Ojciec76 pisze: ↑28 wrz 2022, 13:33
Mam zapisany taki link od Krokodyla
pomocy-207291767
Ujęta tam odpowiedź mi się nie podoba, ale cóż...
Może jest coś aktualniejszego i zgodnego z moim oczekiwaniem, że należałoby odliczać tylko bieżące alimenty...
I słusznie Ojciec, że tamta odpowiedź Ci się nie podobała. W tamtym czasie w judykaturze istniały dwa różne stanowiska w tej sprawie, czyli: „na dwoje babka wróżyła”. Starałem się opierać wtedy na nowszym orzecznictwie NSA. Dopiero w dniu 25.06.2021 r. Prokurator Generalny wniósł o podjęcie uchwały składu siedmiu sędziów Naczelnego Sądu Administracyjnego, wyjaśniającej przepisy prawne, których stosowanie wywołało rozbieżności w orzecznictwie sądów administracyjnych (właśnie tej kwestii), a pytanie brzmiało:
Czy przepis art. 8 ust. 3 pkt 3 ustawy o pomocy społecznej (tj. Dz. U. 2020, poz. 1876 ze zm.) dopuszcza pomniejszenie sumy miesięcznych przychodów osoby ubiegającej się o świadczenia z pomocy społecznej o kwoty należności wyegzekwowanych od tej osoby lub zwróconych przez tę osobę na rzecz funduszu alimentacyjnego?
W dniu 08.11.2021 r. NSA w składzie siedmiu sędziów, podjął uchwałę o sygn. I OPS 2/21, która rozstrzyga ostatecznie tę kwestię i jest powszechnie obowiązująca. Otóż cyt.: „Alimenty, o których mowa w art. 8 ust. 3 pkt 3 ustawy z dnia 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej (tj.: Dz. U. 2020, poz. 1876 ze zm.) nie stanowią należności uiszczanych przez dłużnika alimentacyjnego, czy to dobrowolnie czy też podlegających ściągnięciu w drodze egzekucji sądowej, na rzecz funduszu alimentacyjnego”. (…) „Skoro istota alimentów polega na ich regularnym świadczeniu, z pomniejszenia przychodu nie może korzystać ten zobowiązany, który popada w zadłużenie doprowadzając do konieczności uruchomienia procedury, o której stanowi art. 27 ust. 1 i 3 ustawy alimentacyjnej (…)”.