akt urodzenia - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 25 paź 2010, 20:32

mam tłumaczony przez tłumacza przysięgłego zagraniczny akt urodzenia dziecka w którym na dodatek jest źle napisane nazwisko matki. Matka we wniosku podaje dziwaczny PESEL dziecka.Na jaki art mam wezwać matkę do uzupełnienia wniosku? W rozporządzeniu jest mowa o dokumentach niezbędnych do zasiłku rodzinnego.
~ewa

Napisano: 25 paź 2010, 23:12

tłumaczenie nic ci nie da ona musi umiejscowić akt urodzenia we własciwym urzedzie stanu cywilnego i dopiero złozyc wniosek z zaswiwdczenim ze była pod opiek a lekarza podczas ciazy.
~mk 4000

Napisano: 26 paź 2010, 14:20

ale jaka jest podstawa do rządania polskiego aktu urodzenia?
~ewa

Napisano: 29 paź 2010, 16:37

§ 2 ust. 2 pkt 2 naszego rozporządzenia w sprawie postępowania w sprawach o rodzinne.
Jest tam mowa o akcie urodzenia a w Polsce obowiązują polskie dokumenty urzędowe a nie jakies tłumaczenia z obczyzny.
~ludek

Napisano: 29 paź 2010, 21:44

tam sie mówi o dokumentach do zasiłku rodzinnego, a nie do świadczeń rodzinnych. Becikowe nie jest zasilkiem rodzinnym.
To nie takie proste jak trafisz na wari...ata wnioskodawcę.
1)mogę prosić o dokument potwierdzający wiek dziecka w celu ustalenia czy nie skończyło 1 roku - przedstawi mi dowód osobisty dziecka, a ja nie mam prawa tego zakwestionować.
2) dokument potwierdzający kto jest rodzicem dziecka - przedstawi mi tłumaczenie zagranicznego aktu urodzenia tez nie mam podstaw tego zakwestionować.
Rozporządzenie odnosi sie tylko do zasiłku rodzinnego, dodatków, świadczenia pielegnacyjnego i zasiłku pielęgnacyjnego o beciku zapomnieli.
~ewa

Napisano: 02 lis 2010, 10:44

Co do dowodu osobistego, to żeby go otrzymać to będzie chyba potrzebował akt urodzenia no nie?
Poza tym zawsze możesz go naściemniać, że na akcie zagranicznym będzie potrzebna klauzula apostille (potwierdzenie legalności) a za to sie płaci i na dodatek potwierdza w państwie wydania dokumentu, więc szybciej będzie uzyskać akt urodzenia w Polsce.
~ludek

Napisano: 03 lut 2011, 22:48

Jak można dostać akt urodzenia za pomoco internetu bo pracuje we Włoszech i w tej chwili niemoge pojechać do polski
~Orowicz Cezary - irenusz

Napisano: 04 lut 2011, 9:48

za pośrednictwem internetu to nie bardzo, ale można zwrócić się pisemnie (a może maila też zaakceptują), w kraju też każdorazowo nie jadę na drugi koniec Polski po dokument, tylko załatwiam to na odległość, najlepiej napisz do nich maila lub zadzwoń
~xxx-Lena

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x