od 1 stycznia 2015 zatrudnienie asystentów rodziny będzie obowiązkowe, mówi o tym art. 232a, tylko trzeba się wczytać mocno w jego treść, do dnia 31 grudnia 2014 r. kierownik ops może przydzielić asystenta rodziny, a tak w ogóle to przydziela, więc nie ma wyjścia, chyba, że się jeszcze coś zmieni, powodzenia
Na Zlocie Pani z MPiPS mówiła, że tylko wtedy będzie AR, kiedy będzie taka potrzeba, tj. zawnioskuje rodzina o AR, sąd lub pracownika socjalny poweźmie info o takiej potrzebie i potwierdzi wywiadem. Bez stwierdzonej potrzeby - nie.
Mało to logiczne z praktycznego punktu widzenia... PS wnioskuje i... kierownik ogłasza wtedy nabór? Załóżmy, rodzina wyraża zgodę, a na przykład nie ma chętnych na stanowisko... Albo ok, jest rodzina i współpraca ale po jakimś czasie rodzina rezygnuje .. chyba, że - PS stwierdza potrzebę u kilku/klkunastu rodzin jednoczesnie i wnioskuje. A co, jeśli nie ma asystenta, a wniosek kieruje sąd dla jednej jedynej rodziny? No to już wiadomo czemu ma służyć zapis o umowie-zlec. w ustawie, istnienie danej potrzeby jest przecież bardzo względne..
Pani Izabelo nie bardzo rozumiem o co chodzi w pani wypowiedzi- to asystent od 2015 roku będzie zatrudniony w gminie czy nie? czy są w Polsce gminy gdzie nie ma takiej potrzeby? mam umowę na czas nieokreślony więc co to dla mnie oznacza?bo rozumiem, że z wypowiedzi pani MPiPS wynika, że jednak asystent nie będzie obligatoryjnie?
bo pani izabela poleciała w kulki z nami.... miało być pięknie, ach, nowy zawód... super ekstra i w ogóle.... szkolenia, uzupełnianie wykształcenia.... gruba kasa która za tym idzie... a teraz sobie sami radźcie... i niby jakieś nowelizacje ustawy są ale tak na prawdę nic one dla nas nie wnoszą.... czuję się oszukany.
ja też bym chciała wiedzieć co z nami od 2015 r.
w zmianach ustawy nie ma nic wypomnianego, tylko liczbę rodzin do 15
kto nam asystentom odpowie na to pytanie, Pani Izo proszę zabrać głos w tej sprawie i udzielić konkretnej jasnej odpowiedzi.