aktualizacja dochodow

Wybrane tematy:
przeliczenie dochodów Skład rodziny od kiedy wliczać członka rodziny pismo z kuratorium o wkładach własnych Stypendia szkolne, zmiana kryterium dochodowego Wzór decyzji Wypłata zasiłku szkolnego
ODPOWIEDZ
~Karolina

aktualizacja dochodow

Post autor: ~Karolina »

Witam. mam problem chodzi o aktualizacje dochodow gdyz ostatnio na szkoleniu Pan Mazurkiewicz powiedzial ze jesli ktos zlozyl wniosek w sierpniu to powinnismy zrobic mu aktualizacje czy ktos zrobil wlasnie taka aktualizacje i jeszcze czy pisal notatke do tego
~kaka

Re: aktualizacja dochodow

Post autor: ~kaka »

a jak na dzień składania wniosku macie klienta który mieści się w kryterium dochodowym a we wrześniu już przekracza mu próg dochodowy bo w sierpniu podjął prace i w dalszym ciągu jest kontynuacja, to wtedy przyznacie mu stypendium na 1 m-c czy raczej nie? W sierpniu się mieścił a od września już nie i jak to traktować?
~GOSIA

Post autor: ~GOSIA »

ODMOWA
~kaka

też tak myślałam ale podpytałam żeby się upewnić instytucji która nas nadzoruje i sami chyba trochę mieli problem z odpowiedzią od razu ale koniec końców pow. że po to się bierze za m-c poprzedzający dochody i \"przesuwa\" się tak jak niby na te 4 m-ce od IX-XII i jeśli mam sytuację nawet odwrotną np. że przekracza w sierpniu a we wrześniu się klient mieści to za IX się mu nie należy, i zostałam w kropce. Stw. że wtedy bezpieczniej nie dać mu niż potem miałby on zwracać ale do tej pory nie mam jasności co do tego.
~xyz

Post autor: ~xyz »

~kaka ja w takiej sytuacji przyznaję na wrzesień,a od października odmawiam
~Monika

Post autor: ~Monika »

do \"kaka\"
ale przecież ten dochód w sierpniu trzeba potraktować jako utracony i bierzesz pod uwagę dochody wrześniowe. Nie wspomnę już o tym, ze należy badać wszystkie miesiące aż do dnia wydania decyzji. Przecież może stypendium należeć się za wrzesień a od października ktoś z domowników podjął pracę i od października już się stypendium nie należy bo przekracza kryterium. Wtedy przyznaje się stypendium tylko i wyłącznie za wrzesień. Jesli np. w grudniu osoba straci tą pracę to składa wniosek na nowo ponieważ jest to uzasadniony przypadek (utrata dochodu).
~kaka

tak wiem i mam przeliczone wszystko co i jak w poszczególnych miesiącach, tylko zastanawiało mnie jak traktować m-c sierpień tak jak pisałam wcześniej jeśli jest sytuacja gdy na starcie klient się mieści a od IX już nie i oświadczył że dalej będzie mieć tak - to dać mu tylko na 1 m-c albo gdy ma się odwrotnie jeśli w sierpniu ktoś kto składał to mu przekroczyło a potem już mieści się w kryterium to wtedy nie dam mu stypendium za IX tylko na pozostałe
~xyz

Post autor: ~xyz »

a ja się nie zgadzam z tym,że trzeba \"badać\" wszystkie miesiące do wydania decyzji
gdyby ustawodawca tak chciał,to by zrobił odpowiedni zapis w ustawie
gdybyśmy od razu dostawali dotację,to wydawalibyśmy decyzje pod koniec września
to nie nasza wina,że ministerstwo ma swoje terminy na przekazanie dotacji i kasę dostajemy tak późno
przy składaniu wniosku człowiek zostaje poinformowany,że ma zgłaszać o każdej zmianie mającej wpływ na przyznanie stypendium
zwłaszcza jeśli przekracza próg dochodowy
nie bawmy się w CBA, FBI, policję skarbową czy co tam jeszcze
ODPOWIEDZ