Adwokat - SP - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 3    [ Posty: 27 ]

Napisano: 14 cze 2021, 11:58

Arla pisze:
14 cze 2021, 11:01
I tak, wszelką korespondencje wysyłasz do adwokata, jeśli dostał upoważnienie od strony. Podejrzewam, że wypłata świadczeń też będzie szła na konto adwokata ;)
Dzięki za wyrozumiałość.

To jak dostane z SKO to tylko wprowadzam do programu a decyzji juz do strony nie wysyłam?
Kasia2019
Referent
Od: 28 kwie 2021, 10:46
Zajmuję się: FA/ŚW/ZR/DS

Napisano: 14 cze 2021, 12:39

Wypłata świadczenia pielęgnacyjnego winna być przelewana wyłącznie na konto osoby wnioskującej (wskazane we wniosku), a nie na konto jakiejś tam Kancelarii.
Opiekun jest stroną wnioskującą o prawo do ŚP, a Kancelaria ma podpisaną z nim umowę na załatwienie sprawy. OPS nie podpisał umowy z Kancelarią.
Przelewanie kasy na konto Kancelarii jest przegięciem z Waszej strony. Kasa winna trafiać wyłącznie na konto, którego właścicielem jest wnioskodawca podobnie jak dzieje się w przypadku emerytury (konto emeryta lub wspólne).
-----------
Krzysztof :mrgreen:
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 04 sty 2014, 2:06
Zajmuję się: Byłem opiekunem dorosłej osoby niepełnosprawnej

Napisano: 14 cze 2021, 12:54

Krzysztof pisze:
14 cze 2021, 12:39
Wypłata świadczenia pielęgnacyjnego winna być przelewana wyłącznie na konto osoby wnioskującej (wskazane we wniosku), a nie na konto jakiejś tam Kancelarii.
Opiekun jest stroną wnioskującą o prawo do ŚP, a Kancelaria ma podpisaną z nim umowę na załatwienie sprawy. OPS nie podpisał umowy z Kancelarią.
Przelewanie kasy na konto Kancelarii jest przegięciem z Waszej strony. Kasa winna trafiać wyłącznie na konto, którego właścicielem jest wnioskodawca podobnie jak dzieje się w przypadku emerytury (konto emeryta lub wspólne).
Czy ktoś mówi o wypłacie Kancelarii???

Tu mówimy o decyzji a nie o wypłacie :!:
Kasia2019
Referent

Napisano: 14 cze 2021, 13:36

Szanowny Krzysztofie! Wypłata trafia na konto, które wskaże strona i strona nie musi być jego właścicielem. Pozdrawiam Cię serdecznie ;)
Arla
Starszy referent
Od: 08 lip 2014, 10:36
Zajmuję się: ŚR, SW

Napisano: 14 cze 2021, 14:08

Arla pisze:Szanowny Krzysztofie! Wypłata trafia na konto, które wskaże strona i strona nie musi być jego właścicielem. Pozdrawiam Cię serdecznie ;)
dokładnie
jednak po otrzymaniu decyzji z SKO wprowadzasz ją do programu zatwierdzasz i tyle
SKO przesłało pewnie decyzję stronie
nigdy nie wydawało się 2 decyzji po otrzymaniu decyzji przyznającej z SKO - no chyba, że do ponownego rozpatrzenia, ale to inna sprawa
ja się pytam gdzie tu kierownik ? lub dyrektor ?
bo pracownik może się "uczyć" jak każdy z nas kiedyś, i nikt mi nie powie, że nie popełniał błędów i nie popełnia ich dalej, ale ostatecznie taką decyzję ktoś podpisuje, to chyba czyta, ok patrzy choć co podpisuje ....
jasiak
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:29
Zajmuję się: Św/Fa/ŚR

Napisano: 25 cze 2021, 9:23

jasiak pisze:
14 cze 2021, 14:08
Arla pisze:Szanowny Krzysztofie! Wypłata trafia na konto, które wskaże strona i strona nie musi być jego właścicielem. Pozdrawiam Cię serdecznie ;)
dokładnie
jednak po otrzymaniu decyzji z SKO wprowadzasz ją do programu zatwierdzasz i tyle
SKO przesłało pewnie decyzję stronie
nigdy nie wydawało się 2 decyzji po otrzymaniu decyzji przyznającej z SKO - no chyba, że do ponownego rozpatrzenia, ale to inna sprawa
ja się pytam gdzie tu kierownik ? lub dyrektor ?
bo pracownik może się "uczyć" jak każdy z nas kiedyś, i nikt mi nie powie, że nie popełniał błędów i nie popełnia ich dalej, ale ostatecznie taką decyzję ktoś podpisuje, to chyba czyta, ok patrzy choć co podpisuje ....
Dokładnie tak jak mówisz , każdy sie uczy. Kierownik nigdy nic nie wie..Mam pytanie bo inne osroku wydaja informacje stronie kiedy wypłąta itp, i teraz nie wiem co robic?
Kasia2019
Referent

Napisano: 25 cze 2021, 9:36

Kasia możesz wydać informację o tym kiedy nastąpi wypłata, w związku z przyznaniem przez SKO prawa do ŚP
kala1
Starszy referent
Od: 21 mar 2017, 16:23
Zajmuję się: referent

Napisano: 25 cze 2021, 11:08

kala1 pisze:
25 cze 2021, 9:36
Kasia możesz wydać informację o tym kiedy nastąpi wypłata, w związku z przyznaniem przez SKO prawa do ŚP
Dziekuje za pomoc , a czy do radcy tez wysyłam taka informacje czy tylko do strony?
Kasia2019
Referent

Napisano: 25 cze 2021, 12:09

Kasia2019 pisze:
25 cze 2021, 11:08
kala1 pisze:
25 cze 2021, 9:36
Dziekuje za pomoc , a czy do radcy tez wysyłam taka informacje czy tylko do strony?
Wszystko wysyłasz do radcy. Wszystko, wszystko. Do strony nie wysyłasz nic, ponieważ strona, decydując się na pełnomocnika nie chce bawić się w żadne formalności. Pełnomocnik ją poinformuje ;)
Arla
Starszy referent
Od: 08 lip 2014, 10:36
Zajmuję się: ŚR, SW

Napisano: 25 cze 2021, 15:13

A jak weryfikujecie, czy na wniosku o ustalenie prawa do ŚP jest na pewno podpis wnioskodawcy, a nie kogoś innego np. prawnika ?
A może dla Was jest obojętne czyj podpis figuruje na wniosku ? albo w związku z faktem, że wnioskodawcę reprezentuje Kancelaria to wnioskującym i podpisującym się może być prawnik reprezentujący opiekuna ?
Jako organ pomocy społecznej powinniście uświadamiać opiekunów, że owe Kancelarie trzepią ich na grube tysiące złotych, które to pieniądze z powodzeniem mogliby wykorzystać na odpowiednie zaopiekowanie osoby chorej lub na zabezpieczenie swojego bytu.
Tacy opiekunowie są łatwym i całkowicie nieświadomym kąskiem dla wszelkiej maści cwaniaków, którzy nie potrafiąc zarobić na skutecznej egzekucji kasy z ubezpieczeń lub tamta kasa jest znacznie mniejsza, więc wyczaili el hombre dorado i zajęli się świadczeniami rodzinnymi.

Każdy opiekun, powtarzam KAŻDY OPIEKUN jest w stanie sam napisać odwołanie do SKO oraz skargę do sądu (lub wystąpić z wnioskiem do WSA o adwokata z urzędu, który za opiekuna taką skargę napisze) a nawet po niekorzystnym wyroku w WSA, opiekun także samodzielnie może (WAŻNE: w ciągu 7 dni) wystąpić z wnioskiem do WSA o uzasadnienie do niekorzystnego wyroku wydanego przez ten sąd (jedno zdanie na zwykłej kartce) oraz ponownie wystąpić z kolejnym wnioskiem do tegoż samego WSA o przydzielenie adwokata z urzędu (trzeba wypełnić specjalny formularz dostępny bezpośrednio w WSA lub na stonach internetowych sądów administracyjnych), który to adwokat za opiekuna napisze skargę kasacyjną do NSA i będzie go przed NSA reprezentował.
WAŻNE !!!!! - wszystko powyższe opiekun zrobi nie ponosząc ŻADNYCH kosztów
no nie licząc za wysyłkę listów poleconych, jeśli sam nie może dostarczać określonych pism do określonych organów.
-----------
Krzysztof :mrgreen:
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 04 sty 2014, 2:06
Zajmuję się: Byłem opiekunem dorosłej osoby niepełnosprawnej

Strona 2 z 3    [ Posty: 27 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x