AS - C2

Ania34

Re: AS - C2

Post autor: Ania34 »

ewaaa

Post autor: ewaaa »

Ania34 pisze:[email protected]
wysłane ;-)
Ania34

Mam już takie pismo :)
Awatar użytkownika
Tomasz1981
Inspektor
Zajmuję się: REHABILITACJA SPOŁECZNA
Kontakt:

Post autor: Tomasz1981 »

ludzie wstawiajcie tutaj te pisma w pdf jako załacznik do postu, zaraz każdy bedzie meila podawał aby mu wysłac i jeszcze wiekszy balagan sie zrobi
Ania34

Mam już takie pismo. Jest z 2013 r. Myślałam, że masz coś innego, nowszego :)
ewaaa

Post autor: ewaaa »

Tomasz1981 pisze:ludzie wstawiajcie tutaj te pisma w pdf jako załacznik do postu, zaraz każdy bedzie meila podawał aby mu wysłac i jeszcze wiekszy balagan sie zrobi
nie jestem zarejestrowana może dlatego nie mam tej opcji z możliwością dodawania załączników (a właściwie konto mam ale nie pamiętam hasła) ;-)
Awatar użytkownika
Tomasz1981
Inspektor
Zajmuję się: REHABILITACJA SPOŁECZNA
Kontakt:

Post autor: Tomasz1981 »

jest opcja przypomnienia hasła wysyłana prawdopodobnie na meila

a załączniki dodaje się klikając na przycisk "odpowiedz" i na dole zakładka "dodaj załącznik"
Kazia1
Praktykant
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: Kazia1 »

Przesyłam załącznik z pismem wyjaśniającym
Załączniki
2013_06_28_PCPR_Wloszczowa.pdf
(486.3 KiB) Pobrany 73 razy
PCPR-T

Post autor: PCPR-T »

Dla mnie to bzdura. Jak można traktować wózek "całościowo". W tym roku psuje się jedna rzecz, w kolejnym inna, a przez okres gwarancji, jest się "zablokowanym". To nie są małe koszty. Niestety stwierdzam, że kolejny raz PFRON nie wykazał się zrozumieniem sytuacji, w jakiej mogą znaleźć się osoby niepełnosprawne.
PCPR-T

Post autor: PCPR-T »

Na potwierdzenie teorii, że nie można (chyba, że...), wklejam jeszcze treść e-maila, który otrzymaliśmy w kwietniu tego roku (własnie znalazłam):

"Dzień dobry,
proszę o odpowiedź w następującej kwestii: osoba uzyskała w 2014 r. dofinansowanie do zakupu akumulatorów w ramach Obszaru C zadanie 2 programu Aktywny samorząd. Udzielona gwarancja wynosi 48 miesięcy. Czy w roku bieżącym osoba może uzyskać dofinansowanie do zakupu panelu sterującego?
Z poważaniem,

Szanowni Państwo,

w załączeniu przekazuję wyjaśnienia uzyskane z Biura PFRON w Warszawie na temat realizacji pilotażowego programu "Aktywny samorząd" (Moduł 1 Obszar C Zadanie 2).

Z poważaniem

Dyrektor Oddziału Dolnośląskiego PFRON
Marcin Sokołowski

Wydział Analiz i Programowania Warszawa, dnia 18 marca 2016 r.

Szanowna Pani,

w odpowiedzi na załączone pytanie, Państwowy Fundusz Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych uprzejmie informuje, że częstotliwość udzielania pomocy w Obszarze C Zadanie nr 2 wynika z rozdziału VI ust. 5 pkt 2 programu. Pomoc może być udzielona po zakończeniu okresu gwarancji (na przedmioty dofinansowane uprzednio). Zgodnie z ust. 21 pkt 5 lit. b dokumentu pn. „Kierunki działań (…)” warunek, o którym mowa w rozdziale VI ust. 5 pkt 2 programu dotyczy pomocy udzielanej w ramach zadania i gwarancji, dotyczącej przedmiotu dofinansowanego uprzednio ze środków PFRON.
Realizatorzy programu posiadają kompetencje do podejmowania decyzji o skróceniu okresu karencji w uzyskaniu kolejnych środków PFRON na ten sam cel. Samorząd powiatowy może podjąć decyzję o przyznaniu dofinansowania nawet z pominięciem okresów karencji – ale tylko wobec osób niepełnosprawnych, które wskutek:

- pogorszenia stanu zdrowia, nie mogą korzystać z posiadanego przedmiotu dofinansowania, uprzednio dofinansowanego ze środków PFRON,

- zdarzeń losowych utracili przedmiot dofinansowania ze środków PFRON albo uległ on zniszczeniu w stopniu uniemożliwiającym użytkowanie i naprawę,

- zmian w stanie fizycznym nie mogą korzystać z posiadanego, uprzednio dofinansowanego ze środków PFRON przedmiotu dofinansowania.

Jeśli mowa o zdarzeniach losowych - należy uwzględnić definicję zawartą w ust. 25 pkt 31 dokumentu pn. „Kierunki działań (…)”. Są to potwierdzone przez właściwe jednostki zdarzenia, nieprzewidziane i niezawinione przez wnioskodawcę/podopiecznego wnioskodawcy, które były nie do uniknięcia nawet przy zachowaniu należytej staranności, skutkujące utratą, zniszczeniem lub uszkodzeniem przedmiotu dofinansowania w stopniu uniemożliwiającym użytkowanie i naprawę.

Jednocześnie informujemy, że Realizator programu podejmuje decyzje w sprawie dofinansowania na podstawie posiadanych dokumentów i stwierdzonego stanu faktycznego.

Z poważaniem
Małgorzata Poręba
Wydział Analiz i Programowania
ODPOWIEDZ