bariery arch. i napraw drogi prywatnej
-
- Referent
- Zajmuję się: PFRON
- Kontakt:
bariery arch. i napraw drogi prywatnej
Czy w ramach barier architektonicznych można naprawić prywatną drogę jeśli osoba niepełnosprawna ma trudności w poruszaniu się i nawet samochodem nie może wyjechać po tej drodze? jak myślicie? Jest to droga bita, na działce prywatnej należącej do os.niep. ale wskutek ulew zupełnie się rozmyła i nie można po niej przejechać samochodem. A osoba niepełnosprawna porusza się o dwóch kulach. Czy takie prace można zakwalifikować jako likwidacja barier architektonicznych?
- Tomasz1981
- Inspektor
- Zajmuję się: REHABILITACJA SPOŁECZNA
- Kontakt:
Re: bariery arch. i napraw drogi prywatnej
ja kiedyś dałem na utwardzenie drogi dojazdowej do posesji, która leciała od drogi głównej, przez pole do posesji, ze 200-300 metrów, koszt 5 lat temu 13 tysięcy
-
- Stażysta
- Zajmuję się: rehabilitacja społeczna osób niepełnopsrawnych
- Kontakt:
Biuro Pełnomocnika Rządu ds. Osób Niepełnosprawnych często pisze, żeby posługiwać się definicją słownikową. W oparciu o tę definicję uważam naprawę drogi do domu jako nie mieszczące się w tym zadaniu.
- Tomasz1981
- Inspektor
- Zajmuję się: REHABILITACJA SPOŁECZNA
- Kontakt:
a ja uważam inaczej, ponieważ dla kogoś kto porusza się wyłącznie na wózku el;elektrycznym i pokonuje nim długie dystanse, zły lub niemożliwy wyjazd z posesji jest dla niego barierą architektoniczną 

-
- Stażysta
- Zajmuję się: rehabilitacja społeczna osób niepełnopsrawnych
- Kontakt:
Może i racja. My co do zasady trzymamy się jednak ściśle definicji słownikowej a w niej mowa jest o przeszkodach występujących w budynku lub jego elementach zewnętrznych.Tomasz1981 pisze: 05 lut 2021, 11:13 a ja uważam inaczej, ponieważ dla kogoś kto porusza się wyłącznie na wózku el;elektrycznym i pokonuje nim długie dystanse, zły lub niemożliwy wyjazd z posesji jest dla niego barierą architektoniczną![]()
Oprócz bariery arch. i napraw drogi prywatnej - PFRON - zadania powiatów przeczytaj również:
Kontrola wydatkowania środków PFRON
Dwa krzesła pod prysznic
Zmiany w Module III
Bariery - wanna otwierana
Bariery architektoniczne - brak łazienki
Kolejny program PFRON - Pomoc poszkodowanym w wyniku żywiołu (moduł I i moduł II)
Bariery architektoniczne - wzór umowy
NEGATYWNA DECYZJA MODUŁ III
Architektoniczne - lokal w którym osoba stale zamieszkuje
MODUŁ III - dzienne domy pomocy społecznej
Komunikat PFRON - dołączanie wszystkich stron zleceń!
dof do barier i sprzętu w DPS
bariery architektoniczne w trakcie remontu
Techniczne AGD
bariery architektoniczne
Moduł III