APEL - Wolontariat

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
Wybrane tematy:
Jak utworzyć wolontariat Biblioteka Wolontariatu WOLONTARIUSZ A KONTRAKT SOCJALNY Koordynatorzy Redaktor prowadzący publikacje na temat pomocy społecznej Organizacja charytatywna na rzecz domów dziecka

Napisano: 30 paź 2014, 16:14

APEL

Apel ten kieruję do ludzi dobrej woli mających możliwości finansowe wsparcia niedoli, by ocalić cztery istnienia. Ja jestem osobą niezamożną, więc ofiarować mogę jedynie swój czas i opiekę dzieciom.
Brak pracy, widmo głodu, rozpacz, beznadzieja, mogą pchnąć człowieka do złych czynów i te obawy nie dają mi spokoju.
Matkę tę uważam za bohaterkę… Ta historia przecież dzieję się obok nas, chrześcijan, katolików… Korzystam z uprzejmości sąsiadów gdyż nie mam Internetu, toteż kontakt ze mną może być telefoniczny 22 679 66 35 ; 665 655 144. Sytuacja przedstawia się następująco: młoda matka dwóch dziewczynek (11 i 6 lat) oczekując (01.11.14) narodzin trzeciej córeczki od 7 miesięcy znajduje się w beznadziejnej sytuacji i głębokiej traumie bo zawiodło „państwo” (tak ceniące rodzinę), bo zawiódł „kościół” (tak ceniący życie poczęte i tak głoszący „miłosierdzie”…..) Niezbędna staje się pomoc i opieka psychologa – dłuższa terapia! Partner kobiety (związek nie formalny), w marcu tego roku w tragicznych okolicznościach traci życie. Kobieta niebawem traci pracę, powodem jest ciąża (umowa „śmieciowa”…!) Dzieci nie mają prawa do renty, gdyż ojciec nie wypracował lat (umowy „śmieciowe”…!). Takie umowy zafundowali nam politycy – ustawodawcy. Bagatelizowanie dobrych prawnych uregulowań związków partnerskich niesie za sobą wiele tragedii na które nasi politycy są mało wrażliwi. Rodzina pozostaje bez środków do życia. Mieszka w wynajętym mieszkaniu… Otrzymanie kąta z zasobów komunalnych graniczy z cudem. Jednak w tym ciemnym tunelu jest światełko nadziei , ale droga trudna (biurokracja) i wymaga środków finansowych. Matka puka do drzwi właściwych urzędów bez skutecznie. Trafia na mur procedur i bezduszności urzędników. Ci, wynagradzani z naszych podatków (jej też) obligowani są z urzędu do pomocy ale wykazują minimum zaangażowania i brak chęci. Matka uzyskuje 200 zł na m-c, przy czym znosić musi wiele upokorzeń uwłaczających jej godności! Urzędnik grozi odebraniem dzieci, szantażuje… Dzieci żyją strachem, źle śpią, są nerwowe, zbuntowane… Jak to możliwe, że „państwo” ciągle woli wspierać i dawać pieniądze rodzinie zastępczej (obcym, nie kochającym!) a nie biologicznym rodzicom – matce?!!!
Bardziej jeszcze zadziwia bezduszność kleru. Proboszcz parafii w Ząbkach pozostaje nie wzruszony niedolą matki, dzieci. By ukończyć okazałą budowlę „swego” kościoła potrafi zbierać „ofiarę” w sąsiednich parafiach zapominając, że BÓG jest właśnie w człowieku!
Matka ta nie ustaje w „walce” o każdy dzień życia na wielu płaszczyznach, z których najtrudniejsza to ukrywanie przed dziećmi bólu, łez smutku samotności i rozpaczy.
Pozdrawiam i z góry dziękuję U.N.
UNA

Napisano: 14 maja 2015, 11:09

może powinniśmy umieścić ten apel na innych forach?
postaram sie jakoś pomóc:))
nowa77777

Napisano: 23 lip 2015, 14:28

Oj nie wiem czy to ktoś przeczyta, bo to dość długie.
Iwan
Praktykant
Od: 17 lip 2015, 9:43
Zajmuję się:

Napisano: 04 sie 2015, 20:48

Jeśli wychodzi Pan/i z intencją wstawienia się za kimś..proszę postarać się przy tym nie krytykować innych ..nie przyjmować swojego punktu widzenia..jak by to powiedzieć, to podważa pana/i wairygodność.I moje pytanie ? dlaczego tylko pomoc finansową?

ps. a wie pan co? ja skonatakuje sie z tamtym OPS lub szefem Ząbek?? coś mi tu nie gra? jeśli jak pan mówi urzędnicy zaniedbują ..tak być nie może. ..;), nie ma zgody na to..Powiedzmy ..taką mama ochotę, żeby to sprawdzić.
Emilka.

Napisano: 24 sie 2015, 20:26

?
hsg

Napisano: 13 kwie 2021, 10:13

warto dać apalel gdzie indziej, by dotarało dalej
cytomel t3
likoo
Praktykant
Od: 12 kwie 2021, 10:43
Zajmuję się: sw

Napisano: 03 lis 2021, 14:49

Teraz mało kto czyta fora, bo obecnie królują media społecznościowe - może tam powinnaś spróbować?
DalekoOdNoży
Praktykant
Od: 03 lis 2021, 14:38
Zajmuję się: PS

Napisano: 18 maja 2024, 18:11

Mokra karma dla psa w Baskerville oferuje świetną karmę w Polsce dla Twojego pupila. Jeśli chcesz zaoferować swojemu pupilowi tylko to, co najlepsze, to jest na to świetna okazja. Doskonały skład sprawi, że Twój pupil będzie bardziej zadowolony i poprawi się jego stan zdrowia poprzez dostarczenie odpowiednich witamin. Karmy są zaprojektowane tak, aby spełniać wszystkie potrzeby i cechy zwierząt domowych, więc na pewno będziesz zadowolony.
porperc
Praktykant
Od: 17 sie 2023, 23:43
Zajmuję się: VFDSF

Napisano: 01 wrz 2024, 18:39

Spróbuj zagrać na tej stronie - tutaj , najlepszą częścią tej wspaniałej strony jest dla mnie jej przyjemny design oraz ta urocza muzyka podczas zwycięstwa. Powoduje ona u mnie dreszcze, a ja odczuwam niesamowitą przyjemność, gdy wygrywam na tej stronie. To oczywiście najlepsza część dla mnie, ale równie ważny jest emocjonalny aspekt, który dostajesz.
ilovecasandu
Praktykant
Od: 01 wrz 2024, 18:36
Zajmuję się: hello i love play online game here !

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x