Aktualizacja TW - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 08 maja 2015, 11:23

Wystawiam zmieniony TW w związku z dokonaniem wpłaty przez KS. Co piszecie w poz. 6
Nie wiem co mam wpisać. :(
rerekuku

Napisano: 08 maja 2015, 11:33

Po wpłacie przez komornika sądowego nie wystawia się żadnego zmienionego tytułu, tylko piszesz zawiadomienie o zmianie wysokości objętej tytułem wykonawczym. Pozdrawiam
KyNyO

Napisano: 08 maja 2015, 11:48

Teraz w sygnity takiego zawiadomienia o zmianie wysokości należności objętej tw nie można drukować. Na szkoleniu wskazywano że przy wpłacie KS wystawia się zmieniony TW.
Rozporządzenie też wskazuje na zmieniony (§15)
rerekuku

Napisano: 08 maja 2015, 12:02

Jak jest zwrot od komornika po wystawieniu tytułu, to piszesz tylko zawiadomienie do US ( par 12 ust. 1 i ust. 2 rozporządzenia) Par. 15 tyczy się dalszego tytułu wykonawczego - czyli sytuacji gdy dłużnikowi zwiększa się dług a nie zmniejsza.
bryłka
Stażysta
Od: 13 mar 2015, 9:16
Zajmuję się:

Napisano: 08 maja 2015, 12:36

Owszem można jak najbardziej takie zawiadomienie z programu Sygnity zrobić. Robisz dokładnie tak samo jak poprzednio. Jak zrobisz takie zawiadomienie w menu gdzie jest Szablon, Wydruk, Edycja itd., to właśnie w linii niżej między Wydruk, a Edycja jest taka ikonka - Zmiana wersji wydruku. I otwiera Ci się wersja szablonu. Jest wersja podstawowa - czyli zawiadomienie do starych tytułów, a także Wersja pliku ZAWIADOMIENIE_ZMIANA(1) dotycząca nowych tytułów. Wybierasz jedną z wersji zatwierdzając Wersja do wydruku. Różnią się oczywiście inną numeracją pozycji tytułów. W starych będzie należność np. w poz. 33, natomiast w nowym tytule poz. E.1 1.
Co do § 15 rozporządzenia ze szkolenia wiem, iż dotyczy sytuacji gdy dłużnikowi zwiększa się dług a nie zmniejsza. Natomiast co do aktualizacji tytułów, przy wpłatach przez komornika sądowego zastosowanie ma § 12. 1. Wierzyciel niezwłocznie zawiadamia organ egzekucyjny o:
1) zmianie wysokości należności pieniężnej objętej tytułem wykonawczym wynikającej z jej wygaśnięcia w całości lub w części, w szczególności gdy wygaśnięcie jest wynikiem:
a) wyegzekwowania jej przez inny organ egzekucyjny.

Jeśli masz wątpliwość to zadzwoń do skarbówki gdzie masz przesłać aktualizację. Ja do tej pory robiłem aktualizację właśnie zawiadomieniem, i tak skarbówki przyjmują, i też rozmawiałem z niejedną skarbówką i przy takiej formie pozostałem. Pozdrawiam
KyNyO

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x