masz obowiązek wystąpienia a to sąd oceni czy ustanowienie obowiązku alimentowania jest zasadne dlaczego decydujesz za sąd i jeszcze jedno sąd nie ocenia sytuacji (raczej może nie tylko ocenia sytuację aktualną) ale możliwości pozyskania dochodu
A co robicie, gdy mimo zasądzonych alimentów rodzice biologiczni i tak nie płacą. Wiem, że winna złożyć wniosek do komornika rodzina zastępcza, ale oni nie chcą się w to bawić.
Każdy skupia się tylko na rodzinach zastępczych, a co w przypadku dzieci przebywających w placówkach opiekuńczo - wychowawczych? Czy kierownik PCPR również musi występować z powództwem w sprawie tych dzieci, czy może robi to dyrektor placówki?
No a kto - w przypadku niepełnoletniego dziecka w placówce - będzie fizycznie otrzymywał te alimenty. Oczywiście w przypadku gdy nie ma opiekuna prawnego gdyż rodzice maja tylko ograniczoną władzę rodzicielską???
A wracając do mojego pierwszego pytania. Czy ktoś słyszał o konieczności zgłaszania tych nie płacących alimentów rodziców do świadczeń alimentacyjnych - jako dłużników. To dopiero kuriozum o którym słyszałam w jednym z MOPS-ów.
\"A wracając do mojego pierwszego pytania. Czy ktoś słyszał o konieczności zgłaszania tych nie płacących alimentów rodziców do świadczeń alimentacyjnych - jako dłużników. To dopiero kuriozum o którym słyszałam w jednym z MOPS-ów.\"
Masz na myśli komornika czy fundusz alimentacyjny?