AOON - zasiłek opiekuńczy
-
- Praktykant
- Zajmuję się: PS, Płace
- Kontakt:
AOON - zasiłek opiekuńczy
Zatrudniamy zleceniobiorców do realizacji AOON. Zgłaszamy do ubezpieczenia chorobowego powyżej 20 ubezpieczonych. Czy ktoś wypłacał zasiłek opiekuńczy dla zleceniobiorcy z Programu AOON? Czy wypłacamy go z se środków programu i póżnej potrącamy ze składek ZUS z programu?
-
- Podinspektor
- Zajmuję się: płace, księgowość
- Kontakt:
Re: AOON - zasiłek opiekuńczy
A to nie jest tak, że przy umowie zlecenia wszystko płaci zus? Kiedyś czytałam taką informację.
"Zasiłek chorobowy przy umowie zlecenie wypłaca Zakład Ubezpieczeń Społecznych (ZUS), a nie zleceniodawca. Zleceniodawca, jeżeli jest płatnikiem zasiłku, musi przekazać do ZUS dokumentację rozliczeniową. Zleceniobiorca, aby otrzymać zasiłek chorobowy, musi być objęty dobrowolnym ubezpieczeniem chorobowym i spełniać określone warunki. "
"W przeciwieństwie do sytuacji przy umowie o pracę, w przypadku umowy zlecenia nie obowiązuje podział kosztów związanych z finansowaniem okresu niezdolności do pracy. Oznacza to, że zleceniodawca nie ponosi kosztów wynagrodzenia za czas choroby, a całość zasiłku jest wypłacana wyłącznie przez ZUS."
"Zasiłek chorobowy przy umowie zlecenie wypłaca Zakład Ubezpieczeń Społecznych (ZUS), a nie zleceniodawca. Zleceniodawca, jeżeli jest płatnikiem zasiłku, musi przekazać do ZUS dokumentację rozliczeniową. Zleceniobiorca, aby otrzymać zasiłek chorobowy, musi być objęty dobrowolnym ubezpieczeniem chorobowym i spełniać określone warunki. "
"W przeciwieństwie do sytuacji przy umowie o pracę, w przypadku umowy zlecenia nie obowiązuje podział kosztów związanych z finansowaniem okresu niezdolności do pracy. Oznacza to, że zleceniodawca nie ponosi kosztów wynagrodzenia za czas choroby, a całość zasiłku jest wypłacana wyłącznie przez ZUS."
-
- Referent
- Zajmuję się: KADRY/ŚR/FA/AOON
- Kontakt:
Wydaje mi się, że zasiłek musi iść ze środków własnych ale mogę się mylić. My mamy poniżej 20 zatrudnionych więc u nas wypłaca ZUS.
Natomiast tak na logikę koszt wynagrodzenia pracownika z programu AOON to max. 50 zł za 1 godzinę. Czyli jak zleceniobiorca przebywał na opiece to nie wyrobił godzin więc z jakich środków miałoby by mu to być wypłacone. Tym bardziej jakby to miało być wykazane w sprawozdaniu rocznym z tego zadania gdzie podajemy dokładną liczbę godz. i koszt.
Mieliśmy przypadek, że pracownik zatrudniony u nas na etacie dodatkowo pracuje w projekcie na um. zlecenie i wtedy my wypłacaliśmy mu z własnych zasiłek. Było to po konsultacji z ZUS
Natomiast tak na logikę koszt wynagrodzenia pracownika z programu AOON to max. 50 zł za 1 godzinę. Czyli jak zleceniobiorca przebywał na opiece to nie wyrobił godzin więc z jakich środków miałoby by mu to być wypłacone. Tym bardziej jakby to miało być wykazane w sprawozdaniu rocznym z tego zadania gdzie podajemy dokładną liczbę godz. i koszt.
Mieliśmy przypadek, że pracownik zatrudniony u nas na etacie dodatkowo pracuje w projekcie na um. zlecenie i wtedy my wypłacaliśmy mu z własnych zasiłek. Było to po konsultacji z ZUS
-
- Podinspektor
- Zajmuję się: Główny księgowy GOPS
- Kontakt:
Z programu nie można finansować zasiłków chorobowych (wynika z programu, koszty niekwalifikowane pkt. 14) nie wiem czy nie dotyczy to również opiekuńczych czy zasiłku chorobowego
-
- Stażysta
- Zajmuję się: ksiegowość
- Kontakt:
monia77 pisze: Z programu nie można finansować zasiłków chorobowych (wynika z programu, koszty niekwalifikowane pkt. 14) nie wiem czy nie dotyczy to również opiekuńczych czy zasiłku chorobowego
niestety ale płacimy z własnych środków, nic z programu. Miałam taka sytuacje i musiałam oddawać środki do programu.
Oprócz AOON - zasiłek opiekuńczy - Księgowość przeczytaj również:
Podstawa ubezpieczenia zdrowotnego
Pracownik dostarczył orzeczenie o stopniu niepełnosprawności
zmiany 067 i 069 oraz 269 dla FP - uważajcie co robicie
help with accounting assignments
księgowanie pomniejszenia składki FUZ
AOON I OPIEKA WYTCHNIENIOWA – NIEPRAWIDŁOWOŚCI WYSTĘPUJĄCE W BUDŻECIE I W KSIĘGOWOŚCI ZADAŃ FINANSOWANYCH Z FUNDUSZU
FINANSE PUBLICZNE I KSIĘGOWOŚĆ JEDNOSTEK POMOCY SPOŁECZNEJ W ROKU 2025
usługi sąsiedzkie
KWS 2025 czy macie upoważnienie
wystawienie noty obciążeniowej i sposób zaksięgowania
Ujemny zapis techniczny
Projekt ZIT - środki EFS+
faktura
Korekta ZCNA
Nikt nie przestrzega zasad zaciągania zobowiązań
Wyrejestrowanie i Korekta składek ZUS