archiwizacja dokumentów - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 2 z 3    [ Posty: 26 ]

Napisano: 30 lip 2014, 9:34

Zaczniemy od tego, że jeżeli dokumentacja ma kategorie B5 to jest ot dokumentacja niearchiwalna. Dużo zalezy od tego czy macie u siebie Składnice akt czy archiwum zakładowe, poniewaz są to 2 rożne pojęcia.

Kategorie B5 po 5 latach, sspisuje sie na spis dokumentacji niearchiwalnej, powołuje zarządzeniem komisje, która ocenia czy dokumentacja jest niearchiwalna, następnie spisuje protokół i taki komplet dokumentów (spis dokumentacji niearchiwalnej, protokół, pismo przewodnie) wysyła do archiwum Państwowego, nastepnie oni przysyłała zgodę na wybrakowanie akt, należny wtedy znaleźć firmę która sie zajmuje brakowaniem akt podsiać z nimi umowie na powierzenie danych, po zniszczeniu powinniśmy otrzymać certyfikat zniszczenia, możemy oczywiscie buc przy niszczeniu dokumentów lub żądać nagrania ze zniszczenia
naitsyrk85
Starszy referent
Od: 27 cze 2013, 10:30
Zajmuję się:

Napisano: 04 sie 2014, 9:53

Czy dany dokument ma B5 czy B 2 zależy od jednolitego rzeczowego wykazu akt. Każdy Ośrodek musi mieć wprowadzony zarządzeniem jednolity rzeczowy wykaz akt. Powinien on być zatwierdzony przez archiwum państwowe. Ośrodki pomocy mają najczęściej składnice akt a nie archiwum zakładowe ponieważ nie mamy kategorii A ( czyli dokumentacji przechowywanej bezterminowo). Kat B2 dotyczy często spraw kadrowych ( urlopy, podania o pracę), niektórych. Kat 5 dotyczy pomocy społecznej , z tym że zasiłki stałe B 10, rodzinne również B10. U mnie składnicę akt prowadzi 1 pracownik. Pozostali zobowiazani są do prowadzenia dokumentacji tzn opisywania teczek zgodnie z jednolitym rzeczowym wykazem akt na bieżąco. tzn zakładana teczka zawiera wszystkie opisy nazwę teczki, kat archiwalną. Socjalni archiwizują co 2 lata, śr, fa, księgowa , kierownik co roku. W lutym 2014 roku oddawałam do składnicy akt cały 2013 rok. Mialam opisane teczki, wyjęłam z nich metalowe częsci i koszulki, przesznurowałam, spisałam protokół i odałam do składnicy. dziewczyna która prowadzi składnicę co rok analizuje które teczko może zniszczyć. W 2014 roku do zniszczenia poszły teczki z B2- 2011, z B 5- 2008, z B10 - 2003r. B25 i B 50 leżakują jeszcze nie ruszane.
1bas1

Napisano: 29 sty 2015, 10:58

Hej, piszę w bardzo podobnej sprawie. Generalnie chcieliśmy przenieść część dokumentacji do archiwum - czy korzystacie z zewnętrznych archiwów? Czy wszystko trzymacie u siebie?
marta.t

Napisano: 29 sty 2015, 13:44

My przechowujemy obecnie ważne dokumenty w Stowarzyszeniu Archiwistów Polskich. Jest to firma, która zajmuje się achwizacją. Oczywiście ,ze nie przechowujemy wszystkiego u siebie ponieważ nie miałoby to żadnego sensu. Nie dość, że dokumenty z wielu lat prowadzenia firmy zajmują dużo miejsca to jeszcze trzeba wyznaczyć odpowiedni pokój oraz osobę, która się tym zajmuje. Generuje to o wiele wieksze koszta niż oddanie dokumentów pod opiekę zewnętrznej firmy.
Radzę jednak wybrać wieksze sprawdzone archiwum ( jak podane powyżej) ponieważ masz pewność,że dokumenty są w sprawdzonym miejscu. I zawsze będziesz miała do nich łatwy dostęp.
depresek

Napisano: 29 sty 2015, 20:43

Witam,
bardzo proszę o wypełnienie poniższej ankiety przeznaczonej dla pracowników socjalnych, która pomoże mi w napisaniu pracy licencjackiej.

https://www.ankietka.pl/ankieta/173312/o ... lnych.html

Pozdrawiam.
peeeeela

Napisano: 16 lip 2015, 10:09

Jedną z największych firm archiwistycznych jest ArchiDoc (kiedyś Archiwa Śląskie), przechowują i porządkują dokumenty. https://www.archidoc.pl
ktwc23

Napisano: 16 lis 2015, 15:57

Jeśli poszukujesz programu do archiwizacji dokumentów, polecam tą stronę - https://archive-it.pl. Możesz zamówić tam program do archiwizowania dokumentów.
MałaKrysia18

Napisano: 16 lis 2015, 16:38

A co Wy chcecie oddawać do Archiwum Państwowego? Jeżeli coś ma kategorie B5 to znaczy ,zę po 5 latach może zostać zniszczone, wtedy do Archiwum Państwowego wysyła sie tylko spis dokumentacji niearchiwalnej który jest spisywany przez" komisje" protokół, spis i pismo przewodnie wysyła ei do AP, oni przysyłają zgodę następnie wynajmujesz firmę która niszczy dokumentacje otrzymujesz certyfikat i tyle
naitsyrk85
Starszy referent
Od: 27 cze 2013, 10:30
Zajmuję się:

Napisano: 01 cze 2017, 0:05

Polecam przechowywanie dokumentów w profesjonalnej firmie, która zrobi za nas wszystko. Ja korzystam i jestem bardzo zadowolony :)
Martens
Praktykant
Od: 01 cze 2017, 0:03
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 01 cze 2017, 9:35

polecam zapoznanie się z tym https://public.sygnity.pl/forums/viewtop ... 24&t=23067
pozdrawiam
Tomek
SYGNITY
Starszy inspektor
Od: 04 kwie 2007, 11:01
Zajmuję się: pracuje w fabryce Pomostu :)

Strona 2 z 3    [ Posty: 26 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x