bardzo trudna sprawa!!!! - Kosz

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 27 kwie 2017, 13:45

z SKO otrzymałam decyzję treści "uchyla zaskarżoną decyzję i umarza postępowanie organu pierwszej instancji".

nie mam pojęcia co z tym zrobić!

Sprawa dotyczyła sytuacji ze w kwietniu 2016r. kobieta do wniosku o 500+ dołączyła decyzje Urzędu Pracy ze maż jest z prawem do zasiłku od 01.04.2016. Na dzień wydania decyzji nie mogłam doliczyć tego dochodu męża za miesiąc maj 2016r. Potem o tym zapomniałam i tak sobie osoba pobierała od nas świadczenia. Osoba przyszła we wrześniu 2016r. Wtedy to zauważyłam , doliczyłam dochód, oczywiście przekroczył kryterium, wydałam decyzje o zwrocie od 01-06-2016 od której osoba sie odwołała do SKO.

Co o tym sądziecie????
anja_xyz
Praktykant
Od: 13 kwie 2017, 8:18
Zajmuję się: Św. rodz., Św. wych.

Napisano: 27 kwie 2017, 14:13

I dobrze, że się osoba odwołała. Bo to był twój błąd (strona ci dostarczyła decyzję a ty zapomniałaś doliczyć). TO NIE SĄ ŚWIADCZENIA NIENALEŻNIE POBRANE!!!! Nie powinnaś takiej decyzji w ogóle wydać.

Masz uchylone przez SKO i umorzone - nie robisz już z tym nic.
*Ilona
Starszy referent
Od: 14 mar 2017, 8:47
Zajmuję się: ŚR, FA i ...

Napisano: 27 kwie 2017, 14:20

A co ci napisało w uzasadnieniu ??
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 27 kwie 2017, 14:45

zdaje sobie sprawe ze powinnam o tym pamietać i to doliczyć.

Nasz radca prawny twierdzi ze decyzję trzeba wysłać do SKO o unieważnienie. Ale co dalej?

W uzasadnieniu napisali że organ pierwszej instancji przed przyznaniem stronie swiadczenia wych winien był ustalic wysokość zasiłku dla bazrobotnych netto i obowiązany był uwzględnić tę kwotę w dochodzie rodziny. tym samym decyzja organu pierwszej instancji o przyznaniu była od początku nieprawidłowa.
anja_xyz
Praktykant
Od: 13 kwie 2017, 8:18
Zajmuję się: Św. rodz., Św. wych.

Napisano: 28 kwie 2017, 8:14

Wysłać do SKO o unieważnienie decyzji przyznającej. Bo nie wiem czy to się kwalifikuje pod wznowienie postępowania.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 28 kwie 2017, 23:17

*Ilona pisze:I dobrze, że się osoba odwołała. Bo to był twój błąd (strona ci dostarczyła decyzję a ty zapomniałaś doliczyć). TO NIE SĄ ŚWIADCZENIA NIENALEŻNIE POBRANE!!!! Nie powinnaś takiej decyzji w ogóle wydać.

Masz uchylone przez SKO i umorzone - nie robisz już z tym nic.
Nie wiem, czy jeszcze tu zajrzysz, ale jeśli tak, to prosiłabym, o wyjaśnienie.
To co jest w takiej sytuacji?
Skoro rodzina pobrała "nienależnie", ale tak jak piszesz - to nie są świadczenia nienależnie pobrane, to co z tym dalej zrobić? Po prostu zostawić, i ile im się udało, tyle ich? Nie ma tutaj zwrotu? Czy zwrot jest, tylko bez odsetek?
Sorry za takie pytania, ale naprawdę chciałabym znac odpowiedz.
Jeśli możesz to opisać, to z góry bardzo dziękuję.
_Marta
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 27 kwie 2017, 13:02
Zajmuję się: dzśr

Napisano: 29 kwie 2017, 22:28

super radca prawny decyzja uchylona czyli wyeliminowana z obrotu prawnego a on ze wystapic o uniewaznienie, ale czego uniewaznienie jak tego juz nie ma. Gratuluje temu radcy
obywatel234
Stażysta
Od: 13 mar 2017, 22:41
Zajmuję się: pomocą obywatelom.

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x