Baba kręci w aktach.. - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 5    [ Posty: 46 ]

Napisano: 09 gru 2013, 16:31

Baba złożyła wniosek i dołączyła do niego oświadczenia o dochodzie swoje i męża. Dochody męża były kilkunastokrotnie niższe w porównaniu do zeszłego okresu. Ponieważ znam babę i wiem że jest problemowa i wredna wystąpiłam sobie do urzędu skarbowego. Okazało się że facet miał dochód 16 tyś a nie jak to wykazał (a raczej pewnie ona za niego) 1,4 tyś. Gdy wklepałam dochody ze skarbówki okazało się że przekraczają warunkowo. Jednak przecież nie mam teraz pewności że składki zdrowotne mam prawidłowe, jeżeli okazałyby się jednak inne mogliby się nie mieścić w kryterium.
Nie wiem co mam zrobić. Wezwać ich do złożenia wyjaśnień w kontekście otrzymanego zaświadczenia ze skarbówki i żądać jakichś zaświadczeń odnośnie składki zdrowotnej czy zostawić tak jak jest?
~asdf

Napisano: 09 gru 2013, 16:39

a może być odwrotnie składki zdrowotne wyższe i nie będzie przekroczenia, dla jej dobra zawołaj do wyjaśnienia
~Kati

Napisano: 09 gru 2013, 16:47

oświadczenia złożyła rozumiem pod odpowiedzialnością karną?
I co, będziesz udawać, ze nie widzisz nieścisłości czy złożysz zawiadomienie?
Dla mnie to jawne oszustwo a oszustów należy eliminować.
~Stach

Napisano: 09 gru 2013, 16:48

a tak z drugiej strony jeżeli babka oświadczyła pod odpowiedzialnością karna to jej sprawa. Ja bym jej przyznała a w przyszłym roku jak coś wyjdzie na jaw to niech zwraca, może się nauczy.
A to każdego sprawdzasz jak ma oświadczenie a nie zaświadczenie?
~aga

Napisano: 09 gru 2013, 16:49

o właśnie Stach ma rację już widzisz nieścisłości co z tym fantem zrobisz?
~aga

Napisano: 09 gru 2013, 17:10

Dlatego bronię się przed oświadczeniami rękami i nogami.

Ty nie jesteś od wsadzania ludzi i skarżenia do prokuratury-Ty jesteś po to, żeby ludziom pomagać. Tym na górze na rękę jest, żebyśmy przestraszyli ludzi bo wtedy nie przyjdą po kasę a oszczędności pójdą w miliardy. Nędzna jałmużna rzucona dla pracujących na czarno i ryczałtowców, a Ty się chcesz pastwić nad osobą której rodzina faktycznie żyje poniżej polskiego minimum egzystencji.
~west

Napisano: 09 gru 2013, 17:12

Pomyśl co trzeba jeść i w co się ubierać, żeby przeżyć za 539 zł miesięcznie na osobę? Ten cały cyrk z oświadczeniami to perfidne prowokowanie zdesperowanych ludzi, a my powinniśmy sprawy załatwiać tak, żeby ludzi nie krzywdzić. Premii z ministerstwa nie dostaniesz jak się w tym temacie wykażesz.
~west

Napisano: 09 gru 2013, 17:23

masz rację ja też uświadomiłam ludzi, że dla ich ,,bezpieczeństwa\'\' lepsze są zaświadczenia, i jakoś nie nikt się nie ,,rzuca\'\' o oświadczenia
~Kati

Napisano: 09 gru 2013, 17:25

Miałam to samo. wystąpiłam do Skarbówki i do ZUS-u, na tej podstawie wyliczyłam dochód i wyszło przekroczenie. Pani miała nauczkę , nie skomentowała faktu kłamstwa, ale odwołała się do SKO.
~nowa

Napisano: 09 gru 2013, 17:26

ja nie sprawdzam ludzi co oświadczą to mają, w poprzednim roku też broniłam się przed oświadczeniami teraz chyba dojrzałam tego, że skoro ktoś dał im możliwości to niech z nich korzystają.
~m

Strona 1 z 5    [ Posty: 46 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x