AS - obszar A
AS - obszar A
W definicji dysfunkcji narządu ruchu w obszarze A jest: "należy przez to rozumieć dysfunkcję stanowiącą podstawę orzeczenia o znacznym lub umiarkowanym stopniu niepełnosprawności; (...)" W roku 2014 po tych słowach było jeszcze: "(a w przypadku osób niepełnosprawnych do 16 r. ż. - orzeczenia o niepełnosprawności)". Teraz tego nie ma. Czy to oznacza, że w obszarze A zadanie 1 nie możemy dofinansować oprzyrządowania do samochodu dla dziecka?
Re: AS - obszar A
Adresat programu
Warunki uczestnictwa osoby niepełnosprawnej w programie w module I:
Obszar A:
Zadanie 1:
znaczny lub umiarkowany stopień niepełnosprawności lub orzeczenie o niepełnosprawności,
wiek do lat 18 lub wiek aktywności zawodowej lub zatrudnienie,
dysfunkcja narządu ruchu.
Warunki uczestnictwa osoby niepełnosprawnej w programie w module I:
Obszar A:
Zadanie 1:
znaczny lub umiarkowany stopień niepełnosprawności lub orzeczenie o niepełnosprawności,
wiek do lat 18 lub wiek aktywności zawodowej lub zatrudnienie,
dysfunkcja narządu ruchu.
Tak, tak niby wiem, ale adresatów wskazuje dokument sprzed kilku lat. a ja w przypadku AS-a jestem już tak przewrażliwiona, że szukam haków, być może tam, gdzie nie trzeba 

Słuszna uwaga, chyba bym nie dała osobom przed 16 rokiem życia, zgodnie z definicją musi byc znaczny lub umiarkowany stopień
Akurat adresatów programu mamy wskazanych w treści programu, która dalej obowiązuje. Akurat mamy kontrolę z PFRONU, to dopytam dziś 

- Tomasz1981
- Inspektor
- Zajmuję się: REHABILITACJA SPOŁECZNA
- Kontakt:
daj znać co kontrolują, tzn nie który moduł czy obszar, tylko konkretnej; kontroluje pfron warszawa? jakie wojewodztwo?ania-pcpr pisze:Akurat adresatów programu mamy wskazanych w treści programu, która dalej obowiązuje. Akurat mamy kontrolę z PFRONU, to dopytam dziś
Kontrolują bardzo dokładnie moduł I, każdą teczkę, moduł II wybiórczo. Nie Warszawa 

ania-pcpr powodzenia na kontroli. Jak już odsapniesz podziel się wrażeniami pokontrolnymi. I dopytaj o ten brak zwrotu w definicji dysfunkcji narządu ruchu.
Dzięki za wsparcie
Dopytałam i dostałam taka odpowiedź, że osoby do 18 lat są adresatami programu (ponieważ to wynika z treści programu), więc możemy przyznać dofinansowanie dla dziecka z orzeczeniem o niepełnosprawności z dysfunkcją narządu ruchu.

Oprócz AS - obszar A - Stare tematy przeczytaj również:
Składanie, podpisywanie umów w AS
dodatek wychowawczy dla rodzin zastępczych
Czy 500+ będzie miało wpływ na zawarte porozumienia
as moduł I
Definicja Sprzętu elektronciznego AS - B
?
Czy w placówkach typu rodzinnego powinny być prowadzącym pła
AS - Obszar B
POMOCY - umorzenie postępowania egzekucyjnego
Mieszkanie
USAMODZIELNIANIE