Alimenty na dziecko w pieczy

ODPOWIEDZ
heymiss_er
Praktykant
Zajmuję się: zs
Kontakt:

Alimenty na dziecko w pieczy

Post autor: heymiss_er »

Zwracam się z prośba o pomoc w następującym stanie faktycznym. Dziecko w 2015 r. zostało umieszczone w POW, Dyrektor PCPR po roku wystąpił o alimenty na dziecko. Sąd zasądził alimenty. Dziecko po pewnym czasie wróciło do rodzica. A po roku znowu wróciło do POW. Czy na podstawie wyroku z 2016 r. (nie było sprawy w sądzie o zniesienie tego obowiązku alimentacyjnego) mogę skierować teraz wniosek do komornika o wszczęcie egz. czy muszę czekać rok?
Przepisy wydają mi się niejednoznaczne. Wg mnie tak, ale mam jakieś wewnętrzne wątpliwości
Pcpr 1933
Praktykant
Zajmuję się: FA
Kontakt:

Re: Alimenty na dziecko w pieczy

Post autor: Pcpr 1933 »

Dziecko zostało umieszczone w POW (nie przebywało tam roku w związku z czym nie występowano o zasadzenie alimentów). Po około 8 miesiącach dziecko wróciło pod opiekę rodziców biologicznych, następnie zostało umieszczone w rodzinie zastępczej (w której aktualnie przebywa 7 miesięcy) . Czy jesteśmy zobowiązani wystąpić już o alimenty ( była przerwa
w pobytach w pieczy w związku z czym nie upłynął rok).
TOMASZ18
Stażysta
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: TOMASZ18 »

Uchwała Sądu Najwyższego z dnia 16 kwietnia 1977r. III CZP 14/77 - na tej podstawie Sądy w moim okręgu nie zmieniają wyroków alimentacyjnych a komornicy je respektują i u mnie nie ma problemu z egzekucja
GosiaZ
Praktykant
Zajmuję się: PZ
Kontakt:

Post autor: GosiaZ »

Powiedzcie mi jak u Was wygląda egzekucja alimentów?
Zarówno w RZ jak i placówkach.
TOMASZ18
Stażysta
Zajmuję się:
Kontakt:

w zależności od tego na kogo jest klauzula wykonalności to po 2-3 miesiącach pisze RZ wnioski o egzekucje do komornika, tak samo robię jeżeli klauzula jest na PCPR
GosiaZ
Praktykant
Zajmuję się: PZ
Kontakt:

Post autor: GosiaZ »

tzn.? U nas klauzula brzmi".... niniejszy tytuł uprawnia do egzekucji w całości/ punkt.... wierzyciela (imię i nazwisko dziecka) przeciwko (imię i nazwisko rodzica) oraz poleca wszystkim urzędom, organom oraz osobom, których to może dotyczyć, aby postanowienia tytułu niniejszego wykonały....."
TOMASZ18
Stażysta
Zajmuję się:
Kontakt:

u mnie nadają wprost na "rodzinę zastępczą Państwa ...." lub na "Powiatowe Centrum Pomocy Rodzinie w ..." i dlatego nie mam żadnego dylematu.
Ale tak generalnie to tym się to tylko różni, że i tak to ja pisze wniosek egzekucyjny i tylko kwestia tego kto to podpisze i wyśle do komornika
inspektor123
Referent
Zajmuję się: św
Kontakt:

Post autor: inspektor123 »

Mam pytanie odnośnie egzekucji alimentów jeżeli klauzula jest na PCPR.
Jak wskazała koleżanka powyżej wiem już, że trzeba złożyć wniosek do komornika o egzekucję a jakie są dalsze nasze działania?
Bardzo proszę o pomoc
TOMASZ18
Stażysta
Zajmuję się:
Kontakt:

jak już złożysz do komornika to generalnie ja już to księgowości zostawiam bo albo coś zacznie ściągać albo po jakimś czasie przyjdzie od komornika info, że egzekucja bezskuteczna
ODPOWIEDZ