adres zdłużnika - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 11 sty 2016, 14:50

Jestem OWW. Wysłałam inf o przyznaniu świadczenia z fa - list wrócił 2x awizo. Ale OWD poinformował ze matka dłużnika oswiadczyła ze dł. mieszka gdzies w niemczech. Napisałam do komornika komornik odpisał ze dłuznik zameldowany jest pod adresem do którego wysłałam informacje, natomiast prawdopodobnie przebywa w Niemczech i podał adres.
Co ja mam teraz zrobic z taką informacją?
Nowa Fa

Napisano: 11 sty 2016, 14:52

Art. 40 Kpa.
"Com napisał, napisałem."
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Od: 23 lip 2007, 22:51
Zajmuję się:

Napisano: 11 sty 2016, 14:58

dł nie usalił pełnomocnika czyli w akta i po sprawie tak? :?
Nowa Fa

Napisano: 11 sty 2016, 15:19

Nowa Fa pisze:dł nie usalił pełnomocnika czyli w akta i po sprawie tak? :?
Oczywiście pouczyłaś dłużnika co zrobisz z kierowanymi do niego pismami jak pełnomocnika nie wskaże?
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 11 sty 2016, 15:21

w pismach wszczecie i decyzjie zawsze stosowałam art. 41 kpa czyli moge napisac ze pouczyłam prawda?
Nowa Fa

Napisano: 11 sty 2016, 15:39

Poza tym, wbrew twierdzeniom organu II instancji, zastosowanie w niniejszej sprawie nie mógł również znaleźć art. 41 k.p.a. Zgodnie z tym przepisem, w toku postępowania strony oraz ich przedstawiciele i pełnomocnicy mają obowiązek zawiadomić organ administracji publicznej o każdej zmianie swojego adresu, w tym adresu elektronicznego. W razie zaniedbania tego obowiązku doręczenie pisma pod dotychczasowym adresem ma skutek prawnych. Należy jednak zauważyć, że przepis ten powinien być stosowany jedynie w przypadku zmiany miejsca zamieszkania w toku postępowania administracyjnego, a nadto po uprzednim pouczeniu strony o wspomnianym obowiązku informacyjnym i konsekwencjach jego zaniechania. Taka konkluzja wynika m.in. z zasady zaufania obywateli do organów władzy publicznej, statuowanej w art. 9 k.p.a. Z materiału dowodowego zgromadzonego w niniejszej sprawy wynika natomiast, że zmiana przez skarżącego miejsca zamieszkania nastąpiła jeszcze przed wszczęciem postępowania przez organ I instancji.
Na Twoim miejscu wystąpiłabym do dłużnika z wnioskiem o wskazanie pełnomocnika, pouczyła kto nim może być i postraszyła konsekwencjami jakie poniesie jeśli nie zareaguje na wniosek.
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 11 sty 2016, 16:29

ale pod ajki adres mam wysłac tkie pismo to które wskazał mi komornik czyli do niemiec?
Nowa Fa

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x