Art. 193 ust. 4 - Stare tematy

Strona 2 z 3    [ Posty: 21 ]

Napisano: 22 mar 2012, 11:31

wg mojego prawnika osoba pełnoletnia pozostająca w pieczy nawet jeśli jej dochodem jest zasiłek pielęgnacyjny to wtedy już trzeba wszcząć postępowanie, bo to dochód w rozumieniu ups...
~em

Napisano: 22 mar 2012, 11:38

do ~em
przecież dochód dziecka (pełnoletniego wychowanka) określa art. 80 ust. 3.

~Bartosss

Napisano: 22 mar 2012, 12:57

bierzemy pod uwagę tylko \"nowy\" dochód! - renta i alimenty. Oliwia, wiec jak ustalicie rodzicom cześć opłaty to wych. nie bedziesz ustalać? a co z solidarnoscią w tym wypadku? a jak rodzicom odstąpisz, to wtedy ustalisz do 50 % wychowankowi? czy też nie?
~elka

Napisano: 22 mar 2012, 13:48

Bartosss - dokładnie tak samo powiedziałam prawnikowi, natomiast on stwierdził, że nie mam racji, że osoba nie jest już dzieckiem gdy ukończy 18 lat (a art. 80 ust. 3 wyraźnie mówi o dochodzie >dziecka<), że wówczas stosować należy definicję dochodu z ustawy o pomocy i osoby które mają zasiłek pielęgnacyjny są zobowiązane do ponoszenia odpłatności za swój pobyt. Prawnik stwierdził, że taka osoba po 18 r.ż. pozostając w pieczy może mieć różne inne dochody, np może nawet podjąć pracę i wszystko się liczy... Jeszcze mi na piśmie napisał i teraz klops, muszę wszczynać postępowania wobec pełnoletnich w RZ którzy mają tylko te marne 153 zł zasiłku pielęgnacyjnego... paranoja :/ załamka totalna :(
~em

Napisano: 22 mar 2012, 14:16

~em
to wg waszego prawnika rodzice pełnoletniego wychowanka przebywającego w placówce ponoszą za niego odpłatność czy nie ponosza odpłatności?
Wg tego co ci powiedział wychowanek nie jest już \"dzieckiem\" a art. 193 mówi o ponoszeniu odpłatności za pobyt dziecka.........
Wg mnie nie ma prawnik racji
~Bartosss

Napisano: 22 mar 2012, 14:52

no własnie
~elka

Napisano: 22 mar 2012, 15:05

ale w art. 194 ust. 4 mówi sie o odpłatnosci osoby pełnoletniej, a jeśli chodzi o jej dochód to jest to dochód, o którym mowa w art. 80 ust. 3, wiec tylko renta, alimenty, uposażenie.
~elka

Napisano: 22 mar 2012, 15:09

a co robice w sytuacji gdy osoba skończyła 18 lat w 2010 czy 2011 roku i pozostała w rodzinie zastępczej, ma dochód np. w postaci renty, to co, jej też ustalicie odpłatnosć? czy tylko tym którzy ukończyli 18 lat w 2012r??
~dorota

Napisano: 22 mar 2012, 15:25

ja pitolę!!!! art. 193 ust. 4 zawiera odwołanie do art. 80 ust. 3, który definiuje, czym jest dochód osoby pełnoletniej przebywającej w pieczy!!! ja to przeoczyłam - mea culpa - ale że prawnik tego nie zauważył pisząc mi czarno na białym że mam brać pod uwagę zasiłek pielęgnacyjny jako dochód!!!!! żenada........ dziękuję Wam!!!
~em

Napisano: 22 mar 2012, 18:19

em - przecież my, jeżeli chodzi o opłaty to pracujemy na ustawie o wspieraniu rodziny i pieczy zastępczej a nie na ustawie o pomocy społecznej więc dochód to tylko renta, uposażenie i alimenty nie ma nic więcej w ustawie
elka u nas nie częściowej opłaty - odstąpienie albo max, myślę, że napewno wychowankowie 50%, rodzice przeważnie odstąpienie, a jeżeli opłata to każdemu pełna opłata
em - odważny prawnik, że się pod tym podpisał
~Oliwia

Strona 2 z 3    [ Posty: 21 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x