art.209 § 3 Kk Jeżeli matka pobiera na dziecko świadczenia rodzinne oraz fundusz alimentacyjny to wystarczy wysłać tylko wniosek o ściganie z tytułu pobierania funduszu alimentacyjnego czy obowiązkowo należy również przesłać dokumentację dotyczącą świadczeń rodzinnych?
Tylko czy jest to konieczne. U mnie FA i Świadczenia rodzinne mają inne sygnatury, czyli wysyłamy dwa zawiadomienia dotyczące tych samych wierzycieli. Odpowiedź z policji/prokuratury przychodzi jedna do tych dwóch zawiadomień, później wszystko trzeba kserować i przekazywać do dwóch działów. Dlatego zastawiam się czy w tym przypadku wystarczy zrobić zawiadomienie dotyczące tylko funduszu alimentacyjnego.
Ja wysyłam jedno zawiadomienie pod sygnaturą FA, jedynie jak ktoś ma też ŚR to o tym piszę i załączam kopię decyzji. Cała korespondencja (w tym pisma prokuratury) jest tylko w teczce dłużnika w FA
a jeśli wierzycielka pobiera świadczenie pielęgnacyjne i zasiłek pielęgnacyjny od kilku lat (nie pobiera zasiłku rodzinnego) to czy też załączyć decyzje do zawiadomienia przy f.a.?