Może chodzi o pie.rdołę, ale zawsze...
Orzeczenie było ważne do końca marca i ZP za marzec było wypłacone. Strona uzyskała nowe orzeczenie i składa nowy wniosek na ZP, aby dalej wypłacać.
Na orzecznictwo złożyła w już w lutym. Zgodnie z rozumem przyznaję od kwietnia, ale zgodnie z art. 24 ust. 2a przyznaję od lutego.
Jest to dla Was powód do rozważań, czy to ja wymyślam?
Art. 24 ust. 3a uchylili i co teraz?
Re: Art. 24 ust. 3a uchylili i co teraz?
umarzam postępowanie w części np. w twoim przypadku umarzam postępowanie odnośnie lutego i marca, a przyznaję zp od kwietnia
A może należy odmówić w lutym i marcu?
Generalnie pisania więcej, niż poprzednio - kiedy jeszcze żył art. 24 ust. 3a.
Generalnie pisania więcej, niż poprzednio - kiedy jeszcze żył art. 24 ust. 3a.
Całkowicie prawidłowo powinnaś za okres od lutego do marca umorzyć postępowanie (i możesz to zrobić w jednej decyzji), ale w praktyce mało kto tak robi (nawet SKO czy ROP się do tego nie stosują)
My w uzasadnieniu decyzji piszemy wyjaśnienia
Jeżeli w okresie trzech miesięcy, licząc od dnia wydania orzeczenia o niepełnosprawności lub orzeczenia o stopniu niepełnosprawności, zostanie złożony wniosek o ustalenie prawa do świadczenia uzleżnionego od niepełnosprawności, prawo to ustala sie począwszy od miesiąca, w którym złożono wniosek o ustalenie niepełnosprawności lub stopnia niepełnosprawności (art. 24 ust. 2a ustawy).
Wniosek o ustalenie stopnia niepełnosprawności wpłynął do Powiatowego Zespołu do Spraw Orzekania o Niepełnosprawności dnia 22.01.2014 r.
W związku z faktem, iż na miesiąc styczeń 2014 r. zasiłek pielęgnacyjny został już przyznany i wypłacony zgodnie z decyzją nr ........... z dnia .......... prawo do powyższego świadczenia na podstawie wniosku o ustalenie prawa do zasiłku pielęgnacyjnego złożonego w dniu ......... ustala się począwszy od miesiąca lutego 2014 r. do ważności orzeczenia (art. 24 ust. 2a i 4 ustawy o świadczeniach rodzinnych).
My w uzasadnieniu decyzji piszemy wyjaśnienia
Jeżeli w okresie trzech miesięcy, licząc od dnia wydania orzeczenia o niepełnosprawności lub orzeczenia o stopniu niepełnosprawności, zostanie złożony wniosek o ustalenie prawa do świadczenia uzleżnionego od niepełnosprawności, prawo to ustala sie począwszy od miesiąca, w którym złożono wniosek o ustalenie niepełnosprawności lub stopnia niepełnosprawności (art. 24 ust. 2a ustawy).
Wniosek o ustalenie stopnia niepełnosprawności wpłynął do Powiatowego Zespołu do Spraw Orzekania o Niepełnosprawności dnia 22.01.2014 r.
W związku z faktem, iż na miesiąc styczeń 2014 r. zasiłek pielęgnacyjny został już przyznany i wypłacony zgodnie z decyzją nr ........... z dnia .......... prawo do powyższego świadczenia na podstawie wniosku o ustalenie prawa do zasiłku pielęgnacyjnego złożonego w dniu ......... ustala się począwszy od miesiąca lutego 2014 r. do ważności orzeczenia (art. 24 ust. 2a i 4 ustawy o świadczeniach rodzinnych).
dla mnie ustalania prawa to nie jest to samo co przyznawanie...ustalam od lutego - ustalilam ze w lutym i marcu ZP byl wyplacony wiec drugi raz nie przysluguje,wiec przyznaje od kwietnia
ja pisze w decyzji , że umarzam postepowanie w części, ponieważ decyzją nr... z dnia.. został już przyznany zp za luty i marzec..a zgodnie z art. 24 ... należałoby przyznać prawo do zp d ....itp.
ale czy dobrze robię z tym umorzeniem postępowania w części to nie wiem
na radcę prawnego nie mam co liczyć, a że pracuje sama to tylko na siebie mogę liczyć 
co do \"Generalnie pisania więcej, niż poprzednio - kiedy jeszcze żył art. 24 ust. 3a\" - zgadzam się
ale czy dobrze robię z tym umorzeniem postępowania w części to nie wiem

co do \"Generalnie pisania więcej, niż poprzednio - kiedy jeszcze żył art. 24 ust. 3a\" - zgadzam się

Oprócz Art. 24 ust. 3a uchylili i co teraz? - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
są już te zmiany ?
decyzja umarzająca postepowanie
prosze, ktory art. mowi o ubezp. społ. i zdr. przy św. p. -pilne
nietypowy wyrok o rozwodzie
tytuł wykonawczy a rozłożenie na raty
zaświadczenie o wysokości rodzinnego do sądu
Zas.rodzinny na biologiczne dziecko, czy można w kryterium dochodowe wliczyc dziecko z rodziny zastepczej ?
OD KIEDY PRZYZNAC
Dochód ze sprzedarzy akcji pracowniczych
od kiedy przyznać?
dochód z działalności
CAS
ani SZO ani zasiłek dla opiekunów
kontynuacja zr a orzeczenie
FA
dodatek z tytułu urodzenia a roczny macierzyński