akt małżeństwa - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 16 sty 2015, 13:24

A gdy już konieczny jest akt małżeństwa w przypadku małżonka rodzica, to bierzecie jaki mają czy wymagacie aktualnego odpisu
/Gosia/

Napisano: 20 sty 2015, 14:15

To samo apropo aktów urodzenia, czy wymagać aktualnych- świeżych aktów urodzenia czy mogą być sprzed kilku kilkunastu lat?
Co znaczy potwierdzić zgodność z oryginałem? Kto ma potwierdzić?
mmmmmmmmmmmm

Napisano: 20 sty 2015, 14:30

Akt urodzenia się nie zmienia raczej, więc ja się nie czepiam, jeśli ktoś przyniesie sprzed 15 lat. Potwierdzić zgodność KSEROKOPII z oryginałem bądź odpisem - może Wójt bądź osoba przez niego upoważniona do realizacja zadań KDR.

Biorę jaki mają. Pamiętam, że jak brałam ślub, pytałam w USC, do kiedy ważny jest akt, pani powiedziała, że całe życie (oczywiście do zmiany stanu cywilnego, ale ten fakt rodzic musiałby zgłosić przy składaniu wniosku).
Kinya

Napisano: 20 sty 2015, 17:11

mmmmmmmmmmmm pisze:To samo apropo aktów urodzenia, czy wymagać aktualnych- świeżych aktów urodzenia czy mogą być sprzed kilku kilkunastu lat?
Co znaczy potwierdzić zgodność z oryginałem? Kto ma potwierdzić?
Moim zdaniem akty małżeństwa powinny byc aktualne, poniewazstan cywilny moze sie zmienic, akt urodzenie sie nei zmiani, wiec przyjmujemy nawet stare

ważny jest ten zapis w ustawie, który mowi że wydanie jest darmowe
Kod: Zaznacz cały
Art. 35. W ustawie z dnia 16 listopada 2006 r. o opłacie sk arbowej (Dz. U. z 2014 r. poz. 1628 i 1741) w załąc zniku do ustawy w części II: 1) w ust. 1 w kolumnie 4 pkt 2 otrzymuje brzmienie: „2) odpisy skrócone wydawane w sprawach dokumentów stwierdzających tożsamość oraz wydawane w sprawach Karty Dużej Rodziny; zwolnienie to przysługuje równ ież cudzoziemcom, którym udzielono zezwolenia na osiedlenie się lub nadano status uchodźcy w Rzeczyp ospolitej Polskiej oraz obywatelom tych państw obcy ch, z którymi Rzeczpospolita Polska zawarła odpowiednie porozumienia”; 2) w ust. 21 w kolumnie 4 dodaje się pkt 16 w brzmi eniu: „16) inne zaświadczenia wydawane w sprawach Karty D użej Rodziny”.
naitsyrk85
Starszy referent
Od: 27 cze 2013, 10:30
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x