Alimenty i dochód uzyskany - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 10 lis 2015, 9:00

Mam wniosek o rodzinne, gdzie mąż wnioskodawczyni jest zobowiązany wyrokiem Sądu płacić alimenty i płaci je regularnie co miesiąc. Dochód z roku bazowego tego pana idzie do utraty w związku z utratą zatrudnienia. Jednak od dnia 7 kwietnia 2015r. pan podjął pracę i biorę uzysk za maj 2015r. Czy dochód uzyskany za maj 2015r. pomniejszam o kwotę alimentów zapłaconych w maju 2015r. (alimenty zgodne z wyrokiem)?
MAGDALENAMAGDALENA

Napisano: 10 lis 2015, 9:07

my odliczamy tylko od roku bazowego ale spotkałem się z orzecznictwem, że z uzyskanego tez kazali odliczać
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 10 lis 2015, 9:08

To właśnie - i to jest mieć albo nie mieć rodzinne przez cały nowy okres.
MAGDALENAMAGDALENA

Napisano: 10 lis 2015, 9:21

z art. 3 pkt 1 wynika że alimenty odlicza się od dochodu.
A co to jest dochód członka rodziny reguluje art. 3 pkt 2a:
"dochód członka rodziny oznacza to przeciętny miesięczny dochód członka rodziny osiągnięty w roku kalendarzowym poprzedzającym okres zasiłkowy, z zastrzeżeniem art. 5 ust. 4-4b.
Skoro dochód, to również dochód uzyskany po roku bazowym to dlaczego od niego nie odliczać alimentów. Na jakiej podstawie?
Uważam że nawet trzeba w takiej sytuacji te alimenty odliczyć - oczywiście te zapłacone w 2014 r.
jula2

Napisano: 10 lis 2015, 11:02

Ok, tylko czemu z 2014r.?
MAGDALENAMAGDALENA

Napisano: 10 lis 2015, 11:16

w cz. I wniosku o ZR w punkcie 4.1. należy podać łączną kwotę alimentów świadczonych na rzecz innych osób w roku ............
alimenty nie są ani dochodem utraconym ani uzyskanym więc zawsze bierze się średnią z roku bazowego.... innych uregulowań nie ma w ustawie, nigdzie nie pisze żeby odlicza np. alimenty z bieżącego m-ca....
jula2

Napisano: 10 lis 2015, 11:33

a mam pytanie, pan płacił alimenty w 2014 roku, ale nie ma jak tego udowodnić bo komornik nie chce mu przesłac a sam nie ma jak pojechac to można tam nic nie pisac?
minimini

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x