Po wpłacie przez komornika sądowego nie wystawia się żadnego zmienionego tytułu, tylko piszesz zawiadomienie o zmianie wysokości objętej tytułem wykonawczym. Pozdrawiam
Teraz w sygnity takiego zawiadomienia o zmianie wysokości należności objętej tw nie można drukować. Na szkoleniu wskazywano że przy wpłacie KS wystawia się zmieniony TW.
Rozporządzenie też wskazuje na zmieniony (§15)
Jak jest zwrot od komornika po wystawieniu tytułu, to piszesz tylko zawiadomienie do US ( par 12 ust. 1 i ust. 2 rozporządzenia) Par. 15 tyczy się dalszego tytułu wykonawczego - czyli sytuacji gdy dłużnikowi zwiększa się dług a nie zmniejsza.
Owszem można jak najbardziej takie zawiadomienie z programu Sygnity zrobić. Robisz dokładnie tak samo jak poprzednio. Jak zrobisz takie zawiadomienie w menu gdzie jest Szablon, Wydruk, Edycja itd., to właśnie w linii niżej między Wydruk, a Edycja jest taka ikonka - Zmiana wersji wydruku. I otwiera Ci się wersja szablonu. Jest wersja podstawowa - czyli zawiadomienie do starych tytułów, a także Wersja pliku ZAWIADOMIENIE_ZMIANA(1) dotycząca nowych tytułów. Wybierasz jedną z wersji zatwierdzając Wersja do wydruku. Różnią się oczywiście inną numeracją pozycji tytułów. W starych będzie należność np. w poz. 33, natomiast w nowym tytule poz. E.1 1.
Co do § 15 rozporządzenia ze szkolenia wiem, iż dotyczy sytuacji gdy dłużnikowi zwiększa się dług a nie zmniejsza. Natomiast co do aktualizacji tytułów, przy wpłatach przez komornika sądowego zastosowanie ma § 12. 1. Wierzyciel niezwłocznie zawiadamia organ egzekucyjny o:
1) zmianie wysokości należności pieniężnej objętej tytułem wykonawczym wynikającej z jej wygaśnięcia w całości lub w części, w szczególności gdy wygaśnięcie jest wynikiem:
a) wyegzekwowania jej przez inny organ egzekucyjny.
Jeśli masz wątpliwość to zadzwoń do skarbówki gdzie masz przesłać aktualizację. Ja do tej pory robiłem aktualizację właśnie zawiadomieniem, i tak skarbówki przyjmują, i też rozmawiałem z niejedną skarbówką i przy takiej formie pozostałem. Pozdrawiam