AS II - Aktywny Samorząd

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 05 maja 2016, 8:55

Jeśli student nabył orzeczenie o lekkim stopniu niepełnosprawności w trakcie trwania studiów, po pierwszym roku, może ukończyć daną formę kształcenia (w przypadku 5 czy trzyletnich studiów), a w przypadku nauki trwającej jeden rok - po pierwszym semestrze.
a co w przypadku studentka, nauka trwa 3 semestry, pierwszy zaliczył i po ukończeniu pierwszego zmieniono mu na lekki. może ukończyć szkołę? czy powinno być to proporcjonalne? np. w trakcie drugiego powinien mieć zmienione?
michał s

Napisano: 05 maja 2016, 9:23

27. Jeżeli z treści orzeczenia, o którym mowa w ust. 26 będzie wynikać, iż Beneficjent pomocy nie spełnia warunku uczestnictwa w programie dotyczącego stopnia niepełnosprawności (przestał być osobą niepełnosprawną w sensie prawnym lub posiada orzeczony lekki stopień niepełnosprawności ale nie spełnia warunku wskazanego w ust. 24 pkt 2 wysokość dofinansowania obniża się proporcjonalnie do liczby dni, w których Beneficjent pomocy nie spełniał tego warunku.

tak mówią zasady, ale ja dla pewności zdzwoniłbym do PFRON Warszawa (pani Poręba Małgorzata), w zasadach mówią o rocznej szkole, Ty masz 1,5 roczną i czy dla PFRON będzie to samo, nie wiem, trzeba dopytać
Tomasz1981
Awatar użytkownika
Inspektor
Od: 30 paź 2015, 14:05
Zajmuję się: REHABILITACJA SPOŁECZNA

Napisano: 05 maja 2016, 10:19

no właśnie, ja pisałem do niej, to odpowiedziała mi w ten sam sposób, opisałem dokładnie sytuację
Gość

Napisano: 05 maja 2016, 11:06

ale co ci Poręba odpisała? żeby proporcjonalnie wyliczyć? jeśli tak, to tak zrób i jeśli masz już interpretacje z Warszawy to nie pytaj tutaj :shock: , ponieważ ważniejsze jest to co Ci PFRON Warszawa odpisał, niż co my tu na forum będziemy gdybać :!: :!: :!:
Tomasz1981
Awatar użytkownika
Inspektor

Napisano: 05 maja 2016, 12:02

Chodzi o to, ze mi odpowiedziała regułką, że jak nauka trwa rok, to po pierwszym semestrze lekki stopień nabyła, jak 5 lat czy 3 to po pierwszym roku. Myslisz, ze pytalabym gdybym mial jasność??? czy myslisz, ze w zgadywanki sie bawie?
michal s

Napisano: 05 maja 2016, 12:30

no to jak tak Ci odpisała, to musisz proporcjonalnie mu dać
Tomasz1981
Awatar użytkownika
Inspektor

Napisano: 05 maja 2016, 12:47

dzieki Tomasz, jestem nowy w tym i glupieje. wole chyba do łopaty pojsc
michal s

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem