 2014, 12:56

dziękuję.
Czy uważasz, że SKO twoje odmowy utrzyma w mocy?
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 11 cze 2014, 12:58

Jak osoba miała przyznane świadczenie pielęgnacyjne bezterminowo, jej stan prawny się nie zmienił, niesłusznie utracił je z mocy prawa, trzeba przywrócić tak orzekł Trybunał Konstytucyjny.Ustawa ZDO jest kontynuacją wcześniejszej, ponieważ nakazuje zwrócić ZALEGŁE NALEŻNOŚCI, toteż zachowana jest pewnego rodzaju ciągłość.Co do stanu zdrowia podopiecznego to w przeszłości komisja lekarska wydała ORZECZENIE BEZTERMINOWE i jest śmiechu warte żeby szeregowy pracownik MOPS podważał opinię lekarza jak i SKO czy WSA-nie bądzcie nadgorliwi!!!
Rumburak
Praktykant
Od: 27 maja 2014, 12:41
Zajmuję się:

Napisano: 11 cze 2014, 13:09

czytajac literalnie przepisy z grudnia 2012r powinni powstrzymac odomowy

ale sugierujac sie celem ustwy powinni uchylic i przyznac.

ale ja nie wiem czy bede odmawiał...takiego przypadku ze 1 rodzinna brała 2 swiadczenia na szczescie nei miałem.
1986

Napisano: 11 cze 2014, 13:29

Rajski oprócz wrzucenia swojej teorii jak chcesz podyskutować to się odnieś do mojej odpowiedzi. Twoje wrzutki stają się nudne.
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 11 cze 2014, 13:38

majkal pisze:A spełnia taka osoba warunki ustawy o śr według stanu prawnego na dzien 31 grudnia 2012 r.? - to jest podstawowy warunek przyznania teraz zdo.
Podpowiem - raczcie spojrzeć jak brzmi zapis art. 17 ust. 5 pkt 2 lit. a ustawy o śr na dzień 31 grudnia 2012 r. (obecnie zreszta brzmi tak samo), podpowiem kolejny raz - ten zapis brzmi, że śp nie przysługuje jeśli osoba wymagająca opieki:
a) pozostaje w związku małżeńskim, chyba że współmałżonek legitymuje się orzeczeniem o znacznym stopniu niepełnosprawności
Gdyby nigdy nie istniała ustawa o świadczeniach rodzinnych przyznałbym Ci rację. Ale istniała i istnieje nadal, a dorobku orzeczniczego w kwestii prawa małżonków do SP jest sporo.
Więc to ja Ci podpowiem, zerknij, co z decyzjami odmownymi robiły SKO, WSA, NSA i jakie stanowisko w tej kwestii przedstawił TK.
Literalna wykładnia przepisu nie zawsze jest właściwa, w szczególności w przypadku utrwalonej praktyki orzeczniczej.
Nie chce mi sie wiecej komentowac kolejnych bz.dur wygadywanych przez tego całego mazurkiewicza.
Czytajcie przepisy a nie wysłuchyjce gł.upot tego naciagacza
Nie zawsze i nie we wszystkim zgadzam się z Mazurkiewiczem, czasem faktycznie gul mnie strzela, ale mimo to pozostaje jednym z najlepszych, o ile nie najlepszym szkoleniowcem z tego zakresu na rynku. A oko i opinia kogoś innego niż my sami zawsze są potrzebne.
Znasz lepszych specjalistów, pochwal się.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 11 cze 2014, 13:53

byłam u Mazurkiewicza wczoraj i rzeczywiście chodzi o stan prawny na 31.12.2012r. i jak sko przyznało w tym stanie prawnym to ZDO się należy.
Ale zaskoczył mnie z tymi rolnikami mówił, że przy ŚP i SZO nie ma problemu składają oświadczenie i wystarczy, ale przy ZDO muszą zrezygnować z prowadzenie gosp. rol. wg przepisów o ubezpieczeniu rolników tzn. muszą przynieść zaświadczenie z krus, ze nie prowadzą tego gosp.??/
20 maja na szkoleniu Pani z ministerstwa mówiła coś zupełnie innego.... zwariować można
wikiilo

Napisano: 11 cze 2014, 15:01

Wow wikiilo, naprawde chodzi o stan prawny na dzien 31 12 12 r.? To aż na szkolenie musiałas jechac zeby tego sie dowiedziec? Gratuluje.
Był ciemniak wczoraj na szkoleniu i nic nie wie, było pytac tego całego mazurkiewicza jak byłas tam, jak z rolnikami.
Juz nie wspomne o prostym jak budowa cepa komunikacie ministerstwa w tej sprawie wałkowanym od wczoraj.
To co wypisujesz tutaj, jakoby po tej edukacji ze szkolenia świadczey o kilku rzeczach - na pewno szkoda kasy na szkolenie ciebie bo jakes była ciemna tak jestes, moze tez swiadczyc ze jestes głucha i co by nie mowili to i tak polowy nie usłyszysz a reszte sobie sama dopowiesz. Opcja jest tez taka ze po prpstu nawet nie rozumiesz co do ciebie mowia. Tyle wtym temacie
olik

Napisano: 11 cze 2014, 15:27

człowieku ogarnij się i idź się lecz, a potem poczytaj przepisy (ze zrozumieniem jeśli potrafisz!) i zastanów się kto tu jest ciemny!
wikiilo

Strona 3 z 6    [ Posty: 56 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x