Apel do OPS dot. zobowiązań w RB-28s - Księgowość

Strona 1 z 4    [ Posty: 34 ]

Napisano: 10 maja 2016, 9:23

Pozwolę sobie zauważyć, iż z mocą od 1 stycznia 2016 obowiązuje zmiana zasad wykazywania zobowiązań w RB-28s, które powinny być wykazywane wg. STANU....

A zatem jeśli księgujecie świadczenia rodzinne, alimentacyjne, wychowawcze i inne pod listą wypłat to nie macie w księgach stanu zobowiązań i w efekcie nie wykazujecie ich w RB-28s.

I jesteście zadowoleni bo stan zobowiązań nie przekroczył planu, zaangażowania itp.itd.....

Sęk w tym, że to fikcja a Wy po prostu mając zobowiązania wobec osób którym się świadczenie należy ich jedynie nie księgujecie.

Niewątpliwie wygodne jest księgowanie pod listą wypłat...ale niebezpieczne, gdyż możecie mieć kłopoty z tytułu nierzetelnie, czyli niezgodnie ze stanem faktycznym, prowadzeniem ksiąg OPS-u.

Zastanówcie się co robicie.....
TWoj

Napisano: 10 maja 2016, 10:55

Kurcze, Wojtania, daj już spokój. To nasza sprawa. A Tobie widzę, że zależy tylko na tym, aby jechać na Twoje szkolenia.
gumi
VIP
Od: 17 mar 2015, 8:57
Zajmuję się:

Napisano: 10 maja 2016, 14:57

Gumi...to ty daj spokój piszesz bzdury i robisz bzdury...

Aż tak beznadziejna to chyba nie jesteś i wiesz, że jak księgujesz pod lista wypłat to nie masz zaksięgowanych zobowiązań, które masz.

Wstydziłabyś się zabierać głos na tym forum pisząc takie brednie.
TWoj

Napisano: 10 maja 2016, 15:01

...i nie pisz w liczbie mnogiej. Bo to że masz nierzetelną księgowość nie oznacza, że inni też taką mają lub chcą mieć. Ludzie się uczą i zmieniają zdanie.... poucz się gumi...poucz ;)
TWoj

Napisano: 10 maja 2016, 15:34

Inni też tak mają. I to nie tylko stanowisko tępych księgowych ale też instytucji takich jak RIO, prawników itp.(wczoraj wróciłam ze szkolenia i Pana sposób księgowania został delikatnie mówiąc wyśmiany. Epatowanie swoim "jedynie słusznym" myśleniem jest zbędne - na swoich szkoleniach może się Pan wyżyć a forum proszę zostawić do celów (również kultury języka), do którego zostało stworzone. Pozdrawiam.
alaaa
Starszy referent
Od: 02 mar 2016, 9:25
Zajmuję się:

Napisano: 10 maja 2016, 15:41

... oczywiste jest, że wykładowcy z RIO, którzy Was szkolą i mówią o księgowaniu pod listą wypłat w życiu nie zmienią zdania bo straciliby reszty swego wątpliwego autorytetu. Choć słyszałem o Pani Koszeli, że zrozumiała o co chodzi z kontem 640.

Jeśli byłaś na moim szkoleniu to odpowiedz:

gdzie się pomyliłem?

Gdzie w zadaniach które rozwiązywaliśmy był błąd?

A jeśli nie byłaś to nie wiesz w czym problem o co mi tu chodzi....bo kisisz się w księgowaniu pod listą wypłat. I lepiej nie broń nierzetelnych księgowości ...
Twoj

Napisano: 10 maja 2016, 15:45

Kliknij i przeczytać co zmieniło RIO w pkt 3 a zrozumiesz kto zmienił zasady wykazywania zobowiązań w RB-28S i może wreszcie czegoś się nauczysz i zaczniesz rozumieć rachunkowość:

https://legislacja.rcl.gov.pl/docs//502/ ... 210470.pdf
TWoj

Napisano: 11 maja 2016, 8:12

ja nie rozumiem pana Wojtani. Wystarczy raz napisać o księgowaniu 500+ i tyle. A Pan pisze o tym prawie codziennie kilka postów. Tego już się nie da czytać, albo ktoś będzie chciał się dostosować do pana wytycznych albo nie i tyle. A Pan za przeproszeniem jest upierdliwy jak nie wiem co. Kto chce pojechał na Pana szkolenie, ja zrezygnowałam z tej przyjemności. A nie pomyślał Pan nigdy, że to może Pan nie ma racji a inni mają? I nie musi Pan odpowiadać na mój wpis, bo z góry wiem, co Pan napisze.
gumi
VIP
Od: 17 mar 2015, 8:57
Zajmuję się:

Napisano: 11 maja 2016, 8:31

... swoimi wypowiedziami wzbudzasz w sobie emocje nie na temat a temat dotyczy zobowiązań.

Ale to typowe dla księgowych popełniających rażące błędy, bo teraz możesz się ma nie "przejechać". Śmiało...

Jednakże w kwestii zobowiązań: Gdzie się niby mylę ?

No gdzie???

Kliknij sobie wreszcie na link z pismem RIO, porem znajdź na RCL-u tekst rozporządzenia, potem znajdź tekst ustawy o rachunkowości i zacznij myśleć o zobowiązaniach. Znajdź sobie KSR i poczytaj tam o zobowiązaniach...

Myśl o zobowiązaniach a nie o tym co mi odpisać i jakie bzdury na mój temat napisać.

Celem tego apelu jest zwrócenie uwagi na zmiany w zakresie wykazywania w sprawozdaniu Rb-28s stanu zobowiązań, bo przecież WIEM, że spora część OPS-ów ma nieprawidłowo prowadzone księgowania pod listą wypłat.
TWoj
Podinspektor
Od: 10 maja 2016, 15:48
Zajmuję się:

Napisano: 11 maja 2016, 12:00

Do alaa
Jaką podstawę prawną podawali wykładowcy na szkoleniach, na których byłaś? Rozumiem, że potrafili podać logiczny i oparty na przepisach prawa kontrargument do księgowania przedstawianego przez Pana TWoj..
IlonaKA

Strona 1 z 4    [ Posty: 34 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x