AS MODUŁ II -orzeczenie - Aktywny Samorząd

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 12 maja 2016, 9:02

Studentka złożyła wniosek o dofinansowanie do bieżącego semestru, orzeczenie skończyło się 30 kwietnia 2016r., kolejną komisje będzie miała 31 maja br. Czy w takim przypadku możemy zawrzeć umowę i wypłacić dofinansowanie?Jeżeli tak to czy w całości? Co z tym zrobić?
PCPR S

Napisano: 12 maja 2016, 9:18

kiedy złożyła wniosek na komisję? nie da rady jej na wcześniejszy termin gdzieś wcisnąć?

wydaje mi się, że są dwa rozwiązania:
1. jeśli chcecie umowę już teraz podpisywać, no to dofinansowanie proporcjonalnie trzeba wyliczyć za okres kiedy miała ważne orzeczenie
2. możecie zaryzykować i poczekać do 31 maja na orzeczenie, jeśli dostanie to wtedy wszystko jednego dnia musicie zrobić, podpisać umowę i ją rozliczyć (puścić przelew); jeśli nie dostanie to patrz pkt. 1
Tomasz1981
Awatar użytkownika
Inspektor
Od: 30 paź 2015, 14:05
Zajmuję się: REHABILITACJA SPOŁECZNA

Napisano: 12 maja 2016, 9:33

Faktycznie można zaryzykować tak, jak napisał Tomasz1981 i wszystko zrobić 31.05.
Mam jeszcze jakieś wyjaśnienie, tylko nie wiem skąd to sobie wydrukowałam, ale zacytuję:
"W związku z zaistniałą sytuacją należy skontaktować się z właściwym dla danego województwa oddziałem PFRON w celu uzyskania zgody na wydłużenie terminu na wypłatę dofinansowań, a jednocześnie w sytuacji, kiedy osoba niepełnosprawna, której dotyczy powyższe uzyska orzeczenie o niepełnosprawności będzie trzeba przywrócić jej termin zawarcia umowy. Decyzja o ewentualnym przywróceniu terminu podejmowana jest na podstawie skierowanej do realizatora pisemnej prośby danej osoby, z której będzie wynikać przyczyna uchybienia terminu. Realizator ocenia we własnym zakresie, czy wyjaśnienia wnioskodawcy są wystarczające do podjęcia decyzji o przywróceniu terminu".
PCPR-T

Napisano: 12 maja 2016, 10:14

Tomasz1981 pisze:
wydaje mi się, że są dwa rozwiązania:
1. jeśli chcecie umowę już teraz podpisywać, no to dofinansowanie proporcjonalnie trzeba wyliczyć za okres kiedy miała ważne orzeczenie
to rozwiązanie wydaje mi się ryzykowne bo osoba na dzień podpisywania umowy nie spełnia warunków programu (a gdzieś coś takiego jest wymagane). ja bym teraz nie podpisywał
pcprkolb

Napisano: 12 maja 2016, 11:00

miałam podobną sytuację, należy zwrócić się do O/PFRON z prośbą o wydłużenie terminu na podpisanie umowy ze studentem. Opisując co jest tego powodem. mając na uwadze dobro studenta - zgadzają się
martaaa

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x