Alimenty od rodziców biologicznych - Stare tematy

Strona 3 z 4    [ Posty: 34 ]

Napisano: 18 lis 2013, 12:40

PCPR złożyło pozew o alimenty. W efekcie od rodziców biol. wpłynęło \"Oskarżenie\" do SKO, właśnie na ten pozew. Jak sądzicie, co jest poprawne - odesłać do sko (ale z jakimi aktami?), czy odpisać Stronom, że od pozwu nie przysługuje środek odwoławczy?
~yyy

Napisano: 18 lis 2013, 23:10

Rz nie przysługują żadne środki z funduszu alimentacyjnego.
~ola

Napisano: 18 lis 2013, 23:15

Od pozwu nie przysługuje odwołanie, to nie jest decyzja administracyjna.
~ola

Napisano: 19 lis 2013, 14:10

Olu wiem, że rodzinie zastępczej nie przysługują świadczenia.

Ten MOPS, który zgłasza rodziców naturalnych, którzy nie płacą zasądzonych alimentów rodzinie zastępczej powołuje się na zmianę w atr. 3 ust. 5 ustawy o pomocy osobom uprawnionym do alimentów
\"5.Organ właściwy wierzyciela występuje z wnioskiem do organu właściwego dłużnika o podjęcie działań wobec dłużnika alimentacyjnego w przypadku:
1) otrzymania wniosku, o którym mowa w ust. 1;
2) przyznania osobie uprawnionej świadczenia z funduszu alimentacyjnego
3)umieszczenia osoby uprawnionej w pieczy zastępczej.\"

Przyjęli taką zasadę, że gdy rodzic nie płaci ponad 3 m-ce alimentów pracownicy działu pieczy zastępczej zgłaszają pracownikom świadczeń alimentacyjnych i ci drudzy uruchamiają jakieś tam \"działania\" - nie wiem jakie, bo nie znam się na tej działce - coś tam mówiła o odebraniu prawa jazdy?????? - czy wasi rodzice mają prawo jazdy???

Co o tym sądzicie. Ja nie uważam, że to byłoby jakieś obligatoryjne działanie. Czy ktoś jeszcze tak robi - może ktoś mnie przekona do tego że to ma sens i oprócz generowania następnych kosztów, przyniesie jakieś wymierne skutki.
~Iwa

Napisano: 19 lis 2013, 19:16

Nie spotkałam się jeszcze z takim działaniem.
Chodzi tu zapewne jedynie o dłużników, którzy maja zasądzone alimenty przed umieszczeniem dziecka w pieczy zastępczej. Powodem w tym przypadku był najprawdopodobniej drugi z rodziców.

Zastanawiam się nad tym, czy PCPR jest w tym przypadku faktycznie organem właściwym wierzyciela?

~ola

Napisano: 20 lis 2013, 16:07

No właśnie nie Olu. Oni tak robią w przypadku alimentów zasądzonych na zasadzie art. 38 ustawy. Jeszcze raz powtarzam dla mnie to jest nadinterpretacja przepisów prawa - to, że tą zmianę w art. 3 ust. 5 w \"ustawę o alimentach\" wprowadziła \"ustawa o pieczy\" nie oznacza że działanie tam opisane jest obowiazkowe
~Iwa

Napisano: 16 gru 2013, 15:47

Jak u was z tymi alimentami jest, macie juz to porobione dla wszystkich, ja mam zapytanie co z tymi z zakładów karnych co nie pracują im też zasądzić, co z niepełnosprawnymi i ubezwłasnowolnionymi, już sama nie wiem co z tym, mam matkę co ma 7 dzieci w rz jak jej sadze to pójdzie w końcu do paki i jeszcze dodatkowe koszta dla nas podatników, po ile zasądzacie?????
~marta

Napisano: 16 gru 2013, 17:31

No właśnie marto na twoim przykładzie wyraźnie widać, że przepis o alimentach jest delikatnie mówiąc nie życiowy. wystarczyło napisać, że kierownik może wytaczać powództwo.

My mamy matki umieszczone w DPS-ach lud zakładach psychiatrycznych, albo jedną bezdomną z rentą socjalną, całe mnóstwo tatusiów na zasiłkach stałych. Będziemy z jednej strony brać, a z drugiej wypłacać im zasiłki celowe na ich utrzymanie.
~Iwa

Napisano: 16 gru 2013, 20:35

Nawet 20zł, w zależności od możliwości rodzica biologicznego. Obowiązek jest i trzeba go wypełniać.
~ola

Napisano: 05 sty 2014, 0:22

2. Kierownik powiatowego centrum pomocy rodzinie wytacza powództwo o zasądzenie świadczeń alimentacyjnych, w przypadku gdy od umieszczenia dziecka w pieczy zastępczej upłynął rok.

w tym przypadku to oblig a Sąd decyduje i tyle
~prawnik

Strona 3 z 4    [ Posty: 34 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x