Również szukam informacji na ten temat, ponieważ w tym roku pierwszy raz będziemy realizować ten program.
Wygląda na to że trzeba zacząć od art 10 ustawy o Funduszu solidarnościowym z którego wynika, że będą to środki pozabudżetowe. Niekoniecznie się z tym zgadzam, ale wg mnie ten przepis rzeczywiście to przesądza.
Oczywiście należy mieć wyodrębniony rachunek bankowy, ale tu mam wątpliwość bo we wzorcowej umowie na AOON jest zapis:
- gmina będzie realizowała wydatki z rachunku o numerze .......
- gmina oświadcza że jest jedynym posiadaczem ww. rachunku.
Więc jeśli gmina poda własny rachunek to jak OPS będzie realizował z niego program A jeśli gmina poda wyodrebniony rachunek OPS to jak może podpisać oświadczenie że jest jedynym posiadaczem rachunku???
Niespójne dla mnie.
No i oczywiście wyodrębniona ewidencja księgowa - ja planuję założyć osobny rejestr dla tego programu.
Ktoś ma jakieś inne pomysły? a może dowód na to że program ma być ujęty w budżecie?
Wtedy byłoby na pewno klarowniej, a i Rada musiałaby zaakceptować realizację programu, a my potem moglibyśmy to opisać w informacji z wykonania PF. A tak duże środki i ogrom pracy przejdą niezauważone....
Ja realizowałam. Realizacja pozabudżetowo, u nas rachunek wydzielony w Gminie i w OPS, sprawozdania, wszystko realizować zgodnie z zapotrzebowaniem, w razie jakiś zmian pytać w UW, wszystko bardzo skrupulatnie rozliczają. Sprawozdania tylko na koniec roku w aplikacji CAS, w trakcie roku były jedynie jakieś weryfikacje z realizacji zadania.
Ja otwieram osobny rejestr/dziennik częściowy.
Konta których będę używać mam już opisane w polityce rachunkowości, więc z PR dodam i opiszę tylko ten nowy dziennik częściowy.
Wpływ środków 139/853
Ewidencja zobowiązań (wynagrodzenia, materiały, usługi) 853/Zespół 2
Zapłata zobowiązań Zespół 2/139
Witam, chciałam spytać dlaczego to Panie księgują przez konto 853 ???? czy nie powinno to być tylko 139/240. Na jakiej podstawie taki schemat księgowania Panie przyjeły
Środki na ten program pochodzą z funduszu solidarnościowego - który jest państwowym funduszem celowym.
Zgodnie z rozporządzeniem ws. planów kont fundusze celowe należy księgować na koncie 853