Alimenty od rodziców biologicznych - Stare tematy

Strona 2 z 4    [ Posty: 34 ]

Napisano: 06 lis 2013, 17:01

masz obowiązek wystąpienia a to sąd oceni czy ustanowienie obowiązku alimentowania jest zasadne dlaczego decydujesz za sąd i jeszcze jedno sąd nie ocenia sytuacji (raczej może nie tylko ocenia sytuację aktualną) ale możliwości pozyskania dochodu
~janek

Napisano: 08 lis 2013, 14:01

A co robicie, gdy mimo zasądzonych alimentów rodzice biologiczni i tak nie płacą. Wiem, że winna złożyć wniosek do komornika rodzina zastępcza, ale oni nie chcą się w to bawić.
~Iwa

Napisano: 08 lis 2013, 15:34

Każdy skupia się tylko na rodzinach zastępczych, a co w przypadku dzieci przebywających w placówkach opiekuńczo - wychowawczych? Czy kierownik PCPR również musi występować z powództwem w sprawie tych dzieci, czy może robi to dyrektor placówki?
~g30

Napisano: 08 lis 2013, 16:51

niestety sąd nie bada sytuacji wszystko z automatu robi tak jak u nas na przykład nic ich nie obchodzi na wiele pozwów nikt nie płaci porażka
~marta

Napisano: 11 lis 2013, 13:45

Kierownik PCPR ma zdolność procesową, której nie ma dyrektor placówki, więc to on ma obowiązek wytoczyć powództwo.
~ola

Napisano: 12 lis 2013, 10:52

No a kto - w przypadku niepełnoletniego dziecka w placówce - będzie fizycznie otrzymywał te alimenty. Oczywiście w przypadku gdy nie ma opiekuna prawnego gdyż rodzice maja tylko ograniczoną władzę rodzicielską???

A wracając do mojego pierwszego pytania. Czy ktoś słyszał o konieczności zgłaszania tych nie płacących alimentów rodziców do świadczeń alimentacyjnych - jako dłużników. To dopiero kuriozum o którym słyszałam w jednym z MOPS-ów.
~Iwa

Napisano: 14 lis 2013, 0:32

Dysponentem środków w takiej sytuacji jest dyrektor placówki, zgodnie z art. 112 kro
~ola

Napisano: 14 lis 2013, 11:37

Dzięki. Zdążyłam już doczyta - zmiana wprowadzona ustawą o pieczy - art. 201 pkt 4.

A co z drugim zapytaniem??
~Iwa

Napisano: 14 lis 2013, 21:30

\"A wracając do mojego pierwszego pytania. Czy ktoś słyszał o konieczności zgłaszania tych nie płacących alimentów rodziców do świadczeń alimentacyjnych - jako dłużników. To dopiero kuriozum o którym słyszałam w jednym z MOPS-ów.\"

Masz na myśli komornika czy fundusz alimentacyjny?
~ola

Napisano: 18 lis 2013, 11:08

Fundusz
~Iwa

Strona 2 z 4    [ Posty: 34 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x