archiwizacja - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]

Napisano: 22 sty 2014, 15:33

Proszę o radę/informację dotyczącą archiwizowania. Niby wszystko jest jasne. Instrukcję mamy od ubiegłego roku. ale mnie nurtuje sprawa akt wieloletnich. np. sprawa wpływa w IV 2012 ro o skierowanie do DPS. Klient został skierowany w V 2012, ale to nie zamyka teczki klienta, poniewaz latami nadchodzą rózne dokumenty do sprawy. jak dlugo w takim razie ten segregator ma stac na pólce? tak dlugo jak zyje klient? moze to byc przeciez i 10-20 lat....
~Maria

Napisano: 23 sty 2014, 15:11

Ponawiam.. Czy ktoś mi podpowie?
~Maria

Napisano: 23 sty 2014, 16:07

w wykazie akt sprawy DPS mam na B5 wobec czego po 5 latach pale niepotrzebne dokumenty. Zatrzymuje sobie jednak wyw. I z całą dokumentacją kierująca do dps i decyzja
~Ewela

Napisano: 24 sty 2014, 10:41

Owszem B5 ale od zakończenia sprawy. W przypadku gdy klient został skierowany w dps i nadal tam przebywa to niestety nie możesz tych akt archiwizować. Decyzja o skierowaniu i odpłatności jest nadal aktualna. Akta archiwizujesz po zakończeniu sprawy (np smierci, opuszczeniu dps), a po 5 latach je niszczysz.
~basia

Napisano: 24 sty 2014, 11:13

Każda sprawa nie zakończona w 30 dni wymaga przedłużenia terminu, czy zatem basia, tak robisz?
~hmmm

Napisano: 24 sty 2014, 11:19

to jak klient korzysta non stop już z 15 lat, to sprawa nie zakończona, do archiwum nie można hehehehe
~haha

Napisano: 24 sty 2014, 13:13

Ja robię tak ja Basia.
~Esia

Napisano: 24 sty 2014, 17:46

ja dzwoniłam do archiwum państwowego powiedzieli ze czas pozostawienia na półce musi byc w instrukcji zakładowej ja wczesniej trzymałam 3 lata
~gocha

Napisano: 25 sty 2014, 16:29

O czy ta mowa! A dokumenty np. świadczeń pielęgnacyjnych ze składkami też miałyby niszczone, aby nie leżały na półce, albo dokumenty pracownicze (a co ze składkami na ubezpieczenie i uzyskaniem informacji o latach składkowych po np. 20 latach. W kwestii dps podobnie jeżeli osoba zyje to dokumenty stanowią akta trwającej sprawy (np. odpłątność za dps jej elementem). Dopiero po smierci tej osoby, akta 2 lata na półce i następnie przekazanie do składnicy akt (kat. B5) i na przemiał.
~winad

Napisano: 27 sty 2014, 11:57

dziękuję. teraz już wiem :)
~Maria

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x