art. 9b - ktoś pomoże ??? - Przemoc w rodzinie, Asystent Rodziny

Strona 2 z 2    [ Posty: 20 ]

Napisano: 15 paź 2013, 14:39

Zespół może zajmować się indywidualnym przypadkiem - niekoniecznie GR- jeśli nie powoła go ZI- wiemy o tym doskonale . Kontrolujący też o tym wiedzą- zaręczam. Chodzi tylko o to ,że Twoje ZI- skupiając się na pracy ze studium przypadku NK- nie realizowało szeregu innych działań o zasięgu lokalnym w odniesieniu do zjawiska przemocy- wynikających z zapisów i zobl. podstawą prawną -z zakresu np.:
- edukacja publiczna ( dostępność info o podmiotach udzielających wsparcia, formach pomocy .)
- organizacja badań, sondaży , opinii lokalnych , diagnoz w zakresie przemocy ( czyli ocena aktualnego stanu problemów, opracowanie procedur np. w sytuacji przemocy wobec dzieci dla szkół..)
- edukacyjne programy profilaktyczne- ( warsztaty, konferencje dla młodzieży, konkursy, wycieczki dla dzieci z rodzin dot. przemocą) i pozostałych grup: dorośli, seniorzy, maluchy.
- edukacyjne programy dla rodzin ( rozwijanie umiejętności komunikowania się , rozwiązywania konfliktów..)
- szkolenia dla wychowawców , pedagogów ( przeszkolenie przedmiotowe, nabycie kompetencji i umiejętności w zakresie p / działania przemocy
- szkolenia dla instytucji, służb i organizacji zajmujących się przemocą itd. itd.
- działania skierowane na sprawców przemocy ( treningi , konsultacje wychowawcze - oblig, terapia indywidulana i grupowa-..
- działania skierowane na osoby doznające przemocy - oj i tu już mi się nie chce pisać.....

Rozumiesz magda ?- istota ZI- głównie na tym się opiera. Rozumiem że macie ogólnie dostępne info- plansze , plakaty na korytarzach, ulotki, gazetki- gdzie i po co jest ZI, broszury- wszystko ma być jasne i czytelne - ogólnie dostępne -numery tel-.....linia, itd.
~terapeuta

Napisano: 15 paź 2013, 14:44

i najważniejsze - nie sugerowałam obcesowo mówiąc \"olewania tematu: przez Wasze ZI- lub jego kierownictwo ..
~terapeuta - do magda

Napisano: 15 paź 2013, 15:38

Terapeuta - obcesowo może nie sugerowałeś ale ja także chcę wyjaśnić, że nie jest moim zamiarem załatwiać sprawy zespołu po łebkach. Dziekuje za wypowiedź, chociaż być może błędnie ale odnoszę wrażenie, że pracujesz w wiekszym mieście i dlatego masz większe możliwości, pole do działania i finanse. Inaczej wyglądają sprawy w małych gminach gdzie wszystko jest mikro łacznie z żałosnym budżetem na zespół i jego działania. Na pewno twoje sugestie przedstawione powyżej bardzo dokładnie przeanalizuję i przełoże je na własne możliwości. Pozdrawiam .
~magda

Napisano: 15 paź 2013, 16:10

Zatem zakończymy optymistycznie wątek...\"nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło\". Dla pocieszenia powiem - nie pracuję w dużym mieście, a to co się dziać będzie z tym \"tworem nikomu niepotrzebnym\" jak mówi pan Jerry- zależy głównie od tego co się mamy w głowie no i od takiej \"drobnostki \"jak ? powiedzmy - kasa. Pozdrawiam również.
~terapeuta

Napisano: 22 paź 2013, 14:25

a skąd brac na to wszystko srodki ( kampanie, projekty, badania, publikacje) ja nie mam nawet pieniedzy na delegacje - ne pojade na konferencje, o szkoleniu nie ma mowy, ludzie o czym wy piszecie, u nas jest głębokie zad.....pie
~kinia

Napisano: 22 paź 2013, 15:01

kinia

Każda gmina ma opracować / opracowała Program Przeciwdziałania Przemocy w Rodzinie i Ochrony Ofiar Przemocy itd. na lata 2013-... . Zatwierdzony Uchwałą Rady Gminy i zaklepany przez Urząd Wojewódzki ..ale oprócz działań- jakie wymienia j/w terapeuta-( nie dziwią mnie bo ja mam identycznie) jest \"coś takiego\" jak Finansowanie Programu - czyli wskazane źródło , budżet Gminy lub w ramach budżetów jednostek realizujących Program- jak więc może nie być ani grosza? to jak wy to obchodzicie ? ewentualne kontrole- ja nie rozumiem?
W tej chwili robimy 2 projekty z obszaru Przemoc i drugi P/ działanie narkomanii - profilaktyka, zachowania alternatywne \".. Przemóc- Przemoc\" - 3 dniowy -dla młodzieży wszystkich naszych szkół . Realizator GOPS- Policja.
Forma przekazu: m.in. Mural uliczny + bloki edukacyjne+ jak starczy mi czasu mały koncert Hip- hop....Czemu ? - żeby w tych głowach coś zostało....

P.S czy to kwestia pieniędzy - czy ograniczeń i ciasnoty umysłu Waszych rządzących ...Jezu !!
Jak może nie być kasy na delegacje..? i czym jest Twoje ZI..?
~emilka

Napisano: 22 paź 2013, 15:50

nie mamy programu, naszego włodarza zespół i jego działania nie interesują, przewodniczący oderwany od rzeczywistyości, itd, itd
o wszystko trzeba sie wykłócać np. zakup materiałów ( bo księgowa krzyczy) nie chce mi sie pisać, tłumaczyć etc.
czeka mnie napisanie programu, bo przecież nikt inny tego nie zrobi;
~kinia

Napisano: 22 paź 2013, 16:54

no ..czyli zjawisko powszechne p.n \" wali mnie to \"- w wydaniu włodarzy - prowincjonalnych półinteligentów ...
za..biście wręcz .
~emilka

Napisano: 24 paź 2013, 12:53

na co jeszcze szczególnie zwracali uwagę kontrolujący NK?
~lila do magda

Napisano: 29 paź 2013, 15:04

~lila ! To zależy od \"zespołu\" . U mnie od Uchwały o powołaniu i odwołaniu zespołu, przez oświadczenia o tajemnicy, po listy obecności członków, NK wraz z całą papierolgią, protokoły posiedzeń czy zakończenie NK zawiera elementy zgodnie z ustawą oraz kwitowania odbioru części B z NK przez ofiarę.
~magda

Strona 2 z 2    [ Posty: 20 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x