BARDZO TRUDNA SPRAWA - SZO BEZ ORZECZENIA??? - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 30 sty 2015, 11:42

Córka złożyła wniosek na SZO na ojca, do wniosku dołączyła wyrok Sądu Pracy i Ubezpieczeń Społecznych, w którym jest napisane:
....po rozpoznaniu odwołania Pana ... od decyzji ZUS w sprawie Pan.. przeciwko ZUS o dodatek pielęgnacyjny......zmienia zaskarżoną decyzję w ten sposób, ze przyznaje Panu...... prawo do dodatku pielegnacyjnego, poczynając od... na stałe.

Czy na podstawie tego wyroku mozna przyznać SZO??? Ja uważam ze nie, chociaż wiem, ze aby pobieraś dod piel w ZUS trzeba mieć I gr inw, ale z jakiegoś powodu ZUS mu tego odmówił, a stricte "orzeczenia" nie posiada. Bardzo proszę o pomoc. Dodatkowo osoba przyniosła legitymację emeryta-rencisty (tą starą, papierową), na której jest napisane:
Legitymacja ważna bezterminowa, Całkowicie niezdolny do pracy oraz do samodzielnej egzystencji - trwale.
Już sama nie wiem co o tym sądzić???
dorota76

Napisano: 30 sty 2015, 11:59

wychodzi na to , że grupę ma, może ma jeszcze jakis dokument ?
może napisać do ZUS ?
bo z tego co masz to grupa nie wynika :(
madzix
Podinspektor
Od: 08 gru 2014, 13:14
Zajmuję się:

Napisano: 30 sty 2015, 12:39

§ 7 ust. 2 pkt 2 rozporzadzenia- do wniosku nalezy dolaczyc orzeczenie o niepelnosprawnosci lub o znacznym stopniu niepelnosprawnosci - wezwij do dostarczenia...ma byc orzeczenie , nie wyrok przyznajacy dodatek pielegnacyjny czy legitymacja ubezpieczeniowa
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 30 sty 2015, 14:03

może ktoś jeszcze sie wypowie???
Dodatkowo córka dostarczyła mi odpowiedź ZUSu na złożone odwołanie:
w imieniu ZUS...wnoszę o oddalenie odwołania Pana..... UZASADNIENIE: lekarz orzecznik ZUS w dniou...stwierdził, iż schorzenie występujące u badanego czyni do nadal całkowicie niezdolnym do pracy okresowo do ... jednak niezdolność ta nie powoduje niezdolności do samodzielnej egzystencji.
Czy dac odmowę, czy wezwać do dostarczenia orzeczenia i jak nie doreczy-pozostawić bez rozpatrzenia???
dorota76

Napisano: 30 sty 2015, 14:23

Przeczytaj dokładnie treść odwołania może w treści jest gdzieś stwierdzone że jest niezdolny do pracy i samodzielnej egzystencji, przypomniało mi się że kiedyś mieliśmy z takiego odwołania o rentę socjalną przyznany zasiłek pielęgnacyjny, bo w ZUS to jest tak orzecznik wydaje orzeczenie i na tej podstawie jest decyzja wydawana, od orzeczenia ZUS może nie można sie odwołać tylko od tej decyzji, ta sprawa wymaga większego zaangażowania ;)
madzix
Podinspektor
Od: 08 gru 2014, 13:14
Zajmuję się:

Napisano: 30 sty 2015, 14:38

1. jeżeli jest to odwołanie od orzeczenia to musi być napisane jakie jest nowe orzeczenie, podejrzewam jednak (pkt 2);
2. jest to orzeczenie od odmowy przyznania świadczenia w ZUS. W tym wypadku mimo, że dane świadczenie zostało przyznane Strona nie ma orzeczenia. Nie możesz przyznać
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 30 sty 2015, 14:43

to jest odwołanie od decyzji ZUS, odmawiającej przyznania dodatku pielęgnacyjnego!!!
Jak zadzwoniłam do ZUS w tej spr, to jeszcze dostałam opier..., że nie respektuję wyroku sądu, bo przeciez to jest jednoznaczne, że jak osoba dostała w sądzie dodatke piel, o na bank ma I gr!!!
dorota76

Napisano: 30 sty 2015, 14:48

to teraz do nich zadzwoń i ich opi.... dol, żeby ci szybciutko przesłali orzeczenie :twisted:

Miałem taką sprawę, kopałem się ze Stroną poprzez SKO. Wyszło na moje. Kobieta musiała wystąpić do orzeczncitwa ds. nierentowych
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 30 sty 2015, 15:27

oni nie mają zadnego orzeczenia w aktach tego Pana i powiedzieli, że oni już mi nic nie dadzą, ewentualnie, tę decyzję o odm Dod piel mogą mi dać, oni płacą na pdst wyr sadu!
Elmer, proszę powiedz, czu wezwać do dostarcz orzeczenia czy dać już teraz odmowę???
dorota76

Napisano: 30 sty 2015, 15:41

zrób tak by w aktach było oświadczenie Strony, że nie ma orzeczenia tylko wyrok sądu.
Nie zapomnij opierniczyć ZUS przy najbliższej okazji :twisted:
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x