alimenty odliczane od dochodu

Wybrane tematy:
Deputat węglowy zaświadczenie o dochodach Emerytura w marcu Potrącenie nadpłaty świadczenia uzupełniającego proszę sprawdzcie Śmierć zarządcy co dalej?
:-)
VIP
Zajmuję się: DM, DE
Kontakt:

alimenty odliczane od dochodu

Post autor: :-) »

taka sytuacja...Panu od wynagrodzenia komornik zabiera kwotę zaległych alimentów na rzecz dzieci...ale...te dzieci już są dorosłe. Są to zaległe alimenty ale też odsetki, kwoty do komornika...i co teraz?! :oops: :shock:
lusia&lusia
Starszy referent
Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe i energetyczne, dodatek osłonowy, węglowy itp.
Kontakt:

Re: alimenty odliczane od dochodu

Post autor: lusia&lusia »

zaległych nie odliczamy
VIP
Kontakt:

no też mi sie tak wydaje...a takie alimenty, które to komornik zabiera na juz dorosłe dzieci....
brodafix
Podinspektor
Zajmuję się: DM
Kontakt:

Post autor: brodafix »

no też mi sie tak wydaje...a takie alimenty, które to komornik zabiera na juz dorosłe dzieci....
komornik zawsze ściąga zaległe ;)
VIP
Kontakt:

no właśnie wiem....wnioskodawca się spierał ze mną i niby ja wiem że nie mozna odjąć to jednak wątpliwości małe zostają... :oops:
brodafix
Podinspektor
Zajmuję się: DM
Kontakt:

Post autor: brodafix »

no właśnie wiem....wnioskodawca się spierał ze mną i niby ja wiem że nie mozna odjąć to jednak wątpliwości małe zostają... :oops:
spierać się może wątpliwości żadnych w tym temacie nie ma

z treści jednego z wyroków:
" z obniżenia dochodów może korzystać ten zobowiązany, który świadczy alimenty w terminie.."
Maxima
VIP
Zajmuję się: DM DE
Kontakt:

Post autor: Maxima »

LEX:
Czy od dochodu w dodatku mieszkaniowym odlicza się zarówno zaległe i aktualne alimenty?
Odpowiedź

Odp.:
Tak, w mojej opinii, szacując wysokość dochodu na potrzeby przyznawania prawa do dodatku mieszkaniowego, należy odliczyć kwoty alimentów świadczonych na rzecz innych osób (spoza rodziny) zarówno bieżące, jak i zaległe.

Uzasadnienie

Zasady i tryb przyznawania dodatków mieszkaniowych uregulowane zostały w ustawie z dnia 21 czerwca 2001 r. o dodatkach mieszkaniowych (Dz.U. z 2021 r. poz. 2021) - dalej u.d.m. Przy czym, w myśl art. 3 ust. 3 u.d.m., za dochód uważa się dochód w rozumieniu art. 3 pkt 1 ustawy z dnia 28 listopada 2003 r. o świadczeniach rodzinnych (Dz.U. z 2020 r. poz. 111 ze zm.) – dalej u.ś.r. Natomiast w świetle definicji dochodu zawartej w przepisach tej ustawy, tj. art. 3 pkt 1 lit. a u.ś.r., w treści którego sformułowano zasadę, że od dochodu odlicza się kwotę alimentów świadczonych na rzecz innych osób - nie ma znaczenia, jakie alimenty i w jaki sposób są świadczone na rzecz innych osób. Należy zauważyć, że powyższe przepisy, nie definiują pojęcia alimentów, a w szczególności, nie wyjaśniają, czy ich świadczenie ma być dobrowolne, czy mają to być alimenty bieżące, czy zaległe. Trzeba w tym miejscu przypomnieć, że istotę obowiązku alimentacyjnego określa przepis art. 128 ustawy z 25.02.1964 r. - Kodeks rodzinny i opiekuńczy (Dz.U. z 2020 r. poz. 1359), który definiuje ten obowiązek, jako dostarczanie środków utrzymania, a w miarę potrzeby także środków wychowania. Treść tych przepisów operuje ogólnym sformułowaniem „kwot alimentów świadczonych na rzecz innych osób”. Ustawodawca nie wskazuje zatem w tym miejscu, że mają to być wyłącznie alimenty bieżące, lecz na świadczone, czyli faktycznie płacone.

Wobec powyższego, odliczenie od dochodu kwoty alimentów, które są świadczone na rzecz innych osób, w mojej opinii dotyczy zarówno alimentów bieżących, jak i zaległych, bowiem każde alimenty świadczone na rzecz innych osób pomniejszają dochód wnioskujących o przyznanie dodatku mieszkaniowego.
Maxima
VIP
Kontakt:

LEX:
Strona złożyła w lutym wniosek o dodatek mieszkaniowy, deklarowane dochody dotyczące miesięcy listopad, grudzień 2023 oraz styczeń 2024.

Na dziecko ma zasądzone alimenty w wysokości 500 zł miesięcznie, oświadczyła, że w listopadzie otrzymała alimenty w kwocie 2000 zł, w tej kwocie mieszczą się alimenty zaległe za sierpień, wrzesień, październik 2023 (w tych miesiącach strona nie otrzymała alimentów), oraz kwota bieżąca 500 zł, w grudniu otrzymała 500 zł, w styczniu 500 zł.

Czy zaległe alimenty w kwocie 1500 zł, które strona otrzymała w deklarowanym okresie należy uwzględnić przy ubieganiu się o dodatek mieszkaniowy?
Odpowiedź

Odp.
Tak, cyt. „zaległe alimenty w kwocie 1500 zł, które strona otrzymała w deklarowanym okresie należy uwzględnić przy ubieganiu się o dodatek mieszkaniowy”.
Maxima
VIP
Kontakt:

Moim zdaniem nalezy odliczyć zaległe jak i bieżące. Jeśli działa juz komornik, to logiczne, ze są już zaległosci. Nalezy tylko zwrócić uwagę, by odliczyć tylko to, co idzie do rąk wierzyciela a nie na koszty komornicze. Bywa, ze spłata jest już tylko tytułem kosztów na rzecz komornika. Wtedy nie ma co odliczyć. Aby to stwierdzić, należy zażądać zaświadczenia od komornika.
VIP
Kontakt:

"Trafnie argumentuje organ drugiej instancji w zaskarżonej decyzji, że zajęcia komornicze nie stanowią "alimentów". Trafnie w tym kontekście zwraca uwagę na konieczność rozróżnienia pojęcia "alimenty" od należności regulowanych komornikowi sądowemu tytułem zaległości alimentacyjnych"
Załączniki
Alimenty2 (2).docx
(25.21 KiB) Pobrany 59 razy
ODPOWIEDZ