ach ten DPS...;-) - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 12 gru 2013, 13:16

Sad wydal postanowienie z wniosku OPS o umieszczenie w DPS bez zgodny osoby. OPS wydaje decyzje kierujaca do wlasciwego domu. Tylko co zrobic w przypadku gdy nie mozemy w zaden sposob zlokalizowac tej osoby, gdyz sie \"ulotnila\". Jak zebrac wszystkie niezbedne dokumenty. Nadmienie, iz osoba te nie jest jeszcze ubezwlasnowolniona.
Kasia
~Kasia
VIP
Od: 29 mar 2007, 16:54
Zajmuję się:

Napisano: 12 gru 2013, 16:27

ja zrobiłam mniej więcej tak - wywiad zawiera informacje znane organowi z urzędu oraz z informacji uzyskanych od rodziny, sąsiadów i takie tam różne :)
dochód to wiadomo ZUS ewentualnie skarbówka (pisemne wnioski o udostępnienie danych, przy sprawie zapewne była wydana opinia biegłego psychiatry (?) więc tam jest już sporo informacji i tyle
wydałam decyzje kierująca na podstawie postanowienia sądu z informacja, że więcej dokumentów nie mamy możliwości skompletować poza tym dorzuciłam w decyzji formułkę:
Zgodnie z § 8 ust. 3 Rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 23 sierpnia 2012r. w sprawie domów pomocy społecznej w przypadku gdy do domu pomocy społecznej kieruje się osobę na podstawie orzeczenia sądu, wydanie decyzji o skierowaniu do domu nie wymaga przedłożenia wymaganych dokumentów, które w miarę możliwości zostaną skompletowane
w terminie trzech miesięcy.
~anna

Napisano: 13 gru 2013, 9:40

ale jak tam osoba ma sie o tym skierowaniu dowiedziec? kto ja doprowadzi do placowki?
Kasia
~Kasia
VIP
Od: 29 mar 2007, 16:54
Zajmuję się:

Napisano: 13 gru 2013, 13:08

co do doprowadzenia to ustawa o ochronie zdrowia psychicznego art 40.
~al.a

Napisano: 13 gru 2013, 14:04

my podjęliśmy trzykrotnie próbe doprowadzenia - nie udało się. Wystąpiłam do sądu o wydanie nakazu doprowadzenia i szybciutko taki nakaz uzyskaliśmy - wtedy doprowadzeniem zajmuje się Policja, organizują przewóz sanitarny i dają eskortę (mogą użyć przymusu bezpośredniego).
~anna

Napisano: 13 gru 2013, 14:07

a jeśli chodzi o to jak ta osoba ma się o dowiedzieć - to wysyłałam najpierw postanowienie o wszczęciu postępowania z urzędu, , po uzyskaniu postanowienia sądu informacja o wywiadzie o możliwoaści zapoznania się z dokumentacja przed wydaniem decyzji i takie tam różne bzdury :)
~anna

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x